Deze reis neemt u mee naar het bijzondere Sulawesi & Papua. U maakt onder andere kennis met de tradities in Toraja Land en ontmoet verschillende bergstammen in de Baliemvallei.

Hoogtepunten

Hoogtepunten van deze reis

 • Op zoek naar het spookdiertje
 • Jungletocht door het Tangkoko National Park
 • Verken het Toraja Land
 • Trekkingen door de Baliemvallei
 • Ontmoet verschillende bergstammen

Dag 1

Vertrek vanaf Amsterdam naar Manado.

Uw reis door Indonesië is begonnen! Tijdens uw reis wordt onderstaande route afgelegd.

Dag 2

Aankomst in Manado, welkom op Sulawesi! Hier wordt u opgehaald door uw chauffeur en rijdt u verder naar de plaats Tomohon in de Minahasa Highlands. Tomohon is een mooie plaats die gelegen is tussen de vulkanen Lokon en Mahawu. De plaats wordt ook wel 'bloemenstad' genoemd, omdat er vele bloemsoorten worden gekweekt. Maar daarnaast worden er ook verschillende groente- en fruitsoorten geteeld. U overnacht in Mt. View, een kleinschalig resort met 11 houten chalets die uitkijken over de bergen.

Dag 3

U heeft vandaag een dag ter vrije besteding in Tomohon. Bezoek bijvoorbeeld een de beruchte markt. Naast bloemen, groente en fruit is hier ook vlees te koop van verschillende opmerkelijke diersoorten. Zo kunt u hier bijvoorbeeld terecht voor slangen, ratten, vleermuizen en honden. Overnachting in Mt. View.
Ontbijt inbegrepen

Dag 4

U reist verder naar het Tangkoko National Park. Wanneer het begint te schemeren, kunt u met een lokale ranger een interessante tocht door de jungle maken. U zult op zoek gaan naar de tarsier, ook wel spookdiertje genoemd. Het spookdiertje is de kleinste primaat ter wereld. Wanneer helemaal donker is, begint het diertje aan zijn zoektocht naar voedsel. De kans dat u het diertje zult zien is redelijk groot, omdat de ranger goed weet waar hij de diertjes kan vinden. Bij terugkomst in uw accommodatie wordt er een lekkere maaltijd geserveerd. U overnacht in Tangkoko Lodge, een zeer eenvoudige accommodatie vlakbij de ingang van het park. De lodge beschikt slechts over 5 basic kamers met een klamboe.
Ontbijt & diner inbegrepen

Dag 5

Zeer vroeg op voor de volgende jungletocht door het Tangkoko National Park. U gaat op zoek naar het andere wild dat in het park. In het park leeft een verscheidenheid aan dieren, waaronder de zwarte makaak, de kouskous en de neushoornvogel. In de ochtend is de kans groot dat u grote groepen zwarte makaken tegenkomt. Makaken zijn namelijk al vroeg uit de veren en beginnen dan aan hun zoektocht naar voedsel langs de kustlijn van Tangkoko. Na een paar uur is het tijd om terug te keren naar uw accommodatie en te genieten van een vers bereid ontbijt. Na het ontbijt volgt de transfer naar Manado. U overnacht in Aston Manado Hotel. Een goed en modern hotel gelegen in het stadscentrum van Manado.
Ontbijt inbegrepen

Dag 6

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Palu, de hoofdstad van centraal Sulawesi. Na aankomst wordt u naar uw hotel gebracht. U verblijft in Prince John Dive Resort. Een schitterend gelegen en kleinschalig resort op de punt van Palu baai. De bungalows zijn eenvoudig ingericht maar bieden een mooi uitzicht!
Ontbijt & diner inbegrepen

Dag 7

Een fijne dag ter vrije besteding. Er zijn een aantal duik- en snorkel locaties in de omgeving om de prachtige onderwaterwereld te ontdekken. Overnachting in het Prince John Dive Resort.
Ontbijt & diner inbegrepen

Dag 8

De reis gaat verder naar Tentena, een plaatsje aan de noordoever van Lake Poso. Lake Poso is een diep zoetwatermeer. Dit meer is een van de mooiste en helderste meren van Indonesië. Het wordt omringt door witte zandstranden en dichtbegroeide bergen. U verblijft in Tandobone Cottages, een eenvoudig bungalowresort gelegen op een landtong aan de noordoostoever van Lake Poso. Vanaf de veranda bij uw bungalow heeft u een mooi uitzicht over het meer.
Ontbijt & diner inbegrepen

