De titel zegt het al! Maar daarnaast is er ook aandacht voor de Iban-stam, de bijzondere flora van Borneo en de zeeschildpad. U sluit de reis af met enkele dagen strand.

Hoogtepunten van Borneo

Hoogtepunten van deze reis

 • Trekking door Bako N.P.
 • Op bezoek bij de Iban stam in Batang Ai
 • Ontdek de flora van het Kinabalu N.P.
 • Oog in oog met een orang oetan in Sepilok
 • Wildlife spotten bij de Kinabatangan rivier
 • Woon het broedproces van de zeeschildpad bij op Selingan

Route

Tijdens uw reis wordt onderstaande route afgelegd.

Dag 1

Aankomst in Kuching, waar u wordt ontvangen door onze lokale agent. Selamat Datang, welkom in Maleisië! Vervolgens transfer naar uw hotel waar de rest van de dag ter vrije besteding is. Kuching is de hoofdstad van de deelstaat Sarawak en volgens velen de meest charmante stad van heel Maleisië! Het authentieke Kuching kent enkele historische bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld de "Tua Pek Kong", de oudste Chinese tempel van Kuching, rijk aan geschiedenis! Tegenover de tempel bevindt zich het Chinees Historisch Museum vanwaar u mooi uitzicht heeft op het imposante Fort Margherita aan de overzijde van de Sarawak rivier. Slenter ook even langs de waterkant of ga naar de Lotus Five Star Riverside Mall voor een prachtig uitzicht over Kuching. Deze mall beschikt over een bioscoop, bezoek dus desgewenst ook een lokale film! U logeert in het The Waterfront Kuching.

Dag 2

Vandaag gaat u op avontuur per fiets en boot door Kuching! U begint met een ontspannen tocht per traditionele sampan over de Sarawak rivier. Daarna stapt u op de fiets voor een leuke rit off the beaten trek langs de verborgen plekjes van de stad en het omliggende platteland. U komt langs kleurrijke markten en maakt kennis met het lokale streetfood. De rest van de middag en avond zijn ter vrije besteding. Overnachting in The Waterfront.
Ontbijt inbegrepen

Dag 3

Vandaag reist u verder naar Santubong. Santubong is een mooie natuurlijke en rustige plek op ongeveer 35 kilometer ten oosten van Kuching. U logeert in Nanga Damai Homestay

. Ontbijt inbegrepen.

Leuk om te weten: De locatie van deze boutique homestay is heel bijzonder. Het Nanga Damai Homestay ligt namelijk in de jungle en heeft een prachtig uitzicht over zee. Het terras met hangmatten is dè plek om van dit uitzicht te genieten. Het zwembad is omgeven door de mooiste bloemen en planten.

Dag 4

Vandaag bezoekt u het Bako National Park, dit park biedt u een perfecte introductie voor de flora en fauna van heel Sarawak. De moerassen, mangrovebossen, kleine baaien en stranden zijn de thuis voor onder andere makaken, hagedissen, vele vogels en de zeldzame neusaap (Proboscis Monkey), die alleen op Borneo voorkomt. Ook de flora zal u niet onopgemerkt blijven; de vleesetende bekerplant komt u ongetwijfeld tegen! De planten zijn voorzien van vocht dat een geur afgeeft waar mieren, torren en andere insecten op afkomen. Nadat het insect over de rand van de beker probeert te komen, valt hij erin en wordt hij langzaam verteerd. Met een gids loopt u vervolgens over de Paku-trail die u door het regenwoud langs diverse kleine baaien en strandjes leidt. Hier kunt u lekker uitrusten en genieten van de uitzichten. Overnachting in Nanga Damai Homestay .
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 5

De ochtend en deel van de middag zijn ter vrije besteding in Santubong. Maak een wandeling door de mooie omgeving of bezoek bijvoorbeeld Sarawak Cultural Village. In dit park kunt u op boeiende wijze kennismaken met de verscheidenheid van alle culturen die Sarawak rijk is. Elk van de zeven etnische huizen vertegenwoordigt een stam of bevolkingsgroep, zoals de Maleisiërs, Chinezen, Penan, Bidayuh, Iban, Orang Ulu en de Melanau. Al de dagelijkse werkzaamheden en handwerken worden in dit 'levende museum' op een speciale manier aan de man gebracht. Om 15:00 stapt u in een boot voor een mooie tocht over de Santubong rivier en gaat u op zoek naar dolfijnen, neusapen en ander wildlife. Tevens geniet u zodra de zonsondergang inzet van een bijzonder schouwspel; de fireflies! Overnachting in Nanga Damai Homestay.
Ontbijt inbegrepen

