Tijdens deze bijzondere reis ontdekt u het traditionele eiland Sumba en gaat u op avontuur op het eiland Flores.

Hoogtepunten

Hoogtepunten van deze reis

 • Verken traditionele dorpjes op Sumba
 • Bezoek de kratermeren van de Kelimutu Vulkaan
 • Boottocht langs de eilandjes voor de kust van Riung
 • 3-daagse boottocht in het Komodo National Park
 • Ontspannen aan het strand van Jimbaran

Route

Tijdens uw reis wordt onderstaande route afgelegd.

Dag 1

Aankomst in Denpasar, welkom in Bali! Hier wordt u opgehaald door uw chauffeur en in korte tijd naar uw hotel in Jimbaran gebracht. Jimbaran is een gemoedelijk vissersdorp aan de zuidwestkust van Bali. Weg van de enorme drukte rondom Kuta, maar toch centraal gelegen. Er zijn mooie stranden en er heerst een heerlijk relaxte sfeer! U overnacht in Puri Bambu, Een kleinschalig middenklasse hotel op loopafstand van het strand en diverse restaurants (ca. 400 meter). Het hotel heeft een zwembad en u kunt er heerlijk relaxen tijdens een massage of schoonheidsbehandeling in de Spa van het hotel.

Dag 2

Na een vroeg ontbijt volgt de transfer naar de luchthaven van Denpasar voor de vlucht naar Waingapu, op het eiland Sumba. Sumba is een eiland dat nog niet veel bezocht wordt door toeristen. En dat terwijl het zoveel te bieden heeft! Het eiland heeft een geheel eigen megalithische cultuur, bijzondere begrafenisrituelen en prachtige natuur: in het oosten is het eiland dor en ruig en in het westen groen en vruchtbaar. Ook heeft Sumba prachtige hagelwitte stranden, die u het gevoel geven alleen op de wereld te zijn! Na aankomst volgt de transfer naar uw hotel. Onderweg brengt u een bezoek aan de dorpjes Pau en Rende. Deze dorpjes staan bekend om hun tafelvormige stenen graven met bijzondere graveringen en beelden. Er is echter nog iets bijzonders aan deze dorpjes. Ze worden namelijk geleidt door de lokale Raja, een soort koning. Officieel heeft deze raja geen politieke macht, maar de lokale bevolking ziet hem als de leider. U bezoekt hier een lokale Ikat weverij. U ziet de lokale bevolking de mooiste doeken maken! U verblijft in Morinda Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 3

Vandaag staat er een mooi trekking naar de Tanggedu waterval op het programma, gelegen in het gelijknamige dorp. Na een rit van ongeveer twee uur bereikt u de parkeerplaats nabij de waterval. Bij aankomst gaat u te voet verder en wandelt u in een uur naar de schitterende waterspektakel. De waterval heeft een bescheiden hoogte van ongeveer acht meter, maar de schoonheid ligt in de unieke Grand Canyon-achtige rots reliëfs en het heldere blauwe water, waar u uiteraard een verfrissende duik in kunt nemen! Hierna wordt u teruggebracht naar uw hotel. Overnachting in Morinda Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 4

U begint de ochtend met een mooie fietstocht in de omgeving van uw hotel. U passeert onder andere verschillende dorpen, waar Sumbanese mannen, vrouwen en kinderen nieuwsgierig zullen opkijken om u vervolgens te begroeten met een vrolijke glimlach. U fietst langs uitgestrekte rijstvelden, ingeklemd tussen glooiende groene heuvels. Ook ziet u onderweg de hoe befaamde ikat-sarongs gemaakt worden. Ikat is een zeer arbeidsintensieve weefmethode en het is interessant om het hele proces te zien. Aan het einde van de fietstocht wordt u getrakteerd op een lokale snack. Eenmaal terug in uw hotel wordt een welverdiend ontbijt geserveerd. Hierna reist u verder naar Marosi. Onderweg brengt u een bezoek aan Pasunga en Anakalang. Hier bevindt zich een indrukwekkende rij graftombes die op een kunstige manier zijn uitgehouwen. Aan het einde van de middag komt u aan in uw hotel. U overnacht in Sumba Nautil Resort, Een sfeervol resort met een bijzondere ligging op een heuvel, waardoor u kunt genieten van prachtige vergezichten over zee. Het hotel beschikt over AC kamers en een zwembad.
Ontbijt inbegrepen

