Maak kennis met een nog weinig bezocht deel van India. Deze privé-rondreis heeft de volgende ingrediënten: inheemse stammen, kleurrijke markten, een ongerepte natuur en culturele steden. Eventueel kunt u de reis verlengen met een verblijf op de Andaman Eilanden.

Hoogtepunten van Orissa (& de Andaman Eilanden)

Hoogtepunten van deze reis

 • Ontdek het veelzijdige Calcutta
 • De Lingaraja tempel in Bhubaneswar
 • Het hart van Orissa waar meer dan 60 stammen wonen
 • De weekmarkt van Ankadeli
 • Boottocht op het Chilika Lake
 • De zonnetempel van Konark
 • Optioneel: Sluit de reis af op de Andaman eilanden

Route

Tijdens uw reis wordt onderstaande route afgelegd.

Dag 1
Vandaag komt u aan in Kolkata. Na aankomst wordt u verwelkomd door een medewerker van onze lokale agent. Namasté, welkom in India! Hierna volgt de transfer naar het hotel. Vervolgens maakt u een stadstour langs de belangrijkste hoogtepunten van Kolkata. Vroeger stond de stad bekend als 'Calcutta'. Tijdens de Britse overheersing tussen 1773 en 1911 was dit de hoofdstad van India. Er zijn daarom ook nog vele Britse invloeden te zien. U bezoekt onder andere het Victoria Memorial, Fort William en de National Library. Slechts een korte wandeling door het chaotische centrum of langs de vele markten levert al een schat aan indrukken op. Kolkata is ook India's belangrijkste stad op cultureel gebied. Het is de geboorteplaats van Rabindranath Tagore, 's lands meest gevierde poëet. U verblijft in Hotel Astor.

Dag 2
De ochtend en middag zijn ter vrije besteding in Kolkata. In de avond volgt de transfer naar het treinstation voor de nachttrein naar Bhubaneswar , de huidige hoofdstad van Orissa. Wij reserveren tweedeklas slaapplaatsen (22:35 – 05:10+).
Ontbijt inbegrepen

Dag 3
Na aankomst in Bhubaneswar volgt de transfer naar uw hotel. De check-in is vanaf 14:00 uur. Vervolgens gaat u de stad in om de grote Lingaraja tempel te gaan bezichtigen. Ooit stonden hier langs de oevers van het Bindu-meer zo'n 7000 tempels. De tempels van Bhubaneswar zijn - net als de Jagannath-tempel in Puri - gebouwd in de typische Orissa-bouwstijl en worden omringd door muren. Een ander kenmerk is de overdaad aan uitbundig beeldhouwwerk. De torens van de tempels trekken de meeste aandacht: je ziet er naast goden, planten, dieren en erotische taferelen ook allerlei aspecten uit het dagelijkse leven afgebeeld. U verblijft in Mayfair Lagoon
Ontbijt inbegrepen

Mayfair Lagoon

Mayfair Lagoon

Een prachtig luxe hotel gelegen in een mooie tuin. Hierdoor krijgt u het gevoel dat u zich midden in de tropen bevindt. Maak eens een mooie wandeling door het hotel want er staan ook prachtige kunstwerken in deze tuin. Ook zijn er vele verschillende plekken gecreëerd waar u heerlijk tot rust kunt komen. Wat dit hotel uniek maakt, is de aankleding met onder andere oldtimers, interessante beelden en bijzondere vliegtuigen.

www.mayfairhotels.com

Dag 4
Samen met uw chauffeur reist u naar Ratnagiri, Udayagiri en Lalitgiri op ongeveer 2,5 uur rijden van Bhubaneswar. In deze drie steden vindt u nog mooie overblijfselen van bijzondere boeddhistische tempels. Deze tempels zijn gelegen te midden van groene heuvels en rijstvelden wat het geheel erg idyllisch maakt. Aan het einde van de dag rijdt u weer terug naar uw hotel in Bhubaneswar. Overnachting in Mayfair Lagoon.
Ontbijt inbegrepen

Dag 5
U begint de tour met een tocht naar Gopalpur. Hierna reist u verder door naar het hart van Orissa. Onderweg bezoekt u een aantal typische "Orissaanse" dorpjes. U overnacht tijdens deze tour in eenvoudige accommodaties (vaak zonder airconditioning). Gopalpur ligt aan de kust en is sterk in ontwikkeling. Hier maakt u kennis met uw gids die u zal begeleiden door Orissa. U verblijft in Mayfair Palm Beach Resort.
Ontbijt & diner inbegrepen

Dag 6
Vandaag begint u aan een zes-daags bezoek aan het hart van Orissa waar minstens 60 verschillende stammen wonen. Deze Adivasi (oorspronkelijke bewoners) zou je ook de aboriginals van India kunnen noemen, al is hun verscheidenheid in uiterlijke kenmerken vele malen groter. Dit stukje van India is nog heel authentiek. Tijdens de reis komt u met een aantal van deze stammen in contact. U bezoekt samen met uw Engelssprekende gids (verplicht) kleine dorpen en tribal-markten. U bezoekt vandaag de Lanjia Saura stammen op de Puttasingh heuvels. U overnacht vandaag in Rayagada. U verblijft in Sai International.
Ontbijt & diner inbegrepen

