Tijdens deze bijzondere reis ontdekt u het traditionele eiland Sumba en gaat u op avontuur op het eiland Flores.

Hoogtepunten

Hoogtepunten van deze reis

 • Verken traditionele dorpjes op Sumba
 • Bezoek de kratermeren van de Kelimutu Vulkaan
 • Boottocht langs de eilandjes voor de kust van Riung
 • 3-daagse boottocht in het Komodo National Park
 • Ontspannen aan het strand van Jimbaran

Dag 1

Vertrek van Amsterdam naar Denpasar.

Uw reis door Indonesië is begonnen! Tijdens uw reis wordt onderstaande route afgelegd.

Dag 2

Vlak na middernacht aankomst in Denpasar, welkom in Bali! Hier wordt u opgehaald door uw chauffeur en in korte tijd naar uw hotel in Jimbaran gebracht. Jimbaran is een gemoedelijk vissersdorp aan de zuidwestkust van Bali. Weg van de enorme drukte rondom Kuta, maar toch centraal gelegen. U overnacht in Udayana Kingfisher Eco Lodge. Een verblijf in het zuiden van Bali, met de drukte en bezienswaardigheden op korte afstand, maar toch midden in de natuur? Dan is een verblijf in deze leuke eco lodge zeker de moeite waard! De Lodge is prachtig gelegen in de heuvels van Jimbaran en biedt met helder weer prachtige uitzichten! Op korte afstand vindt u de mooie stranden en gezellige visrestaurants van Jimbaran.

Dag 3

Vandaag volgt de transfer naar de luchthaven van Denpasar voor de vlucht naar Waingapu, op het eiland Sumba. Sumba is een eiland dat nog niet veel bezocht wordt door toeristen. En dat terwijl het zoveel te bieden heeft! Het eiland heeft een geheel eigen megalithische cultuur, bijzondere begrafenisrituelen en een bijzondere natuur: in het oosten is het eiland dor en ruig en in het westen groen en vruchtbaar. Ook heeft Sumba prachtige hagelwitte stranden, die u het gevoel geven alleen op de wereld te zijn! Na aankomst volgt de transfer naar uw hotel. U verblijft in Tanto Hotel, een vrij nieuw hotel met comfortabele kamers.
Ontbijt inbegrepen

Dag 4

U begint de dag met een bezoek aan een lokale Ikat weverij. U ziet de lokale bevolking de mooiste doeken maken. Verder brengt u vandaag een bezoek aan de dorpjes Pau en Rende. Deze dorpjes staan bekend om hun tafelvormige stenen graven met bijzondere graveringen en beelden. Er is echter nog iets bijzonders aan deze dorpjes. Ze worden namelijk geleidt door de lokale Raja, een soort koning. Officieel heeft deze raja geen politieke macht, maar de lokale bevolking ziet hem als de leider. In de middag bent u weer terug in Waingapu. Overnachting in Tanto Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 5

Vandaag reist u verder naar Marosi. Onderweg brengt u een bezoek aan Waibakul en Pasunga. Hier bevindt zich een indrukwekkende rij graftombes die op een kunstige manier zijn uitgehouwen. Ook bezoekt u onderweg de kleurrijke lokale markt van Waikabubak. Hierna rijdt u verder naar uw hotel. U verblijft in Sumba Nautil Resort. Een sfeervol resort met een bijzondere ligging op een heuvel, waardoor u kunt genieten van prachtige vergezichten over zee. Het hotel beschikt over AC kamers en een zwembad.
Ontbijt inbegrepen

Dag 6

Vandaag brengt u een bezoek aan Sodan. Dit is een van de meest interessante traditionele dorpjes van Sumba. Magie speelt een grote rol in het dagelijkse leven in dit dorp. Men beschikt hier over een apart instrument, een trommel van mensenhuid. De rest van de middag is ter vrije besteding in Marosi. Overnachting in Sumba Nautil Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 7

