Een reis volledig in het teken van de unieke flora & fauna van Borneo. U bezoekt de meest exclusieve natuurparken en sluit de reis af op een tropisch eiland...

Hoogtepunten van deze reis

 • Op zoek naar de neusaap in het Bako National Park
 • Ontdek de grottenstelsels van Mulu National Park
 • Mooie riviersafari's over de Kinabatangan River
 • Maak kennis met het mooiste park van Borneo; Danum Valley National Park (foto)
 • Ontspannen op het tropische Pulau Gaya

Dag 1

Vertrek van Amsterdam naar Kuching.

Uw reis door Borneo is begonnen! Tijdens uw reis wordt onderstaande route afgelegd.

Dag 2

Aankomst in Kuching, waar u wordt ontvangen door onze lokale agent, die u naar uw hotel brengt. De middag is ter vrije besteding. U logeert in het Permai Rainforest Resort, een unieke ervaring om te overnachten! Geniet vanuit uw eigen boomhut, hoog in de bomen van uitzichten over zee en het omringende regenwoud. Dit bijzondere eco-resort ligt op een half uur rijden van Kuching.

Dag 3

Vandaag bezoekt u het Bako National Park, op ongeveer 45 minuten rijden van Kuching. Het Bako National Park biedt u een perfecte introductie voor de flora en fauna van heel Sarawak. De moerassen, mangrovebossen, kleine baaien en stranden zijn het thuis voor o.a. de makaken, hagedissen, vele vogels en de zeldzame neusaap (Proboscis Monkey) die alleen op Borneo voorkomt. Ook de flora zal u niet onopgemerkt blijven; de vleesetende bekerplant komt u ongetwijfeld tegen! De planten zijn voorzien van vocht dat een geur afgeeft waar mieren, torren en andere insecten op afkomen. Nadat het insect over de rand van de beker probeert te komen, valt hij erin en wordt hij langzaam verteerd. Vervolgens loopt u over de Paku-trail die u door het regenwoud langs diverse kleine baaien en strandjes leidt. Hier kunt u lekker uitrusten en genieten van de uitzichten. Tijdens de tocht gaat u op zoek naar de neusaap en bereikt u een plateau waar diverse soorten bekerplanten te vinden zijn. Aan het eind van de middag rijdt u terug naar de Permai Rainforest Resort waar u overnacht.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 4

U vertrekt naar de luchthaven van Kuching voor de vlucht via Miri naar Mulu, een paradijs voor natuurliefhebbers! Na aankomst in Mulu wordt u opgehaald door een gids die u naar het Royal Mulu Resort brengt, waar u de rest van de dag ter vrije besteding heeft. U logeert in het Mulu Marriot Resort & Spa, een prachtig luxe resort op de rand van het Mulu National Park en op de oevers van de Melinau Rivier. Het resort is gebouwd volgens de lokale bouwstijlen van de longhouses. Duik na een harde dag zwoegen lekker de jacuzzi in!
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 5

In de middag trekt u het Mulu National Park in richting de Long Cave. De grotten beschikken over verlichting en goede loopbruggen. Vervolgens komt u aan bij de Deer Cave, dat met de grootste grotingang ter wereld miljoenen vleermuizen een thuis biedt tussen zonsopgang en zonsondergang. Als de zon ondergaat begint het spectakel; miljoenen vleermuizen trekken tegelijkertijd de grot uit op zoek naar een avondmaal. Het geluid van deze 'zwarte zwerm' is echt oorverdovend! Een leuk weetje is dat vleermuizen altijd naar links vliegen als ze een grot verlaten. Overnachting in het Mulu Marriot Resort & Spa.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 6

Na het ontbijt trekt u opnieuw het regenwoud in. Vandaag bezoekt u Wind Cave, een bijzondere grot met prachtige formaties in vormen van zuilen. Vervolgens bezoekt u de Clearwater Cave, dat bestaat uit een groot stelsel van ondergrondse rivieren. Hier is gelegenheid om in het kraakheldere water, gefilterd door het kalksteen, een verkoelende duik te nemen. Na de lunch (niet inbegrepen) keert u terug naar uw resort en kunt u zich even opfrissen voordat u terug reist naar de luchthaven van Mulu. Hier stapt u op de de vlucht naar Kota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah. Grotendeels vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, is Kota Kinabalu (in de volksmond: KK) sindsdien uitgegroeid tot een moderne poort tot de natuurlijke schatten van Sabah. Vanaf Signal Hill heeft u een wijds uitzicht over de stad. Er zijn diverse winkelcentra waar zowel souvenirs als kleding, apparatuur en primaire levensbehoeftes kunnen worden aangeschaft. Na aankomst wordt u naar uw hotel gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding. U logeert in het Shangri-La Tanjung Aru Resort & Spa, een luxe oase omringd door de groene natuur van Borneo. Het resort is van vele gemakken en faciliteiten voorzien. De kamers zijn ruim, luxueus ingericht en bieden een prachtig uitzicht van de omgeving.
Ontbijt inbegrepen