Dag 5

Vandaag brengt u een bezoek aan Sodan. Dit is een van de meest interessante traditionele dorpjes van Sumba. Het dorp, met traditionele huizen gebouwd op palen, bevindt zich hoog op een heuvel en kijkt uit over de Manulewa vallei. U legt het laatste gedeelte dan ook lopend (lees: soms klimmend) af. Sodan is het spirituele centrum waar de belangrijkste priesters van Sumba wonen. Deze priesters bepalen wanneer de Pasola van start gaat. De Pasola is een serie van rituelen welke het begin van het oogstseizoen bepalen. Dit zogenaamde festival wordt bepaald door de aanwezigheid van de Nyale-worm in zee en vindt plaats in vier verschillende locaties in West Sumba in februari en maart. Tijdens de rituelen worden vroegere veldslagen nagespeeld en herdacht. Ook zijn de priesters verantwoordelijk voor de heilige tamboerijn, wat volgens een legende van mensenhuid is gemaakt. Na dit bijzondere bezoek wordt u teruggebracht naar uw hotel en is de rest van de middag ter vrije besteding in Marosi. Overnachting in Sumba Nautil Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 6

In de ochtend maakt u kennis met het Sumba Barat National Park. Een park dat nog niet veel bezocht wordt door toeristen. U kunt hier een prachtige wandeling maken naar de Lapopo waterval. U wandelt langs rijstvelden, door dichte begroeiing, over wankele bamboebruggetjes en komt uit bij de waterval. In dit park komen verschillende bijzondere vogelsoorten voor. Vervolgens bezoekt u het traditionele dorpje Kampung Tarung. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Terwijl u rustig rondloopt krijgt u een goed beeld van het dagelijks leven in het dorp. Overnachting in Sumba Nautil Resort.
Ontbijt inbegrepen

Azie tips van onze reizigers

Azië tips van Namasté reizigers

Inspiratie nodig? Bezoek onze pagina met reiservaringen en tips van andere reizigers. Hier vindt u tips over dat ene goede lokale restaurantje, een mooie wandelroute, een boottocht die u zeker niet mag missen of een bijzondere accommodatie. Een pagina van reizigers voor reizigers! En heeft u zelf een goede tip dan kunt u deze hier delen.

Bekijk hier alle Azië reiservaringen en tips

Dag 7

De reis gaat verder naar Tambolaka. Onderweg bezoekt u het interessante Kodi district, bekend om de huizen met de hoogste piekdaken van Sumba. De omgeving is idyllisch met brede zandstranden en een blauwe zee. U bezoekt verschillende dorpjes. Hierna bezoekt u Weekuri Lake, een lagune met een tropische kleurenexplosie en een heerlijke plek om te zwemmen. Bij aankomst in Tambolaka is de rest van de dag ter vrije besteding. Overnachting in Sumba Hospitality Foundation, een bijzonder project waarbij de jonge lokale bevolking wordt gestimuleerd en opgeleid om in het toerisme te kunnen werken. De studenten zullen u warm welkom heten in het bijbehorende hotel en restaurant. Er zijn 5 sfeervolle bamboe bungalows, in een prachtige natuurlijke omgeving.
Ontbijt inbegrepen