In de ochtend maakt u kennis met het Sumba Barat National Park. Een park dat nog niet veel bezocht wordt door toeristen. U kunt hier een prachtige wandeling maken naar de Lapopo waterval. U wandelt langs rijstvelden, door dichte begroeiing, over wankele bamboebruggetjes en komt uit bij de waterval. In dit park komen verschillende bijzondere vogelsoorten voor. Vervolgens bezoekt u het traditionele dorpje Kampung Tarung. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Terwijl u rustig rondloopt krijgt u een goed beeld van het dagelijks leven in het dorp. Ook brengt u vandaag een bezoek aan een kleurrijke, lokale markt. Overnachting in Sumba Nautil Resort.
Ontbijt inbegrepen

Azie tips van onze reizigers

Azië tips van Namasté reizigers

Inspiratie nodig? Bezoek onze pagina met reiservaringen en tips van andere reizigers. Hier vindt u tips over dat ene goede lokale restaurantje, een mooie wandelroute, een boottocht die u zeker niet mag missen of een bijzondere accommodatie. Een pagina van reizigers voor reizigers! En heeft u zelf een goede tip dan kunt u deze hier delen.

Bekijk hier alle Azië reiservaringen en tips

Dag 8

De reis gaat verder naar Tambolaka. Onderweg bezoekt u Waikelo Sawah. Deze kristalheldere waterbron voorziet Waikabubak van drinkwater en de rijstvelden van irrigatie water. Ook bezoekt u het interessante Kodi district, bekend om de huizen met de hoogste piekdaken van Sumba. De omgeving is idyllisch met brede zandstranden en een blauwe zee. U bezoekt verschillende dorpjes. Overnachting in Newa Sumba Resort. Een comfortabel resort aan het strand. De kamers bevinden zich in houten bungalows, gebouwd in Sumbanese stijl.
Ontbijt inbegrepen

Dag 9

Vandaag kunt u naar eigen wens invullen in Tambolaka. Geniet van zon, zee en strand! U kunt hier mooie strandwandelingen maken, vogels spotten, paardrijden en hiken. Overnachting in Newa Sumba Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 10

Transfer naar de luchthaven van Tambolaka. Vanaf hier vliegt u naar Ende, op het eiland Flores. Flores is een de meest ongerepte eilanden van Indonesië. Het eiland biedt een ongekende variatie aan traditionele cultuur, architectuur en natuurschoon. Daarnaast vindt u er prachtige stille stranden en snorkel- en duikparadijsjes. Vervolgens rijdt u verder naar Moni. Moni is het startpunt voor een bezoek aan de Kelimutu vulkaan. U verblijft in Kelimutu Eco Lodge, gelegen aan de voet van de Kelimutu vulkaan. Vanaf uw kamer heeft u mooie uitzichten over de rijstvelden en in de verte de vulkaan.
Ontbijt inbegrepen

Dag 11

Vandaag bezoekt u de kratermeren van de Kelimutu vulkaan. U vertrekt voor dag en dauw, dan heeft u de kans een prachtige zonsopgang te kunnen aanschouwen. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer drie kwartier lopen naar het uitzicht punt vanwaar u de drie meren kunt zien. Neem wat warms mee, want het kan koud zijn! Vanaf dit panoramapunt wacht u op de zonsopkomst. U ziet duidelijk de verschillende kleuren van de meren; zwart, turkoois en donker bruin. Niemand kan verklaren waarom de meren steeds weer van kleur veranderen. De bevolking gelooft dat de zielen van de overledenen in deze meren rusten; in het zwarte meer de oude mensen, in het turkoois meer de jongeren en in het donker bruine meer… de slechteriken. De middag is ter vrije besteding. Optioneel kunt u een wandeling maken langs verschillende traditionele weefdorpjes. Overnachting in Kelimutu Eco Lodge
Ontbijt inbegrepen

Dag 12

Een prachtige rit door de diepe vallei naar Riung, aan de Noordkust van het eiland. Onderweg bezoekt u het Liodorp Saga, een van de weinige dorpjes met goed onderhouden huizen in traditionele Lionese stijl. Aan het eind van de middag komt u aan in Riung, een klein en vriendelijk vissersplaatsje, waar maar weinig toeristen komen. U verblijft in Delmar Café.
Ontbijt inbegrepen