Dag 7

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Sandakan. Na aankomst rijdt u richting het beroemde Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Het centrum is in 1964 opgericht om gevangen orang-oetans voor te bereiden op hun terugkeer in de natuur. De inmiddels vrijgelaten orang-oetans leven in de bossen rond het centrum. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. U logeert in het Sepilok Nature Resort, verzorgde lodges aan de rand van het regenwoud en direct naast Sepilok. Een wandeling door de prachtige tuin is een aanrader!
Ontbijt inbegrepen

Dag 8

Breng vandaag op eigen gelegenheid een bezoek aan het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. U kunt er heen lopen vanaf het resort. Twee keer per dag (om 10.00 en om 15.00) worden op twee platformen melk en bananen gebracht om de orang-oetans te voorzien van het nodige voedsel. U heeft de mogelijkheid om de mensapen, soms met kleintjes om de nek, van dichtbij te bewonderen en fotograferen, wat ze trouwens graag laten doen! (Zie ook de website www.orangutan-appeal.org.uk). Overnachting in Sepilok Nature Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 9

Transfer naar Sandakan waar u op de boot stapt naar Abai bij de Kinabatangan Rivier, waar de grootste concentratie flora en fauna van heel Maleisië en mogelijk ook heel Borneo leeft! Houd je verrekijker bij de hand. Onderweg kunt u al vele soorten wildlife tegenkomen. Na aankomst geniet u van een lunch. U logeert in Abai Jungle Lodge, een eenvoudige kleinschalige accommodatie op een mooie plek. Met geluk spot u vanuit uw huisje een Orang Oetan!
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 10

Vroeg in de ochtend wordt u gewekt door de zang van tientallen soorten vogels, een nieuwe dag vol verassingen staat u te wachten! Vandaag vaart u tweemaal (ochtend en eind van de middag) per boot de Kinabatangan Rivier op, op zoek naar tientallen soorten dieren zoals orang-oetans, makaken, olifanten, neushoornvogels, krokodillen, civet katten, otters en uiteraard Borneo's meest vreemde schepsel: de neusaap! Neusapen laten zich niet snel zien, de kans dat u er een groep zal tegenkomen is dan ook klein, maar niet onmogelijk! De Maleisische bevolking noemt dit dier Orang Belanda ofwel de "Mens die lijkt op Nederlanders", waarmee ze de eerste scheepslui bedoelden die op Borneo voet aan wal hadden gezet. Zij hadden net zo'n grote lange neus en een bolle buik als de neusaap. De neusaap komt alleen voor op Borneo en wordt helaas met uitsterven bedreigt. In de middag brengt u een bezoek aan een Tree Planting Project, een project dat helpt de lokale bevolking te ondersteunen. Een lunch bij de locals is inbegrepen, een unieke kennismaking met de echte Maleisische cultuur. Na het avondeten vaart u de rivier weer op om een bijzonder schouwspel te bewonderen; de fireflies! Overnachting in Abai Jungle Lodge.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 11

Vandaag rijdt u naar het Tabin Wildlife Reserve, een bijzonder natuurpark. Na aankomst trekt u te voet het park in en staat er een bezoek aan de Lipad Waterfall op het programma. Ook bezoekt u de Lipad Mud Volcano. De vele moddervulkanen in het park verschaffen zoutmineralen aan de wilde dieren. U vindt in het park vooral veel zoogdieren zoals de Borneodwergolifant en de Sumatraanse neushoorn. Daarnaast biedt de jungle een grote verscheidenheid aan plantensoorten. U logeert in het Tabin Wildlife Resort, een eenvoudige, maar sfeervolle accommodatie. Het ligt op een prachtige locatie.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 12

