Een reis volledig in het teken van de unieke flora & fauna van Borneo. U bezoekt de meest exclusieve natuurparken en sluit de reis af op een tropisch eiland...

Hoogtepunten van Borneo

Hoogtepunten van deze reis

 • Op zoek naar de neusaap in het Bako National Park
 • Ontdek de grottenstelsels van Mulu National Park
 • Mooie riviersafari's over de Kinabatangan River
 • Maak kennis met het mooiste park van Borneo; Danum Valley National Park (foto)
 • Ontspannen op het tropische Pulau Gaya

Route

Tijdens uw reis wordt onderstaande route afgelegd.

Dag 1

Aankomst in Kuching, waar u wordt ontvangen door onze lokale agent. Selamat Datang, welkom in Maleisië! Vervolgens transfer naar uw hotel in Santubong, op zo'n 40 minuten rijden van Kuching. Het ligt midden in de ruige natuur maar ook vlakbij de kust. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. U logeert in het Permai Rainforest Resort.

Leuk om te weten! Het is een unieke ervaring om in Permai te overnachten! Geniet vanuit uw eigen boomhut, hoog in de bomen van uitzichten over zee en het omringende regenwoud.

Dag 2

Vandaag bezoekt u het Bako National Park, op ongeveer 45 minuten rijden van Kuching. Het Bako National Park biedt u een perfecte introductie voor de flora en fauna van heel Sarawak. De moerassen, mangrovebossen, kleine baaien en stranden zijn het thuis voor o.a. de makaken, hagedissen, vele vogels en de zeldzame neusaap (Proboscis Monkey) die alleen op Borneo voorkomt. Ook de flora zal u niet onopgemerkt blijven; de vleesetende bekerplant komt u ongetwijfeld tegen! De planten zijn voorzien van vocht dat een geur afgeeft waar mieren, torren en andere insecten op afkomen. Nadat het insect over de rand van de beker probeert te komen, valt hij erin en wordt hij langzaam verteerd. Vervolgens loopt u over de Paku-trail die u door het regenwoud langs diverse kleine baaien en strandjes leidt. Hier kunt u lekker uitrusten en genieten van de uitzichten. Tijdens de tocht gaat u op zoek naar de neusaap en bereikt u een plateau waar diverse soorten bekerplanten te vinden zijn. Aan het eind van de middag rijdt u terug naar de Permai Rainforest Resort waar u overnacht.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 3

U vertrekt naar de luchthaven van Kuching voor de vlucht via Miri naar Mulu, een paradijs voor natuurliefhebbers! Na aankomst transfer naar uw accommodatie. Na de check-in trekt u het Mulu National Park in richting de Long Cave. De grotten beschikken over verlichting en goede loopbruggen. Vervolgens komt u aan bij de Deer Cave, dat met de grootste grotingang ter wereld miljoenen vleermuizen een thuis biedt tussen zonsopgang en zonsondergang. Als de zon ondergaat begint het spectakel; miljoenen vleermuizen trekken tegelijkertijd de grot uit op zoek naar een avondmaal. Het geluid van deze 'zwarte zwerm' is echt oorverdovend! Een leuk weetje is dat vleermuizen altijd naar links vliegen als ze een grot verlaten. U logeert in het Mulu Marriot Resort & Spa.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Leuk om te weten! Het Mulu Marriot Resort is een oase in de jungle. Heerlijk luxe faciliteiten en comfortabele kamers.

Dag 4

Na het ontbijt trekt u opnieuw het regenwoud in. Vandaag bezoekt u Wind Cave, een bijzondere grot met prachtige formaties in vormen van zuilen. Vervolgens bezoekt u de Clearwater Cave, dat bestaat uit een groot stelsel van ondergrondse rivieren. Hier is gelegenheid om in het kraakheldere water, gefilterd door het kalksteen, een verkoelende duik te nemen. De rest van de dag is ter vrije besteding. Overnachting in het Mulu Marriot Resort & Spa.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 5

Vandaag volgt de transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Kota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah. De stad is grotendeels vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, en bestaat nu voornamelijk uit moderne gebouwen en diverse winkelcentra waar zowel souvenirs als kleding, apparatuur en primaire levensbehoeftes kunnen worden aangeschaft. Vanaf Signal Hill heeft u een wijds uitzicht over de stad. Kota Kinabalu is een bekende startplek om de prachtige natuur van Sabah verder te verkennen. U logeert in het Grandis Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 6