Dag 6

In de ochtend transfer naar de luchthaven van Kuching voor de vlucht naar Kota Kinabalu. Na aankomst volgt de transfer naar het Kinabalu National Park. In de buurt van het Kinabalu National Park krijgt u af en toe een glimp van de Mt. Kinabalu te zien, die met haar 4.092 meter de hoogste berg is van heel Zuidoost-Azië. U logeert in het Kinabalu Pine Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 7

In de ochtend maakt u een wandeling door het Kinabalu National Park, een paradijs voor liefhebbers van flora en fauna. U vindt er ruim duizend verschillende orchideëen, een groot aantal soorten rododendrons en tientallen soorten vleesetende bekerplanten, waarvan enkele zelfs uniek zijn in de wereld. Ook het aantal vogels is fascinerend, de meeste soorten komen alleen in berggebieden voor. In de middag bezoekt u de Poring Hot Springs, net even buiten het park gelegen. De warmwaterbronnen van Poring hebben een genezende werking door de hoge concentratie van mineralen. Naast de warmwaterbronnen vindt u hier een vlindertuin, orchideeëntuin en een canopy-walk door de toppen van het regenwoud. Samen met een deskundige gids maakt u een wandeling door het regenwoud rondom Poring, waar u veel zult leren van de lokale flora en fauna, die in enkele gevallen uniek is in de wereld! Overnachting in het Kinabalu Pine Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 8

U rijdt naar de oostkust van Sabah, naar Sepilok. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. De omgeving is mooi en u kunt er goed wandelen. Met geluk spot u zelfs een Orang Oetan! U logeert in het Sepilok Nature Resort.
Ontbijt inbegrepen

Leuk om te weten! Sepilok Nature Resort ligt aan de rand van het regenwoud en direct naast Sepilok. Een wandeling door de prachtige tuin is een aanrader!

Dag 9

Breng vandaag op eigen gelegenheid een bezoek aan het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Dit centrum is in 1964 opgericht om gevangen orang-oetans voor te bereiden op hun terugkeer in de natuur. De inmiddels vrijgelaten orang-oetans leven in de bossen rond het centrum. Twee keer per dag (om 10.00 en om 15.00) worden op twee platformen melk en bananen gebracht om de orang-oetans te voorzien van het nodige voedsel. U heeft de mogelijkheid om de mensapen, soms met kleintjes om de nek, van dichtbij te bewonderen en fotograferen, wat ze trouwens graag laten doen! Ook een bezoek waard is het Bornean Sun Bear Conservation Centre dat tegenover Sepilok ligt. Door de ontbossing wordt het leefgebied van de kleine zonneberen steeds kleiner, de beren in het centrum zijn vaak gered uit handen van particulieren waar ze in kleine kooien leefden. Beetje bij beetje maken ze in het centrum weer kennis met de jungle en krijgen ze hun oorspronkelijke leefomgeving terug. Overnachting in Sepilok Nature Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 10

Transfer per auto naar Sandakan waar u op de boot stapt naar Selingan Turtle Island, de belangrijkste broedplaats voor zeeschildpadden in heel Zuidoost-Azië. Het is een bijzondere ervaring om 's nachts de grote schildpadden hun eieren te zien leggen op de stranden van het eiland. De schildpadden leggen gemiddeld 100 eieren per keer. De parkwachters zorgen ervoor dat de eieren op een veilige plek gedurende 50-60 dagen kunnen uitbroeden, voordat de schepseltjes hun weg naar de zee zullen vinden. Ongeveer 3% van alle kleine schildpadden weet te overleven, om na 20 jaar terug te keren naar het strand en de cyclus voort te zetten. U verblijft in een Selingan Island Chalet.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 11

Transfer per boot terug naar Sandakan. Na aankomst bezoekt u enkele hoogtepunten van de stad*. Daarna volgt de transfer over land naar Sukau. Sukau ligt aan de Kinabatangan Rivier, waar de grootste concentratie flora en fauna van heel Maleisië en mogelijk ook heel Borneo leeft! 's Middags staat er een boottocht op het programma. U heeft een goede kans om wildlife te spotten langs de oevers van deze rivier. U overnacht in Bilit Rainforest Lodge.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 12