Dag 9

U heeft vandaag een vrije dag in Tentena. Geniet even van de rust of maak een tocht naar/op het meer. Overnachting in Tandobone Cottages.
Ontbijt & diner inbegrepen

Dag 10

Vandaag volgt een lange rit over bochtige wegen en bergpassen naar Palopo, een klein stadje aan de kust. Onderweg zult u stoppen in verschillende interessante lokale dorpjes. U overnacht in Agro Wisata.
Ontbijt inbegrepen

Dag 11

Na het ontbijt vertrekt u naar het plaatsje Rantepao, het hart van Toraja land. Het bergachtige Toraja district is het woongebied van verschillende etnische groepen die samengebracht zijn onder de noemer Toraja (Toraja betekent 'volk van de bergen' of 'volk uit het westen'). De Toraja noemen hun traditionele religie Aluk to Dolo (riten van de mensen van vroeger) en leven strikt volgens het patroon dat door de voorouders en goden is bepaald. Hieronder vallen onder andere de indrukwekkende rituelen die gepaard gaan met het begraven van overledenen. Ook de prachtig bewerkte huizen met de opvallende daken, de zogenaamde tongkonan, zijn gebouwd volgens beginselen van de Aluk to Dolo. Hoewel vele Toraja christelijk zijn geworden leven de oude tradities nog sterk voort. U overnacht in Hotel Indra Toraja, centraal gelegen in het centrum van Rantepao. De kamers liggen om de mooie tuin van de accommodatie en hebben een kleine veranda.
Ontbijt inbegrepen

Dag 12 & 13

Op deze twee dagen bezoekt u verschillende Toraja dorpjes in de omgeving van Rantepao. Zo kunt u een goed beeld krijgen van het verleden en het heden van Toraja. Deze pittoreske dorpjes bevinden zich in een verbazingwekkend prachtig berglandschap gedomineerd door rijstterrassen en bamboebossen. U ziet hier verschillende manieren waarop de Toraja hun doden begraven: in hangende graven zoals vroeger werd gedaan en in uitgehouwen rotsgraven die bewaakt worden door houten poppen, Tau tau. Ook een bezoek aan baby graven in dikke boomstammen en een bezoek aan enorm rijk bewerkte traditionele huizen met bijbehorende rijstschuren staan op het programma. Er bestaat een kans dat u getuige kunt zijn van een traditionele Toraja begrafenisceremonie of een ceremonie rond het in gebruik nemen van een nieuwe tongkonan. In overleg met de gids kunt u mogelijk het programma zo aanpassen dat u hier getuige van kunt zijn. Wellicht is het ook mogelijk de wekelijkse veemarkt mee te maken. Overnachtingen in Hotel Indra Toraja.
Ontbijt inbegrepen

Dag 14

Dag ter vrije besteding in Rantepao. U heeft de gelegenheid om de omgeving verder te verkennen of even lekker te relaxen bij uw hotel. Overnachting in Hotel Indra Toraja.
Ontbijt inbegrepen

Dag 15

U rijdt vandaag verder naar Makassar, de levendige hoofdstad van Zuid-Sulawesi. Vanwege de centrale ligging fungeert de stad al jaren als toegangspoort tot de oostelijk gelegen eilanden. Als de tijd het toelaat kunt u een bezoek brengen aan de levendige haven Paotere, waar u traditionele Buginese zeilschepen kunt bewonderen. Ook kunt u een kijkje nemen bij fort Rotterdam (Benteng Ujung Padang). Dit is een van de best bewaarde voorbeelden van Nederlandse architectuur in Indonesië. U overnacht in Pantai Gapura, een sfeervol middenklasse resort aan het water van Makassar. Fort Rotterdam ligt op loopafstand van het hotel en het biedt een mooi uitzicht over zee. Het hotel beschikt over een zwembad.
Ontbijt inbegrepen

Digitale Reisgids Indonesie

Wilt u meer informatie over rondreizen door Indonesië? Vraag dan onze digitale reisgids aan boordevol inspiratie!

