De titel zegt het al! Maar daarnaast is er ook aandacht voor de Iban-stam, de bijzondere flora van Borneo en de zeeschildpad. U sluit de reis af met enkele dagen strand.

Hoogtepunten van deze reis

 • Trekking door Bako N.P.
 • Op bezoek bij de Iban stam in Batang Ai
 • Ontdek de flora van het Kinabalu N.P.
 • Oog in oog met een orang oetan in Sepilok
 • Wildlife spotten bij de Kinabatangan rivier
 • Woon het broedproces van de zeeschildpad bij op Selingan

Dag 1

Vertrek van Amsterdam naar Kuching.

Uw reis door Borneo is begonnen! Tijdens uw reis wordt onderstaande route afgelegd.

Dag 2

Aankomst in Kuching, waar u wordt ontvangen door onze lokale agent, die u naar uw hotel brengt. De middag is ter vrije besteding. Kuching is de hoofdstad van de deelstaat Sarawak en volgens velen de meest charmante stad van heel Maleisië! U logeert in het Grand Margherita, gelegen in het commerciële centrum van Kuching. Het hotel heeft mooie kamers en prima faciliteiten zoals een zwembad.

Dag 3

Vandaag bezoekt u het Bako National Park, op ongeveer 45 minuten rijden van Kuching. Het Bako National Park biedt u een perfecte introductie voor de flora en fauna van heel Sarawak. De moerassen, mangrovebossen, kleine baaien en stranden zijn de thuis voor o.a. de makaken, hagedissen, vele vogels en de zeldzame neusaap (Proboscis Monkey), die alleen op Borneo voorkomt. Ook de flora zal u niet onopgemerkt blijven; de vleesetende bekerplant komt u ongetwijfeld tegen! De planten zijn voorzien van vocht dat een geur afgeeft waar mieren, torren en andere insecten op afkomen. Nadat het insect over de rand van de beker probeert te komen, valt hij erin en wordt hij langzaam verteerd. Met een gids loopt u vervolgens over de Paku-trail die u door het regenwoud langs diverse kleine baaien en strandjes leidt. Hier kunt u lekker uitrusten en genieten van de uitzichten. Tijdens de tocht gaat u op zoek naar de neusaap en bereikt u een plateau waar diverse soorten bekerplanten te vinden zijn. Aan het eind van de middag rijdt u terug naar Kuching. Overnachting in het Grand Margherita.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 4

Transfer naar Batang Ai, een bijzonder park in het binnenland van Sarawak, waar de Iban stam woont. Onderweg naar Batang Ai kunt u enkele stops maken bij fruitmarkten en enkele lokaties waar wilde orchideeën en andere tropische plantsoorten groeien. U passeert prachtige landschappen van rijstvelden, rubber-, cacao-, peper- en palmolieplantages. Na aankomst bij de Lemanakrivier, vervolgt u de tocht per boot richting de Iban longhouse. De Iban waren voorheen 'koppensnellers', vroeger was een ontmoeting met deze stam dan ook niet mogelijk, mits u uw eigen leven op het spel wilde zetten. Gelukkig is de bevolking tegenwoordig zeer gastvrij en zij verwelkomen u graag in hun dorp, geheel gebouwd op palen. De mannen zijn schitterend getatoeëerd en de vrouwen dragen kleurige jurken, versierd met kraaltjes en muntjes. Aanschouw hoe de mensen manden en visnetten maken volgens eeuwenoude weef- en knoopmethodes. Na een warm welkom, en waarschijnlijk een flinke slok 'tuak', is er alle tijd om meer te leren over de gewoontes van deze mensen. Zo bent u bijvoorbeeld getuige van een blaaspijpdemonstratie. En uiteraard mag u dit ook zelf een proberen! Na uw bezoek aan de Iban reist u verder naar Hilton Longhouse Resort, waar de rest van de dag ter vrije besteding is. Het laatste stuk legt u per boot af. U logeert in het Aiman Batang Ai Longhouse Resort, een prachtig hotel verscholen midden in de jungle. Na een vermoeiende dag duikt u zo het zwembad in.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 5

Deze dag is ter vrije besteding in het Aiman Batang Ai Longhouse Resort. Geniet van de mooie omgeving, rust uit bij het zwembad en neem deel aan in ieder geval één van de nature walks die het resort dagelijks organiseert.
Ontbijt inbegrepen

Dag 6

Vandaag brengt de reis u terug naar de luchthaven van Kuching voor de vlucht naar Kota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah. Grotendeels vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, is Kota Kinabalu (in de volksmond: KK) sindsdien uitgegroeid tot een moderne poort tot de natuurlijke schatten van Sabah. Vanaf Signal Hill heb je een wijds uitzicht over de stad. Er zijn diverse winkelcentra waar zowel souvenirs als kleding, apparatuur en primaire levensbehoeftes kunnen worden aangeschaft. Na aankomst wordt u naar uw hotel gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding. U logeert in het Grandis Hotel, een prima middenklasse hotel niet ver van de luchthaven.
Ontbijt inbegrepen