Dag 8

Transfer naar de luchthaven van Tambolaka. Vanaf hier vliegt u naar Ende, op het eiland Flores. Flores is een de meest ongerepte eilanden van Indonesië. Het eiland biedt een ongekende variatie aan traditionele cultuur, architectuur en natuurschoon. Daarnaast vindt u er prachtige stille stranden en snorkel- en duikparadijsjes. Vervolgens rijdt u verder naar Moni. Moni is het startpunt voor een bezoek aan de Kelimutu vulkaan. U overnacht in Kelimutu Eco Lodge, gelegen aan de voet van de Kelimutu vulkaan. Vanaf uw kamer heeft u mooie uitzichten over de rijstvelden en in de verte de vulkaan.
Ontbijt inbegrepen

Dag 9

Vandaag brengt u een bezoek aan de kratermeren van de Kelimutu vulkaan. U vertrekt voor dag en dauw, dan heeft u een grote kans om een prachtige zonsopgang te aanschouwen! Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer drie kwartier lopen naar het uitzichtspunt vanwaar u de drie meren kunt zien. Neem wat warms mee, want het kan koud zijn! Vanaf dit panoramapunt wacht u op de zonsopkomst die adembenemend mooi kan zijn. U ziet duidelijk de verschillende kleuren van de meren; zwart, turkoois en donker bruin. Niemand kan verklaren waarom de meren steeds weer van kleur veranderen. De lokale bevolking gelooft dat de zielen van de overledenen in deze meren rusten; in het zwarte meer de oude mensen, in het turkoois meer de jongeren en in het donker bruine meer… de slechteriken. Hierna brengt een prachtige rit door de diepe vallei u naar Riung, aan de Noordkust van het eiland. Onderweg kunt u genieten van een mooie wandeling en een picknicklunch op het strand (niet inbegrepen). Aan het eind van de middag komt u aan in Riung, een klein en vriendelijk vissersplaatsje, waar maar weinig toeristen komen. U overnacht in Delmar Café.
Ontbijt inbegrepen

Dag 10

Vandaag maakt u een prachtige boottocht naar enkele eilanden van het nationale park, dat voor de kust van Riung ligt. Er liggen 17 exotische landen, die bekend zijn om koralen, vissen en duizenden vliegende honden. U kunt de vliegende honden van heel dichtbij zien! Daarna legt u aan bij een van de eilandjes om te snorkelen. De onderwaterwereld is hier werkelijk prachtig. De kok gaat mee om een heerlijke visbarbecue voor u te maken voor de lunch. Een geweldige dag! U overnacht in Delmar Café.
Ontbijt & BBQ lunch inbegrepen

Dag 11

U vertrekt vandaag naar Bajawa. Onderweg stopt u nog even om een laatste blik te werpen op de eilanden voor de kust van Riung. Rond lunchtijd komt u aan bij Soa, een natuurlijke warmwaterbron. Het water van deze rivier wordt verwarmd door een vulkaan in de omgeving. Heerlijk om weer eens een warm bad te kunnen nemen! Aan het einde van de middag arriveert u in Bajawa, gelegen op 1200 meter hoogte, omringd door vulkanen. Neem iets warms mee, want de nachten kunnen fris zijn. In de omgeving van Bajawa leeft men nog zeer traditioneel, voorouderverering speelt een belangrijke rol. U overnacht in Bajawa Roo Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 12

In de ochtend maakt u in Bajawa een wandeling langs verschillende traditionele dorpjes van de Ngada bevolking. De gids zal u onderweg de nodige uitleg geven over de gewoonten en gebruiken van deze bevolkingsgroep. Vervolgens start u aan een trekking naar Belahragi. Samen met uw gids loopt u ongeveer een uur heuvelopwaarts. Het dorp ligt midden in het een bos en bestaat uit twee parallelle rijen huizen die tegen een heuvel op lopen. U wordt op de traditionele manier verwelkomd door de hartelijke bevolking! U overnacht vandaag in een van de traditionele huizen van de lokale bevolking. Een bijzondere ervaring!
Ontbijt & diner inbegrepen

Digitale Reisgids Indonesie

Wilt u meer informatie over rondreizen door Indonesië? Vraag dan onze digitale reisgids aan boordevol inspiratie!

