Ontdek het mooie natuurrijke Borneo en de metropool Kuala Lumpur op een voordelige manier. Wij regelen alleen het raamwerk, activiteiten en enkele transfers regelt u zelf ter plaatse.

Hoogtepunten van Borneo & Kuala Lumpur

Hoogtepunten van deze reis

 • Maak kennis met charmant Kuching
 • Op bezoek bij de Iban in Batang Ai
 • Ontmoet de orang oetan in Sepilok
 • Verblijf bij het Kinabalu National Park
 • Vaar met een boot de Kinabatangan River op om wildlife te spotten
 • Sluit de reis af in het bruisende Kuala Lumpur

Route

Tijdens uw reis wordt onderstaande route afgelegd.

Dag 1

Aankomst in Kuching. Selamat Datang, welkom in Maleisië! Kuching is de hoofdstad van de deelstaat Sarawak en volgens velen de meest charmante stad van heel Maleisië! Transfer op eigen gelegenheid naar uw hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding. U logeert in het Lime Tree Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 2

Deze dag is ter vrije besteding in Kuching. Bezoek op eigen gelegenheid de stad. Kuching betekent 'Kat' in het Maleis en wordt dan ook wel Cat City genoemd. In en rondom Kuching vindt u diverse beelden van katten, er is zelfs een Cat Museum voor de liefhebber! Het authentieke Kuching kent enkele historische bezienswaardigheden, bijvoorbeeld de Tua Pek Kong Tempel, de oudste Chinese tempel. Ook het Sarawak museum is de moeite waard, dit museum laat het traditionele leven in Sarawak zien. Aan de rivier is het gezellig toeven, hier vindt u talloze stalletjes en kleine eetgelegenheden. Ook leuk is een bezoek aan het Semmengoh Wildlife Centre buiten de stad. In het centrum worden Orang Oetans opgevangen. Ze worden twee keer per dag op een vaste plek gevoed, dan is de kans het grootst om ze te zien. Overnachting in Lime Tree.
Ontbijt inbegrepen

Dag 3

Vandaag volgt de transfer naar Santubong. Santubong is een mooie natuurlijke en rustige plek op ongeveer 35 kilometer van Kuching. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. U overnacht in het Permai Rainforest Resort
Ontbijt inbegrepen


Leuk om te weten: U overnacht in een boomhut midden in het groen!

Dag 4 & 5

Twee dagen ter vrije besteding in Santubong. U kunt op eigen gelegenheid verschillende dingen ondernemen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Bako National Park, een perfecte introductie voor de flora en fauna van heel Sarawak. De moerassen, mangrovebossen, kleine baaien en stranden zijn het thuis voor o.a. de makaken, hagedissen, vele vogels en de zeldzame neusaap (Proboscis Monkey) die alleen op Borneo voorkomt. Of breng een bezoek aan het Sarawak Cultural Village. In dit park kunt u op boeiende wijze kennismaken met de verscheidenheid van alle culturen die Sarawak rijk is. Elk van de zeven etnische huizen vertegenwoordigt een stam of bevolkingsgroep, zoals de Maleisiërs, Chinezen, Penan, Bidayuh, Iban, Orang Ulu en de Melanau. Al de dagelijkse werkzaamheden en handwerken worden in dit 'levende museum' op een speciale manier aan de man gebracht. Ook kunt u een boottocht maken om wildlife te spotten. Overnachtingen in Permai Rainforest Resort.
Ontbijt & diner inbegrepen

Dag 6

Op eigen gelegenheid transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Kota Kinabalu. Na aankomst transfer op eigen gelegenheid naar uw hotel aan het strand. De stranden van Kota Kinabalu zijn een goede plek om even bij te komen! Geniet hier van zon, zee en strand. Overnachting in het Beringgis Beach Resort

Ontbijt inbegrepen

Dag 7 & 8

Twee dagen ter vrije besteding in Kota Kinabalu. Rust even uit aan het zwembad of op het strand. Ook een aanrader is een snorkeltrip naar het Tunku Abdul Rahman National Park dat vlak voor de kust ligt. U vindt hier tropische eilandjes en een kleurrijk onderwaterleven. Overnachtingen in het Berringis Beach Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 9

Vandaag volgt de transfer naar het Kinabalu National Park. De rit is weliswaar één van de mooiste van de hele reis, maar bestaat ook uit vele haarspeldbochten. In de buurt van het park krijgt u af en toe een glimp van de Mt. Kinabalu te zien, die met haar 4.092 meter de hoogste berg is van heel Zuidoost-Azië. Het Kinabalu N.P. is een waar paradijs voor liefhebbers van flora en fauna. U vindt er onder meer ruim duizend verschillende orchideëen, een groot aantal soorten rododendrons en tientallen soorten vleesetende bekerplanten, waarvan enkele zelfs uniek zijn in de wereld. Ook het aantal vogels is fascinerend, de meeste soorten komen alleen in berggebieden voor. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. U logeert in het Kinabalu Pine Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 10

Vandaag bezoekt u het Kinabalu National Park. Dit park is een paradijs voor liefhebbers van flora en fauna. U vindt er ruim duizend verschillende orchideëen, een groot aantal soorten rododendrons en tientallen soorten vleesetende bekerplanten, waarvan enkele zelfs uniek zijn in de wereld. Ook het aantal vogels is fascinerend, de meeste soorten komen alleen in berggebieden voor. Na de lunch is de rest van de dag ter vrije besteding. Bezoek bijvoorbeeld de Poring Hot Springs, net even buiten het park gelegen. De warmwaterbronnen van Poring hebben een genezende werking door de hoge concentratie van mineralen. Naast de warmwaterbronnen vindt u hier een vlindertuin, orchideeëntuin en een canopy-walk door de toppen van het regenwoud. Overnachting in het Kinabalu Pine Resort.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 11