Dag 7

U verlaat Kota Kinabalu richting het Kinabalu National Park. De rit is weliswaar één van de mooiste van de hele reis, maar bestaat ook uit vele haarspeldbochten. Neem van tevoren een reistablet in om het spectakel niet te hoeven missen. In de buurt van het park krijgt u af en toe een glimp van de Mt. Kinabalu te zien, die met haar 4.092 meter de hoogste berg is van heel Zuidoost-Azië. Na aankomst maakt u een wandeling door het Kinabalu National Park. Doordat het park een waar paradijs is voor liefhebbers van flora en fauna, biedt een wandeling door het park al snel bijzondere ontmoetingen. De natuurlijke rijkdom van het Kinabalu National Park is prachtig; het park huist onder meer ruim duizend verschillende orchideëen, een groot aantal soorten rododendrons en tientallen soorten vleesetende bekerplanten, waarvan enkele zelfs uniek zijn in de wereld. Ook het aantal vogels is niet minder fascinerend, waarvan de meeste soorten alleen in berggebieden voorkomen, waaronder een aantal unieke soorten. Na aankomst bezoekt u met een gids het park. U logeert in het Kinabalu Pine Resort, een eenvoudige accommodatie op een mooie locatie.
Ontbijt inbegrepen

Dag 8

In de ochtend bezoekt u de Poring Hot Springs, net even buiten het park gelegen. De warmwaterbronnen van Poring hebben een genezende werking door de hoge concentratie van mineralen. Naast de warmwaterbronnen vindt u hier een vlindertuin, orchideeëntuin en een canopy-walk door de toppen van het regenwoud. Samen met een deskundige gids maakt u een wandeling door het regenwoud rondom Poring, waar u veel zult leren van de lokale flora en fauna, die in enkele gevallen uniek is in de wereld! De middag is ter vrije besteding. Tip: Ga in de middag op zoek naar de rafflesia. De rafflesia is de grootste bloem ter wereld die wel tot een meter in diameter kan worden! In en rondom het Kinabalu Park groeien verschillende soorten. Toch blijft het bijzonder als u er hier één tegenkomt, de bloem groeit in 6-9 maanden tot die grootte om vervolgens 4-7 dagen vol in bloei te zijn. Vraag uw gids of lokale mensen in het park of zij weten of er een rafflesia in bloei is in de omgeving. Ook rondom de Poring Hot Springs worden ze regelmatig gezien. Overnachting in het Kinabalu Pine Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 9

U rijdt naar de oostkust van Sabah, richting het beroemde Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Het centrum is in 1964 opgericht om gevangen orang-oetans voor te bereiden op hun terugkeer in de natuur. De inmiddels vrijgelaten orang-oetans leven in de bossen rond het centrum. U logeert in het Sepilok Nature Resort, verzorgde lodges aan de rand van het regenwoud en direct naast Sepilok. Een wandeling door de prachtige tuin is een aanrader!
Ontbijt inbegrepen

Dag 10

Breng vandaag op eigen gelegenheid een bezoek aan het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Twee keer per dag (om 10.00 en om 15.00) worden op twee platformen melk en bananen gebracht om de orang-oetans te voorzien van het nodige voedsel. U heeft de mogelijkheid om de mensapen, soms met kleintjes om de nek, van dichtbij te bewonderen en fotograferen, wat ze trouwens graag laten doen! Tip: Het is mogelijk om in het centrum een klein orang-oetan weesje te adopteren. Twee keer per jaar ontvangt u dan leuke informatie en foto's van uw kleine aapje! (Zie ook www.orangutan-appeal.org.uk). Overnachting in Sepilok Nature Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 11

Transfer per auto naar Sandakan waar u op de boot stapt naar Selingan Turtle Island, de belangrijkste broedplaats voor zeeschildpadden in heel Zuidoost-Azië. Het is een bijzondere ervaring om 's nachts de grote schildpadden hun eieren te zien leggen op de stranden van het eiland. De schildpadden leggen gemiddeld 100 eieren per keer. De parkwachters zorgen ervoor dat de eieren op een veilige plek gedurende 50-60 dagen kunnen uitbroeden, voordat de schepseltjes hun weg naar de zee zullen vinden. Ongeveer 3% van alle kleine schildpadden weet te overleven, om na 20 jaar terug te keren naar het strand en de cyclus voort te zetten. U verblijft in een Selingan Island Chalet, eenvoudige, maar verzorgde chalets op het exclusieve Turtle Island.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 12

Transfer per boot terug naar Sandakan waar u wederom op de boot stapt naar Sukau. Een prachtige tocht! De boottocht wordt onderbroken voor een lunch in het Abai Jungle Restaurant, gelegen op een mooie locatie. Na de lunch vaart u verder naar Sukau bij de Kinabatangan Rivier, waar de grootste concentratie flora en fauna van heel Maleisië en mogelijk ook heel Borneo leeft! 's Middags staat er nog een boottocht over de Menanggul Rivier op het programma. Dit is een kleine zijrivier van de Kinabatangan. U heeft een goede kans om wildlife te spotten langs de oevers van deze rivier. U verblijft in Kinabatangan Riverside Lodge, een sfeervolle kleinschalige accommodatie op een mooie plek.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 13