Dag 13

Na het ontbijt neemt u afscheid van uw gastgezin en loopt u in ongeveer een uur naar de auto. Daarna volgt een fraaie rit naar de volgende bestemming; Ruteng. U rijdt door een groen, bergachtig gebied met vele kruidnagelbomen. In Aimere maakt u een stop bij een lokale jeneverstokerij. Men maakt hier arak van het sap van de lontarpalm. U stopt vervolgens bij het Rana Mese meer waar u naar de prachtige vogelgeluiden kunt luisteren. Hierna vervolgt u uw weg naar Ruteng. Hier kunt u een bezoek brengen aan Kampung Puu waar nog een traditioneel Manggarai huis staat. Ook is er een grote kathedraal te vinden. U overnacht in Spring Hill Baungalow.
Ontbijt inbegrepen

Dag 14

In de ochtend maakt u een fietstocht van ongeveer 2 uur in de mooie omgeving van Ruteng. U passeert verschillende dorpjes met vriendelijke inwoners en uitgestrekte rijstvelden. Vervolgens volgt de transfer naar Labuan Bajo, gelegen op het meest westelijke punt van Flores. Het stadje, wat vroeger een klein vissersdorpje was, is dé uitvalsbasis voor een bezoek aan het Komodo National Park. Er heerst een prettige en relaxte atmosfeer en u bent hier op de juiste plek voor adembenemende zonsondergangen. U overnacht in Puri Sari Beach Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 15

Vandaag stapt u aan boord van uw privéboot die de komende dagen uw thuis zal zijn. Geniet van een unieke tweedaagse boottocht in het Komodo National Park door één van de mooiste gebieden van Indonesië! Het anker wordt regelmatig gevierd om te snorkelen bij de mooiste koraalriffen. Onder leiding van een lokale gids maakt u een prachtige wandeling over het eiland Komodo. Hier leeft de drie meter lange Komodovaraan, een prehistorisch monster waarvan de westerse wereld het bestaan tot 1911 niet kende! Tot een paar jaar geleden waren er zogenaamde 'feedings" waarbij de varanen werden gevoed. Hoewel dat een spectaculair gezicht was had dat tot gevolg dat de varanen niet meer hoefden te jagen. Daarom is men ermee opgehouden. De varanen blijven echter wel steeds naar deze plek terugkomen en u heeft dus vrijwel 100% kans om Komodovaranen te zien. Tijdens de wandeling over het droge eiland kunt u zeker hun sporen zien. 's Avonds meert u aan in de buurt van een klein eilandje en bereidt uw kok een heerlijke verse maaltijd! U overnacht op privéboot Ayla Cabin (AC). Dit is een authentieke en ruime privéboot, voorzien van eenvoudige douche (géén warm water) en toilet. U kunt overnachten in één van de airconditioned hutten, of op het dek onder de sterrenhemel. Het verblijf op deze boot is zeer eenvoudig, maar uniek! U wordt vergezeld door een Engelssprekende gids, een stuurman, en een privékok, die in zijn kleine maar fijne keuken de meest heerlijke en verse Indonesische gerechten bereidt!
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 16

Heerlijk wakker worden op uw privéboot met een kopje koffie en een vers bereid ontbijt! U maakt daarna een mooie ochtendwandeling en geniet van de prachtige vergezichten en het ruige landschap van Rinca. Dit onherbergzame eilandje wordt nauwelijks bezocht door toeristen en de varaan leeft hier in een meer natuurlijke omgeving dan op Komodo. Daarna vervolgt de vaartocht zich en heeft u vast nog even de tijd om te snorkelen. Na een heerlijke lunch vaart u terug naar Labuan Bajo, waarna de transfer naar uw hotel volgt. U verblijft in Puri Sari Beach Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 17