Dag 13

Vandaag maakt u een boottocht naar enkele eilanden van het nationale park, dat voor de kust van Riung ligt. Er liggen 17 exotische eilanden, die bekend zijn om koralen, vissen en duizenden vliegende honden. U kunt de vliegende honden van heel dichtbij zien! Daarna legt u aan bij een van de eilandjes om te snorkelen. De onderwaterwereld is hier werkelijk prachtig. De kok gaat mee om een heerlijke visbarbecue voor u te maken voor de lunch. Overnachting in Delmar Café.
Ontbijt & BBQ lunch inbegrepen

Dag 14

U reist verder naar Bajawa, gelegen op 1200 meter hoogte, omringt door vulkanen. Neem iets warms mee, want de nachten kunnen fris zijn. In de omgeving van Bajawa leeft men nog zeer traditioneel en voorouderverering speelt een belangrijke rol. Onderweg bezoekt u Soa, een natuurlijke warmwaterbron. Het water wordt verwarmd door een vulkaan in de omgeving. Ook maakt u nog een stop bij de Oghi Waterval. U overnacht in Hotel Happy Happy. Een kleine, eenvoudige homestay. De eigenaren zijn Nederlanders. De kamers beschikken over een eigen badkamer met warm water.
Ontbijt inbegrepen

Dag 15

In de ochtend maakt u een wandeling langs verschillende traditionele dorpjes van de Ngada bevolking. De gids zal u onderweg de nodige uitleg geven over de gewoonten en gebruiken van deze bevolkingsgroep. Vervolgens gaat u verder naar Belahragi. Het dorp ligt midden in het een bos en bestaat uit twee parallelle rijen huizen die tegen een heuvel op lopen. U wordt op de traditionele manier verwelkomd door de hartelijke bevolking! U overnacht vandaag in een van de traditionele huizen van de lokale bevolking. Een bijzondere ervaring!
Ontbijt & diner inbegrepen

Dag 16

Na het ontbijt neemt u afscheid van uw gastgezin en loopt u in ongeveer een uur naar de auto. Daarna volgt een fraaie rit naar de volgende bestemming; Ruteng. U rijdt door een groen, bergachtig gebied met vele kruidnagelbomen. In Aimere maakt u een stop bij een jeneverstokerij. Men maakt hier arak van het sap van de lontarpalm. U stopt vervolgens bij het Rana Mese meer waar u naar de prachtige vogelgeluiden kunt luisteren. Hierna vervolgt u uw weg naar Ruteng. Hier kunt u een bezoek brengen aan Kampung Puu waar nog een traditioneel Manggarai huis staat. Ook is er een grote kathedraal te vinden. U overnacht in SMBC.
Ontbijt inbegrepen

Dag 17

In de ochtend maakt u een fietstocht van ongeveer 2 uur in de mooie omgeving van Ruteng. U passeert verschillende dorpjes met vriendelijke inwoners. Vervolgens volgt de transfer naar Labuan Bajo, waar een prettige en relaxte atmosfeer heerst. U verblijft in Puri Sari Beach Hotel. Een fijn strandhotel met zwembad en restaurant.
Ontbijt inbegrepen

Dag 18

Een gehele dag ter vrije besteding in Labuan Bajo. Er is een leuke lokale markt in de buurt en u kunt een bezoek brengen aan de spiegelgrotten 'batu cermin' op 15 minuten rijden van het hotel. Tegen het eind van de middag kunt u genieten van de prachtige zonsondergang over de baai! Overnachting in Puri Sari Beach Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 19