In de ochtend wordt u gewekt door de zang van tientallen soorten vogels, een nieuwe dag vol verrassingen staat u te wachten! U maakt een boottocht of een trekking naar Oxbow Lake, wederom op zoek naar wildlife. Daarna geniet u van het ontbijt en heeft u enkele uren ter vrije besteding. Na de lunch vaart u per boot de Kinabatangan Rivier op, op zoek naar tientallen soorten dieren zoals orang-oetans, makaken, olifanten, neushoornvogels, krokodillen, civet katten, otters en uiteraard Borneo's meest vreemde schepsel: de neusaap! Neusapen laten zich niet snel zien, maar de kans dat u hier een groep zal tegenkomen is vrij groot! De Maleisische bevolking noemt dit dier Orang Belanda ofwel de "Mens die lijkt op Nederlanders", waarmee ze de eerste scheepslui bedoelden die op Borneo voet aan wal hadden gezet. Zij hadden net zo'n grote lange neus en een bolle buik als de neusaap. De neusaap komt alleen voor op Borneo en wordt helaas met uitsterven bedreigt. Overnachting in Bilit Rainforest Lodge.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 13

Vandaag volgt de transfer per minibus terug naar Sandakan voor de vlucht naar Kota Kinabalu. De stranden van Kota Kinabalu zijn een goede uitvalsbasis om tot rust te komen na een avontuurlijke rondreis. Na aankomst transfer naar uw accommodatie. U logeert in het Beringgis Beach Resort.
Ontbijt inbegrepen

Ook leuk! Kies voor een verblijf op het tropische Manuken Island in het Manuken Island Resort. Meer informatie vindt u op www.manuken.com. De toeslag is vanaf € 215,00 per persoon voor het totale verblijf van drie nachten.

Dag 14 & 15

Twee dagen ter vrije besteding in het Beringgis Beach Resort. Geniet van zon, zee en strand! Het resort biedt verschillende excursies naar nabij gelegen eilanden om te kunnen snorkelen of tot rust te komen op de stranden. Ook kunt u met de shuttlebus van het hotel tegen een klein bedrag naar Kota Kinabalu. De stad is een uitstekende plaats om de laatste souvenirs in te kopen, of om één van de vele attracties te bezoeken. Overnachtingen in Berringis Beach Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 16

Transfer naar het vliegveld van Kota Kinabalu voor de terugvlucht.
Ontbijt inbegrepen

Reissom: vanaf € 2.310,00 per persoon

Deze reissom is gebaseerd op twee personen. Bovenstaande reissom is afhankelijk van het seizoen waarin u reist en de beschikbaarheid van hotels.

Inbegrepen:

 • Vlucht Kuching – Kota Kinabalu met Air Asia
 • Vlucht Sandakan – Kota Kinabalu met Air Asia
 • Alle transfers (in groepsverband)
 • Alle boottransfers (in groepsverband) waar genoemd
 • Alle overnachtingen in middenklasse hotels en verzorgde lodges
 • Dagexcursie naar het Bako National Park (in groepsverband)
 • Wandeling in het Kinabalu National Park & bezoek aan Poring Hot Springs (in groepsverband)
 • Boottochten over de Sungai Kinabatangan rivier (in groepsverband)
 • Activiteiten in Billit (in groepsverband)
 • Bezichtigen van het broedproces van schildpadden op Selingan Turtle Island (in groepsverband)
 • Maaltijden volgens programma
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging
 • Uitgebreide reisinformatie

Niet inbegrepen:

 • Retourvlucht Amsterdam – Kuching / Kota Kinabalu
 • Vroege check-ins en late check-outs
 • Overige maaltijden
 • Toeristenbelasting (10 RM per kamer per nacht, te betalen bij uitchecken)
 • Fooien, cameragelden en uitgaven van persoonlijke aard
 • Administratiekosten (€ 35,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Evt. bijdrage aan Trees for All (€ 30,00 per persoon)
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
 • Evt. inentingen

Ook op reis naar Maleisië?

Bovenstaande reis kan natuurlijk zo geboekt worden, maar wij stellen ook graag een programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Evelien Booms

Evelien Booms

Specialist Sri Lanka , Maleisië, Vietnam & India

Evelien is onze reisspecialist voor Sri Lanka, India, Vietnam & Maleisië. Zij vindt het iedere keer weer een luxe om naar een bestemming in Azië af te mogen reizen en op basis van haar ervaringen een unieke reis voor u te mogen organiseren.