Dag 7
Vandaag brengt u een bezoek aan de Kotagarh markt en bezoekt u de getatoeëerde Kondh. Indien er nog genoeg tijd is, kunt u een bezoek brengen aan het Desi Kondh dorp. De Desia Kondh bewonen de vlakte en zijn grotendeels geïntegreerd in de Indiase maatschappij. De vrouwen dragen kleurrijke sari's. Hierna reist u weer terug naar Rayagada. Overnachting in Sai International.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 8
Vandaag bezoekt u de Chatikona markt van de Dongariya Kondh. De Dongariya Kondh leven in de heuvels in een omgeving van rijstvelden en fruitbomen. Zij dragen witte gewaden en zowel de mannen als de vrouwen dragen prachtige sieraden. De dorpen zijn erg primitief. De huisjes zijn van leem en hebben rieten daken. De huisjes zijn zo laag, dat je er alleen kruipend in kunt. De vrouwen van de Dongariya Kondh vallen zeer op door de korte sigaren die zij roken en de alcohol die zij drinken. Zij zijn zeer vrijgevochten. U reist verder naar Jeypore, een kleine stad. Onderweg bezoekt u Kuvi Kondh en het Mali dorp. U verblijft in Hello Jeypore.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 9
Vandaag zal de reis worden voortgezet naar Ankadeli, voor het bezoek aan de weekmarkt (deze markt is alleen op donderdag). Hier bestaat de unieke gelegenheid om een concentratie van zeer kleurrijke stammen te ontmoeten. Op de markt komen wekelijks de beroemde Bondha stammen uit de omliggende heuvels om hun waren te slijten. De Bondha stam is de meest primitieve en fascinerende stam van Orissa. Deze stam woont in het Koraput District op de grens van Orissa en Andhra Pradesh. Dit is een erg afgelegen gebied. Hun cultuur is nog niet beïnvloed door de westerse wereld. Bondha betekent 'naakte mensen' en zij gaan dan ook zeer schaars gekleed. De mannen dragen pijl en boog. U reist verder naar Lamptaput en de omliggende dorpjes. Deze streek is beroemd om nog een andere, interessante stam van Orissa: de Bada Gadaba stam. Deze stammen wonen in grote dorpen welke moeilijk zijn te bereiken. Ook deze stam is zeer kleurrijk. Overnachting in Hello Jeypore.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 10
U reist verder naar Taptapani. Onderweg is er voldoende tijd om bezoekjes af te leggen aan een aantal dorpjes van de Bada Paroja en de Saora stam. Taptapani is een ander woord voor warmwaterbron. Door de heilzame werking van deze (zwavel) bron, is de plaats een trekpleister geworden voor hindoeïstische pelgrims. Hier bestaat de mogelijkheid de heilzame werking van de bron op waarde te testen. Maar u kunt ook een mooie boswandeling maken. U verblijft in Panthanivas Log House.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 11
U reist verder naar het Chilika Lake. Dit is het grootste brakke meer van India. Vlak voor de winter strijken hier tienduizenden trekvogels neer. Onder deze trekvogels bevinden zich honderden kraanvogels uit Siberië. U maakt hier een korte boottocht naar de tempel die in het meer is gelegen. Vervolgens rijdt u naar Puri, één van de vier heiligste bedevaartsplaatsen ('dhams') van hindoeïstisch India. U verblijft in Hans Coco Palms.
Ontbijt inbegrepen

Dag 13
In Puri draait het dagelijkse leven in belangrijke mate om de indrukwekkende Jagannath tempel. Vanuit heel India komen jaarlijks vele pelgrims naar Puri om hun Lord Jagannath te vereren, die een incarnatie is van de Hindoegod Vishnu. Er zijn maar liefst 6000 mensen in dienst om de tempel - die jammer genoeg alleen toegankelijk is voor Hindoes - draaiende te houden en de ingewikkelde rituelen te volbrengen. U zult genoegen moeten nemen met een glimp binnen de muren vanaf het dak van een nabijgelegen gebouw. Maar gelukkig is er buiten de tempel ook genoeg te beleven en te zien, zoals de vele kraampjes waar de gelovigen zich verdringen bij de religieuze prullaria. Elk jaar in de zomer bereikt de drukte een hoogtepunt tijdens het wereldberoemde Tempelwagen Festival ('Rath Yatra'). Behalve Indiërs trekt Puri ook veel toeristen. Velen van hen komen af op de relaxte sfeer die er in de plaats heerst en wellicht ook op de lange zandstranden. Het zijn dan wel niet de met kokospalmen omzoomde tropische plaatjes, zoals je die elders in Zuid-India ziet, maar toch is het heerlijk om hier enkele uren te genieten van het ruisen van de zee en de strandtaferelen. Vaak zitten er wel vissers hun netten te herstellen of liggen er boten te drogen in de zon. Ook is het de moeite waard om eens vroeg uit de veren te gaan en de vissers gade te slaan bij het uitvaren. Met man en macht worden de houten vissersbootjes door de sterke branding het ruime sop in geduwd. Overnachting in Hans Coco Palms.
Ontbijt inbegrepen