Na het ontbijt volgt de transfer naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Denpasar. Bij aankomst volgt de transfer naar uw hotel in Sanur. Sanur is een bekende kustplaats in het zuiden van Bali, het is er gezellig druk met restaurantjes en winkeltjes aan het strand. Langs het witte zandstrand loopt een lang wandelpad, geschikt voor een mooie strandwandeling bij zonsondergang! De zee is er rustig waardoor u er meestal prima kunt zwemmen. Hier kunt u de laatste dagen heerlijk bijkomen van de prachtige rondreis! U overnacht in Tamukami Hotel, een leuk hotel op korte loopafstand van het strand, waar u zich al gauw thuis zult voelen. Het hotel beschikt over een goed restaurant en een mooi zwembad in een tropische tuin.
Ontbijt inbegrepen

Dag 18

Een dag ter vrije besteding in Sanur. Geniet van zon, zee en strand! Sanur biedt ook de mogelijkheid tot verschillende watersporten zoals windsurfen, parasailing of kanoën. 's Avonds kunt u gezellig gaan eten in één van de vele kleine eettentjes aan het strand. Overnachting in Tamukami Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 19

Dan is de laatste dag van uw rondreis aangebroken. Vandaag volgt de transfer naar het vliegveld van Denpasar voor uw terugvlucht.
Ontbijt inbegrepen

Reissom: vanaf € 2.905,00 per persoon

Deze reissom is gebaseerd op twee personen. De reissom is afhankelijk van het seizoen waarin u reist en de beschikbaarheid van vluchten en hotels.

Inbegrepen:

 • Vlucht Denpasar – Waingapu met Wings Air, incl. 20kg bagage
 • Vlucht Tambolaka – Ende met Wings Air, incl. 20kg bagage
 • Vlucht Labuan Bajo – Denpasar met Garuda Indonesia
 • Overnachtingen in eenvoudige & middenklasse accommodaties o.b.v. logies & ontbijt
 • Lunches en diners waar genoemd
 • Non-stop transfers per airconditioned auto op dag 1, 2, 15, 16, 17 & 19 (chauffeur spreekt meestal gebrekkig/geen Engels, m.u.v. de transfers op Bali (Engelssprekende chauffeur))
 • Transfers per airconditioned auto met chauffeur & Engelssprekende gids op Sumba
 • Transfers per airconditioned auto met Engelssprekende chauffeur op Flores
 • Stadstours en excursies zoals beschreven in het programma (incl. entreegelden)
 • Begeleiding van Engelssprekende lokale gids tijdens onderstaande excursies
 • Fietstocht Waingapu
 • Wandeling Kelimutu
 • Boottocht eilandjes voor de kust van Riung
 • Wandeling in Bajawa
 • 2-daagse Trekking Belahragi
 • Fietstocht Ruteng
 • 2D/1N Boottocht Komodo National Park met een privé A/C boot (incl. ranger op Komodo & Rinca)
 • Snorkeluitrusting tijdens boottochten in Riung en Komodo NP
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging
 • Uitgebreide reisinformatie


Niet inbegrepen:

 • Intercontinentale vluchten
 • Eventuele vroege check in & late check out
 • Overige maaltijden
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Administratiekosten (€ 25,00 / 35,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Evt. bijdrage aan Trees for All (€ 30,00 per persoon)
 • Evt. inentingen en reis- en/of annuleringsverzekering

Altijd al eens Indonesië willen ontdekken?

Wij organiseren individuele reizen op maat voor ieder budget!

Kim Zwinkels

Kim Zwinkels

Specialist Indonesië & Sri Lanka

Kim was na haar eerste bezoek aan Sri Lanka en de Malediven meteen verkocht! Maar Indonesië is haar favoriet. Na diverse studiereizen is zij verliefd geworden op dit land. Met heel veel plezier organiseert Kim steeds weer een unieke reis, volledig afgestemd op uw wensen en ideeën.