Dag 16

Transfer naar de luchthaven van Makassar voor de vlucht naar Jayapura, de hoofdstad van Papoea. Jayapura is een goede uitvasbasis om te beginnen met een bezoek aan dit enorme eiland. In 1910 is de stad gesticht door de Nederlanders en kreeg het de naam Hollandia. Er zijn nog een aantal sporen te vinden van dit Nederlandse verleden. Zo staan er verschillende gebouwen met een Nederlandse bouwstijl in de stad en zijn sommige namen afgeleid uit de Nederlandse taal. Na aankomst in de stad maakt u een korte stadstour. U overnacht in Travellers.
Ontbijt inbegrepen

Dag 17

U wordt naar de luchthaven gebracht voor de vlucht naar Wamena, het centrum van de Baliemvallei. In de Baliemvallei wonen verschillende volken zoals de Dani, de Lani en de Yali. Bij aankomst wordt u opgehaald door uw gids en chauffeur en brengt u alvast een de stad met haar grote native markt en de omgeving. U overnacht in Baliem Pilamo Hotel, een eenvoudig hotel, maar het beste in de regio.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 18

In de ochtend rijdt u naar het dorpje Maima, in het zuiden van de Baliemvallei. Vanaf hier maakt u een mooie trekking. U wandelt door prachtige landschappen en langs verschillende Dani-dorpen en missionarisposten. Na de picknicklunch wordt u weer teruggebracht naar uw hotel en is de rest van de dag ter vrije besteding. Overnachting in Baliem Palimo Hotel.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 19

Vandaag brengt u een bezoek aan Jiwika, in het centrale deel van de Baliemvallei. Hier wordt een oude mummie bewaard. De mummie is het lichaam van een belangrijke voorouder en wordt al 250 jaar geeert door de Papuastam. Hierna wordt u meegenomen naar het dorp Anemoigi voor het Pig Feast; ofterwel varkensfestival. Hier ziet u de bewoners in traditionele kleding. U wordt volgens eeuwenoude gewoonte welkom geheten en u gaat samen een feestmaal bereiden. Na afloop van het feest klimt u naar de top van de Mili Mountain. Hier kunt u zien hoe de Dani zout winnen uit een klein meer. Hierna keert u weer terug naar uw hotel. Overnachting in Baliem Palimo Hotel.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 20

Vandaag wordt u naar de luchthaven gebracht voor de vlucht terug naar Jayapura. Nadat u naar uw hotel bent gebracht, heeft u de rest van de dag ter vrije besteding. Ga bijvoorbeeld naar Tablanusu beach en breng uw middag door aan het strand. U verblijft in Yougwa.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 21

Transfer naar de luchthaven van Jayapura voor de vlucht naar Denpasar. Aansluitend is uw terugvlucht naar Amsterdam.

Dag 22

Aankomst in Amsterdam.

Reissom op aanvraag

Inbegrepen:

 • Retourvlucht Amsterdam – Manado/Denpasar met Singapore Airlines (Overstap in Singapore)
 • Luchthavenbelasting
 • Vlucht Manado – Palu
 • Vlucht Makassar – Jayapura
 • Retourvlucht Jayapura – Wamena
 • Vlucht Jayapura - Denpasar
 • Overnachtingen in sfeervolle eenvoudige & middenklasse accommodaties
 • Lunches en diners waar genoemd
 • Transfers per airconditioned auto op dag 2, 4, 5, 6, 16 & 21 (non-stop, chauffeur spreekt meestal geen Engels)
 • Transfers per airconditioned auto met chauffeur (chauffeur spreekt gebrekkig/ geen Engels)
 • Stadstours en excursies zoals beschreven in het programma
 • Begeleiding van Engelssprekende gids tijdens ondergenoemde excursies
 • Bezoek aan de hoogtepunten van Torajaland (2 dagen)
 • Bezoeken in de Baliemvallei incl. gids en maaltijden (4 dagen)
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging (Nederlandse staf)
 • Uitgebreide reisinformatie

Niet inbegrepen:

 • Visumkosten ($ 35,00 p.p. ter plaatse te betalen)
 • Vervoer & excursies op vrije dage
 • Entreegelden
 • Varken tijdens Pig Feast
 • Overige maaltijden
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Administratiekosten (€ 35,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
 • Evt. inentingen

Kim Zwinkels

Kim Zwinkels

Specialist Indonesië & Sri Lanka

Kim was na haar eerste bezoek aan Sri Lanka en de Malediven meteen verkocht! Maar Indonesië is haar favoriet. Na diverse studiereizen is zij verliefd geworden op dit land. Met heel veel plezier organiseert Kim steeds weer een unieke reis, volledig afgestemd op uw wensen en ideeën.