In de ochtend wordt u gewekt door de zang van tientallen soorten vogels, een nieuwe dag vol verrassingen staat u te wachten! U bezoekt vandaag de befaamde Oxbow Lakes en u maakt een boottocht over de Kinabatangan Rivier, terwijl vogels in alle kleuren en maten overvliegen. De dieren die u gister heeft moeten missen, zullen zich vandaag misschien wel laten zien! Soms worden bij deze meren zelfs wilde olifanten gespot. Neusapen laten zich niet snel zien, de kans dat u er een groep zal tegenkomen is dan ook klein, maar niet onmogelijk! De Maleisische bevolking noemt dit dier Orang Belanda ofwel de "Mens die lijkt op Nederlanders", waarmee ze de eerste scheepslui bedoelden die op Borneo voet aan wal hadden gezet. Zij hadden net zo'n grote lange neus en een bolle buik als de neusaap. De neusaap komt alleen voor op Borneo en wordt helaas met uitsterven bedreigt. U sluit de middag wederom af met een boottocht op zoek naar wildlife. Overnachting in de Kinabatangan Riverside Lodge.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 14

U vaart per boot weer terug naar Sandakan. Daarna transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Kota Kinabalu. Na aankomst brengt de chauffeur u naar uw resort. De rest van de dag is ter vrije besteding. U logeert in het Beringgis Beach Resort, een kwalitatief hoogwaardig hotel aan het lange zandstrand nabij Kota Kinabalu. Het hotel heeft een ruime, groene tuin en een groot zwembad met ligstoelen, maar staat vooral bekend om haar uitstekende service!
Ontbijt inbegrepen

Dag 15 t/m 18

Vier dagen ter vrije besteding in het Beringgis Beach Resort. Geniet van zon, zee en strand! Het resort biedt verschillende excursies naar nabij gelegen eilanden om te kunnen snorkelen of tot rust te komen op de stranden. Ook kunt u met de shuttlebus van het hotel tegen een klein bedrag naar Kota Kinabalu. De stad is een uitstekende plaats om de laatste souvenirs in te kopen, of om één van de vele attracties te bezoeken. Tip: Monsopiad Cultural Village. Dit culturele dorp is aan de rand van Kota Kinabalu gelegen en is een goede attractie voor mensen die geïnteresseerd zijn in de rijke cultuur van Sabah en de geschiedenis van de koppensnellers. Er worden diverse shows, workshops en tours georganiseerd.
Ontbijt inbegrepen

Dag 19

Transfer naar het vliegveld van Kota Kinabalu voor de terugvlucht naar Amsterdam.
Ontbijt inbegrepen

Dag 20

Aankomst in Amsterdam.

Reissom: vanaf € 3.030,00 per persoon

Deze reissom is gebaseerd op twee personen. Bovenstaande reissom is afhankelijk van het seizoen waarin u reist en de beschikbaarheid van vluchten en hotels.

Inbegrepen:

 • Retourvlucht Amsterdam – Kuching / Kota Kinabalu met Singapore Airlines
 • Vlucht Kuching – Kota Kinabalu met Air Asia
 • Vlucht Sandakan – Kota Kinabalu met Air Asia
 • Luchthavenbelastingen
 • Alle transfers (in groepsverband)
 • Alle boottransfers (in groepsverband) waar genoemd
 • Alle overnachtingen in middenklasse hotels en verzorgde lodges
 • Dagexcursie naar het Bako National Park (in groepsverband)
 • Tweedaagse tocht naar Batang Ai (in groepsverband)
 • Wandelingen in het Kinabalu National Park (in groepsverband)
 • Boottochten over de Sungai Kinabatangan rivier (in groepsverband)
 • Bezichtigen van het broedproces van schildpadden op Selingan Turtle Island (in groepsverband)
 • Maaltijden volgens programma
 • Entreegelden voor de nationale parken
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging
 • Uitgebreid informatiepakket

Niet inbegrepen:

 • Vroege check-ins en late check-outs
 • Overige maaltijden
 • Fooien, cameragelden en uitgaven van persoonlijke aard
 • Administratiekosten (€ 35,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
 • Evt. inentingen

Ook op reis naar Maleisië?

Bovenstaande reis kan natuurlijk zo geboekt worden, maar wij stellen ook graag een programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Evelien Booms

Evelien Booms

Specialist Sri Lanka en de Malediven, India, Vietnam & Maleisië

Evelien is onze reisspecialist voor Sri Lanka, India, Vietnam & Maleisië. Zij vindt het iedere keer weer een luxe om naar een bestemming in Azië af te mogen reizen en op basis van haar ervaringen een unieke reis voor u te mogen organiseren.