Dag 13
Na het ontbijt brengt u een bezoek aan Konark. Deze aan zonnegod Surya gewijde tempel ligt op ruim een uur rijden van Puri en stelt een strijdwagen voor met zeven stenen paarden en niet minder dan 24 gigantische uit steen gehouwen wielen. De gehele tempel is voorzien van schitterend beeldhouwwerk. 's Middags maakt u een stadstour door Puri, een plaats bij uitstek om per fiets te verkennen. Wij organiseren een fietstocht onder begeleiding van een gids. Overnachting in Hans Coco Palms.
Ontbijt inbegrepen

Dag 14
Deze dag is voor een groot deel nog ter vrije besteding in Puri. Aan het eind van de middag transfer naar de luchthaven van Bhubaneswar voor de vlucht naar Kolkata.
Ontbijt inbegrepen

.................................................................................................................................................................................

Ook leuk! Verleng de reis met een verblijf op de Andaman Eilanden, het programma is als volgt:

Dag 14
Na aankomst in Kolkata transfer naar uw hotel. Overnachting in Hotel Astor.
Ontbijt inbegrepen

Dag 15
Transfer naar de luchthaven van Kolkata voor de vlucht naar Port Blair op de Andaman Eilanden. De ferry naar Havelock vertrekt om 14:00 uur. De tocht duurt zo'n 2,5 uur. Na aankomst transfer naar uw resort. U verblijft in Barefoot Eco Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 16 t/m 18
Deze drie dagen zijn ter vrije besteding op de Andaman Eilanden. Deze archipel van zo'n driehonderd eilanden ligt halverwege Zuid-India en Sumatra. Een groot deel van de eilanden is omgeven door koraalriffen, overgroeid met onaangetast regenwoud en her en der bewoond door interessante natuurvolken. Het resort organiseert diverse natuurwandelingen. Overnachtingen in Barefoot Eco Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 19
Check-out is om 8:00 uur. U reist terug naar het eiland Port Blair. De ferry van Havelock naar Port Blair vertrekt om 9:00 uur. De tocht duurt ongeveer 2,5 uur. Het is vanwege de boottijden helaas niet mogelijk om in één dag van Havelock naar Kolkata te reizen. U verblijft daarom nog één nacht op Port Blair. U verblijft in Hotel Seashell.
Ontbijt inbegrepen

Dag 20
Transfer naar de luchthaven van Port Blair voor de vlucht naar Kolkata.
Ontbijt inbegrepen

.................................................................................................................................................................................

Reissom vanaf € 1.810,00 per persoon

Deze reissom is gebaseerd op twee personen. Bovenstaande reissom is afhankelijk van het seizoen waarin u reist en de beschikbaarheid van vluchten en hotels.

Verlenging met de Andaman eilanden: vanaf € 1.140,00 per persoon (Inclusief retourvlucht Kolkata - Port Blair met 15 kilo ruimbagage en ferry transfers)
Toeslag om te reizen met grotere auto (Toyota Innova): € 110,00 per persoon

Inbegrepen:

 • Vlucht Bhubaneswar – Kolkata (inclusief 15 kilo ruimbagage, overbagage kan bijbetaald worden)
 • Ticket nachttrein Kolkata – Bhubaneswar (2T A/C Sleeper)
 • Alle transfers per airconditioned auto met privé-chauffeur (Toyota Etios/Tata Indigo)
 • Alle overnachtingen in eenvoudige en middenklasse hotels
 • Maaltijden volgens programma
 • Begeleidende Engelssprekende gids van dag 6 t/m 12
 • Entreegelden tijdens bezoek aan stammen in Orissa
 • Boottocht Chilika Lake
 • Fietstocht in Puri
 • Stadstours die aangepast kunnen worden aan uw eigen wensen
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging
 • Uitgebreide reisinformatie

Niet inbegrepen:

 • Intercontinentale vluchten
 • Vroege check-ins & late check-outs
 • Overige maaltijden
 • Overige entreegelden
 • Visumkosten
 • Administratiekosten (€ 35,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Kosten van persoonlijke aard, fooien e.d.
 • Evt. bijdrage aan Trees for All (€ 30,00 per persoon)
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering, inentingen

Ook naar India?

Bovenstaande reis kan natuurlijk zo geboekt worden, maar wij stellen ook graag een programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Edwin Qualm

Edwin Qualm

Specialist India, Nepal & Bhutan

Na een praktijkstage van een halfjaar in Vietnam in 2005 is Edwin erg onder de indruk geraakt van het Verre Oosten. Daarom solliciteerde hij in 2006 naar de functie van reisspecialist bij Namasté Reizen en benut hij sindsdien graag zijn kennis en ervaring bij het samenstellen van een mooie reis.