Vandaag gaat u aan boord van uw privéboot voor een unieke tocht door het Komodo National Park, één van de mooiste gebieden van Indonesië! Het anker wordt gevierd om te snorkelen bij Pantai Merah, een werkelijk fraai koraalrif. 's Middags maakt u onder leiding van een lokale gids een prachtige ochtendwandeling over het eiland Komodo. Hier leeft de drie meter lange Komodovaraan, een prehistorisch monster waarvan de westerse wereld het bestaan tot 1911 niet kende! Tot een paar jaar geleden waren er zogenaamde 'feedings" waarbij de varanen werden gevoed. Hoewel dat een spectaculair gezicht was had dat tot gevolg dat de varanen niet meer hoefden te jagen. Daarom is men ermee opgehouden. De varanen blijven echter wel steeds naar deze plek terugkomen en u heeft dus vrijwel 100 % kans om ze te zien. 's Avonds bereidt onze kok een heerlijke maaltijd voor u. U overnacht in Privéboot Cajoma Eco. Een authentieke en ruime privéboot, voorzien van eenvoudige douche (géén warm water) en toilet. U kunt overnachten in één van de airconditioned hutten, of op het dek onder de sterrenhemel. Het verblijf op deze boot zeer eenvoudig, maar uniek!
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 20

Heerlijk wakker worden op de boot! Na een vroeg ontbijt maakt u een mooie wandeling en geniet van de prachtige vergezichten en het ruige landschap van Rinca. Dit onherbergzame eilandje wordt nauwelijks bezocht door toeristen en de varaan leeft hier in een meer natuurlijke omgeving dan op Komodo. Dan is het tijd om terug te varen naar Labuan Bajo. U overnacht in Puri Sari Beach Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 22

Na het ontbijt volgt de transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Denpasar. Vervolgens transfer naar uw hotel in Jimbaran. U overnacht in Udayana Eco Lodge.
Ontbijt inbegrepen

Dag 22

Dan is de laatste dag van uw reis aangebroken. Vandaag volgt de transfer naar het vliegveld van Denpasar voor de terugvlucht naar Amsterdam.
Ontbijt inbegrepen

Dag 23

Aankomst in Amsterdam.

Reissom: vanaf € 3.620,00 per persoon

Deze reissom is gebaseerd op twee personen. De reissom is afhankelijk van het seizoen waarin u reist en de beschikbaarheid van vluchten en hotels.

Inbegrepen:

 • Retourvlucht Amsterdam – Denpasar met Singapore Airlines (overstap in Singapore)
 • Luchthavenbelasting (ca. €400,00 per persoon)
 • Vlucht Denpasar – Waingapu met Wings Air *
 • Vlucht Tambulaka – Ende (alleen op zondag, dinsdag & vrijdag)*
 • Vlucht Labuan Bajo – Denpasar met Wings Air *
 • Overnachtingen in eenvoudige & middenklasse accommodaties o.b.v. logies & ontbijt
 • Lunches en diners waar genoemd
 • Transfers per airconditioned auto op dag 2, 3, 19 20, 21 & 22 (non-stop, chauffeur spreekt geen Engels)
 • Transfers per airconditioned auto met chauffeur & Engelssprekende gids op Sumba
 • Transfers per airconditioned auto met Engelssprekende chauffeur op Flores
 • Stadstours en excursies zoals beschreven in het programma
 • Begeleiding van Engelssprekende lokale gids tijdens onderstaande excursies
 • Bezoek aan Saga
 • 2-daagse Trekking Belaragi
 • Fietstocht Ruteng
 • Boottocht eilandjes voor de kust van Riung (incl. barbequelunch)
 • 2-daagse boottocht Komodo National Park met een privé A/C boot
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging (Nederlandse staf)
 • Uitgebreide reisinformatie

Niet inbegrepen:

 • Donaties, fooien, persoonlijke uitgaven, overige entreegelden & overige maaltijden
 • Administratiekosten (€ 35,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
 • Evt. inentingen

Altijd al eens Indonesië willen ontdekken?

Wij organiseren individuele reizen op maat voor ieder budget!

Kim Zwinkels

Kim Zwinkels

Specialist Sri Lanka , Thailand & Indonesië

Kim was na haar eerste bezoek aan Sri Lanka en de Malediven meteen verkocht! Maar Indonesië is haar favoriet. Na diverse studiereizen is zij verliefd geworden op dit land. Met heel veel plezier organiseert Kim steeds weer een unieke reis, volledig afgestemd op uw wensen en ideeën.