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Sandakan in het noordoosten van Sabah. Na aankomst rijdt u naar uw accommodatie in Sepilok. De rest van de dag is hier ter vrije besteding. De omgeving is mooi en u kunt er goed wandelen. Met geluk spot u zelfs een Orang Oetan!
U logeert in het Sepilok Nature Resort.
Ontbijt inbegrepen

Leuk om te weten! Sepilok ligt aan de rand van het regenwoud en direct naast Sepilok. Een wandeling door de prachtige tuin is een aanrader!

Dag 7

Breng vandaag op eigen gelegenheid een bezoek aan het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Dit centrum is in 1964 opgericht om gevangen orang-oetans voor te bereiden op hun terugkeer in de natuur. De inmiddels vrijgelaten orang-oetans leven in de bossen rond het centrum. Twee keer per dag (om 10.00 en om 15.00) worden op twee platformen melk en bananen gebracht om de orang-oetans te voorzien van het nodige voedsel. U heeft de mogelijkheid om de mensapen, soms met kleintjes om de nek, van dichtbij te bewonderen en fotograferen, wat ze trouwens graag laten doen! Ook een bezoek waard is het Bornean Sun Bear Conservation Centre dat tegenover Sepilok ligt. Door de ontbossing wordt het leefgebied van de kleine zonneberen steeds kleiner, de beren in het centrum zijn vaak gered uit handen van particulieren waar ze in kleine kooien leefden. Beetje bij beetje maken ze in het centrum weer kennis met de jungle en krijgen ze hun oorspronkelijke leefomgeving terug. Overnachting in Sepilok Nature Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 8

Transfer naar Sandakan waar u op de boot stapt naar Abai bij de Kinabatangan Rivier, waar de grootste concentratie flora en fauna van heel Maleisië en mogelijk ook heel Borneo leeft! Houd uw verrekijker bij de hand. Onderweg kunt u al vele soorten wildlife tegenkomen. Na aankomst geniet u van een lunch. U logeert in Abai Jungle Lodge.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 9

Vroeg in de ochtend wordt u gewekt door de zang van tientallen soorten vogels, een nieuwe dag vol verassingen staat u te wachten! Vandaag vaart u tweemaal (ochtend en eind van de middag) per boot de Kinabatangan Rivier op, op zoek naar tientallen soorten dieren zoals orang-oetans, makaken, olifanten, neushoornvogels, krokodillen, civet katten, otters en uiteraard Borneo's meest vreemde schepsel: de neusaap! Neusapen laten zich niet snel zien, de kans dat u er een groep zal tegenkomen is dan ook klein, maar niet onmogelijk! De Maleisische bevolking noemt dit dier Orang Belanda ofwel de "Mens die lijkt op Nederlanders", waarmee ze de eerste scheepslui bedoelden die op Borneo voet aan wal hadden gezet. Zij hadden net zo'n grote lange neus en een bolle buik als de neusaap. De neusaap komt alleen voor op Borneo en wordt helaas met uitsterven bedreigt. In de middag brengt u een bezoek aan een Tree Planting Project, een project dat helpt de lokale bevolking te ondersteunen. Een lunch bij de locals is inbegrepen, een unieke kennismaking met de echte Maleisische cultuur. Na het avondeten vaart u de rivier weer op om een bijzonder schouwspel te bewonderen; de fireflies! Overnachting in Abai Jungle Lodge.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 10

Vandaag rijdt u naar het Tabin Wildlife Reserve, een bijzonder natuurpark. Na aankomst trekt u te voet het park in en staat er een bezoek aan de Lipad Waterfall op het programma. Ook bezoekt u de Lipad Mud Volcano. De vele moddervulkanen in het park verschaffen zoutmineralen aan de wilde dieren. U vindt in het park vooral veel zoogdieren zoals de Borneodwergolifant en de Sumatraanse neushoorn. Daarnaast biedt de jungle een grote verscheidenheid aan plantensoorten. U logeert in het Tabin Wildlife Resort.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 11

In de ochtend reist u per auto door naar Danum Valley, een paradijs voor natuurliefhebbers! Nergens in Maleisië is de biodiversiteit zo groot als in deze regio, biologen doen er graag onderzoek naar de bijzondere flora en fauna. Na aankomst volgt een eerste introductie door het park. Als het weer het toelaat trekt u er in de avond met een open jeep op uit, op zoek naar bijzonder wildlife. U overnacht in Kawag Rainforest Lodge.

Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 12

Een dag vol jungle activeiten! U begint met een trekking op zoek naar bijzonder wildlife. Aan het eind van de trek kunt u ontspannen en een duik nemen bij de Ali Baba waterval. Na de lunch in de lodge staan er in de middag nog wat avontuurlijke activiteiten op de rivier op het programma. Overnachting in de Kawag Rainforest Lodge.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 13

In de ochtend maakt u een laatste wandeling door de omgeving. Daarna transfer naar de luchthaven van Lahad Datu voor de vlucht naar Kota Kinabalu. Na aankomst reist u door naar het tropische eiland Pulau Gaya. Gaya Island is één van de vijf tropische eilanden van het Tunkuh Abdul Rahman Park, voor de kust van Kota Kinabalu op ongeveer 20 minuten varen. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. U logeert in het Gaya Island Resort.
Ontbijt inbegrepen

Leuk om te weten! Gaya Island Resort is een heerlijke luxe accommodatie. Het resort biedt werkelijk alles wat u nodig heeft in dit prachtige paradijs!

Dag 14 & 15

Twee dagen ter vrije besteding in het Gaya Island Resort. Geniet van zon, zee en strand! Boek bijvoorbeeld een snorkeltrip of geniet van uitgebreide behandeling in de luxe spa.
Ontbijt inbegrepen

Dag 16

Transfer per boot naar het vasteland en vervolgens naar het vliegveld van Kota Kinabalu voor de terugvlucht.
Ontbijt inbegrepen

Reissom: vanaf € 3.540,00 per persoon

Deze reissom is gebaseerd op twee personen. Bovenstaande reissom is afhankelijk van het seizoen waarin u reist en de beschikbaarheid van hotels.

Inbegrepen:

 • Vlucht Kuching – Mulu met Malaysia Airlines
 • Vlucht Mulu – Kota Kinabalu met Malaysia Airlines
 • Vlucht Kota Kinabalu – Sandakan met Malaysia Airlines
 • Vlucht Lahad Datu – Kota Kinabalu met Malaysia Airlines
 • Alle transfers (in groepsverband)
 • Alle boottransfers (in groepsverband) waar genoemd
 • Alle overnachtingen in middenklasse hotels en verzorgde lodges zoals genoemd in het programma
 • Dagexcursie naar het Bako National Park (in groepsverband)
 • Driedaagse excursie naar Mulu N.P. (in groepsverband)
 • Twee boottochten over de Sungai Kinabatangan (in groepsverband)
 • Fireflies excursie in Abai (in groepsverband)
 • Bezoek aan het Tabin Nationaal Park
 • Driedaagse excursie naar Danum Valley (in groepsverband)
 • Maaltijden volgens programma
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging
 • Uitgebreide reisinformatie

Niet inbegrepen:

 • Retourvlucht Amsterdam – Kuching / Kota Kinabalu
 • Overige maaltijden
 • Fooien, cameragelden en uitgaven van persoonlijke aard
 • Conservation Fee voor Gaya Island (RM 20 p.p.p.d., ter plaatse te betalen)
 • Toeristenbelasting (10 RM per kamer per nacht, te betalen bij uitchecken)
 • Administratiekosten (€ 35,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Evt. bijdrage aan Trees for All (€ 30,00 per persoon)
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
 • Evt. inentingen

Ook naar Maleisië?

Wij organiseren individuele reizen op maat voor ieder budget!

Evelien Booms

Evelien Booms

Specialist Sri Lanka , Maleisië, Vietnam & India

Evelien is onze reisspecialist voor Sri Lanka, India, Vietnam & Maleisië. Zij vindt het iedere keer weer een luxe om naar een bestemming in Azië af te mogen reizen en op basis van haar ervaringen een unieke reis voor u te mogen organiseren.