In de ochtend reist u per auto door naar Danum Valley Conservation Area, één van de weinige parken op de wereld waar de natuur bewaard is gebleven in haar meest oorspronkelijke staat. Het park is een waar paradijs voor biologen en natuurliefhebbers, doordat het wordt beschouwd als één van de meest complexe ecosystemen op aarde! Na aankomst volgt een eerste introductie door het park. U loopt een korte trail en doet de Canopy Walk. Als het weer het toelaat trekt u er in de avond met een open jeep op uit, op zoek naar bijzonder wildlife. U logeert in de Borneo Rainforest Lodge, een prachtige lodge die sinds 1994 als poort dient voor bezoekers tot het park. De lodges, ook wel 'sulap', zijn gelegen aan de Danum Rivier en bieden een comfortabel verblijf met eigen badkamers, fan en een ruime veranda.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 13

Een dag vol jungle activeiten! U gaat onder deskundige begeleiding van een Engels-sprekende gids Danum Valley verder verkennen. Alles wat gister aan uw oog is ontsnapt, zult u vandaag ongetwijfeld treffen. Sluit af met een duik in de 'Jacuzzi Pool'. Overnachting in de Borneo Rainforest Lodge.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 14

Transfer naar de luchthaven in Lahad Datu voor de vlucht naar Kota Kinabalu. Na aankomst reist u door naar het tropische eiland Pulau Gaya. Gaya Island is één van de vijf tropische eilanden van het Tunkuh Abdul Rahman Park, voor de kust van Kota Kinabalu. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. U logeert in het Gaya Island Resort, een heerlijke luxe accommodatie. Het resort biedt werkelijk alles wat u nodig heeft in dit prachtige paradijs! Breng zeker een bezoekje aan de luxe spa.
Ontbijt inbegrepen

Dag 15 & 16

Twee dagen ter vrije besteding in het Gaya Island Resort. Geniet van zon, zee en strand!
Ontbijt inbegrepen

Dag 17

Transfer per boot naar het vasteland en vervolgens naar het vliegveld van Kota Kinabalu voor de terugvlucht, via Singapore, naar Amsterdam.
Ontbijt inbegrepen

Dag 18

Aankomst in Amsterdam.

Reissom: vanaf € 4.535,00 per persoon

Deze reissom is gebaseerd op twee personen. Bovenstaande reissom is afhankelijk van het seizoen waarin u reist en de beschikbaarheid van vluchten en hotels. .

Inbegrepen:

 • Retourvlucht Amsterdam – Kuching / Kota Kinabalu met Singapore Airlines
 • Vlucht Kuching – Mulu met Malaysia Airlines
 • Vlucht Mulu – Kota Kinabalu met Malaysia Airlines
 • Vlucht Kota Kinabalu – Sandakan met Malaysia Airlines
 • Vlucht Lahad Datu – Kota Kinabalu met Malaysia Airlines
 • Luchthavenbelastingen
 • Alle transfers (in groepsverband)
 • Alle boottransfers (in groepsverband) waar genoemd
 • Alle overnachtingen in middenklasse hotels en verzorgde lodges zoals genoemd in het programma
 • Dagexcursie naar het Bako National Park (in groepsverband)
 • Driedaagse excursie naar Mulu N.P. (in groepsverband)
 • Twee boottochten over de Sungai Kinabatangan (in groepsverband)
 • Fireflies excursie in Abai (in groepsverband)
 • Bezoek aan het Tabin Nationaal Park
 • Driedaagse excursie naar Danum Valley (in groepsverband)
 • Maaltijden volgens programma
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging
 • Uitgebreid informatiepakket

Niet inbegrepen:

 • Overige maaltijden
 • Fooien, cameragelden en uitgaven van persoonlijke aard
 • Conservation Fee voor Gaya Island (RM 20 p.p.p.d., ter plaatse te betalen)
 • Administratiekosten (€ 35,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
 • Evt. inentingen

Ook naar Maleisië?

Wij organiseren individuele reizen op maat voor ieder budget!

Evelien Booms

Evelien Booms

Specialist Sri Lanka en de Malediven, India, Vietnam & Maleisië

Evelien is onze reisspecialist voor Sri Lanka, India, Vietnam & Maleisië. Zij vindt het iedere keer weer een luxe om naar een bestemming in Azië af te mogen reizen en op basis van haar ervaringen een unieke reis voor u te mogen organiseren.