Een lange rit brengt u naar de oostkust van Sabah, hier wordt u naar uw accommodatie in Sepilok gebracht. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. U logeert in het
Sepilok Jungle Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 12

Breng vandaag op eigen gelegenheid een bezoek aan het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Twee keer per dag (om 10.00 en om 15.00) worden op twee platformen melk en bananen gebracht om de orang-oetans te voorzien van het nodige voedsel. Maak ook een wandeling door de omgeving, met geluk spot u een wilde orang-oetan! Ook een bezoek waard is het Bornean Sun Bear Conservation Centre dat tegenover Sepilok ligt. Door de ontbossing wordt hun leefgebied steeds kleiner, de beren in het centrum zijn vaak gered uit de handen van particulieren waar ze in kleine kooien leefden. Beetje bij beetje maken ze in het centrum weer kennis met de jungle en krijgen ze hun oorspronkelijke leefomgeving terug.Overnachting in het Sepilok Jungle Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 13

Na het ontbijt volgt de transfer over land naar Bilit bij de Kinabatangan Rivier, waar de grootste concentratie flora en fauna van heel Maleisië en mogelijk ook heel Borneo leeft! Aan het einde van de middag staat er een boottocht over de rivier op het programma. U heeft met name met zonsopgang en zonsondergang een goede kans om wildlife te spotten langs de oevers. U logeert in Bilit Adventure Lodge.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 14

In de ochtend wordt u gewekt door de zang van tientallen soorten vogels, een nieuwe dag vol verrassingen staat u te wachten! U trekt onder begeleiding van een gids naar Oxbow Lake, wederom op zoek naar wildlife. Daarna geniet u van het ontbijt en heeft u enkele uren ter vrije besteding. Na de lunch vaart u opnieuw per boot de Kinabatangan Rivier op, op zoek naar tientallen soorten dieren zoals orang-oetans, makaken, olifanten, neushoornvogels, krokodillen, civet katten, otters en uiteraard Borneo's meest vreemde schepsel: de neusaap! Neusapen laten zich niet snel zien, maar de kans dat u hier een groep zal tegenkomen is vrij groot! De Maleisische bevolking noemt dit dier Orang Belanda ofwel de "Mens die lijkt op Nederlanders", waarmee ze de eerste scheepslui bedoelden die op Borneo voet aan wal hadden gezet. Zij hadden net zo'n grote lange neus en een bolle buik als de neusaap. De neusaap komt alleen voor op Borneo en wordt helaas met uitsterven bedreigt. Overnachting in Bilit Rainforest Lodge.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 15

Transfer terug naar Sandakan waar u op de vlucht naar Kuala Lumpur stapt. Met de skybus van Air Asia reist u vervolgens eenvoudig naar KL Sentral. Wij reserveren tickets voor u. Vanaf KL Sentral reist u op eigen gelegenheid naar uw hotel. Dit kan per metro of taxi. Maak in Kuala Lumpur kennis met één van de meest ontwikkelde gebieden van Zuidoost-Azië. Mede doordat het land een Britse kolonie is geweest, beschikt het naast de Oosterse sferen ook over de Westerse gemakken. Naast de fraaie Britse koloniale woningen pronken de wolkenkrabbers van deze tijd. U logeert in Hotel Swiss Inn
Ontbijt inbegrepen

Leuk om tew weten! Dit is een kleinschalig hotel midden in het gezellige Chinatown! Vooral in de avond is Chinatown een levendige wijk. Talloze kraampjes en eetgelegenheden zorgen voor een gezellige kleurrijke sfeer.

Dag 16 & 17

Deze dagen zijn ter vrije besteding in Kuala Lumpur. Kuala Lumpur is goed op eigen gelegenheid te ontdekken. Breng in ieder geval een bezoek aan de imposante Petronas Twin Towers. Dit gigantische bouwwerk is met haar 452 meter jarenlang het hoogste gebouw ter wereld geweest. In de wijk Little India maakt u kennis met een hele andere wereld, hier worden sari's, sjalen en CD's in overvloed aangeboden en lijkt de Bollywood-muziek uit elke winkel te dreunen. Een traditionele Banana Leaf lunch hier is een aanrader! Kuala Lumpur kent ook een cultureel hart, het oude treinstation, het onafhankelijkheidsplein Merdaka Square en de mooie Jamek Moskee zijn zeker een bezoek waard. Overnachtingen in Hotel Swiss Inn.
Ontbijt inbegrepen

Dag 18

Vandaag reist u op eigen gelegenheid naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.
Ontbijt inbegrepen

Reissom: vanaf € 1.630,00 per persoon

Deze reissom is gebaseerd op twee personen. Bovenstaande reissom is afhankelijk van het seizoen waarin u reist en de beschikbaarheid van hotels.

Inbegrepen:

 • Vlucht Kuching – Kota Kinabalu met Air Asia
 • Vlucht Sandakan – Kuala Lumpur met Air Asia inclusief skybus ticket
 • Alle transfers (in groepsverband)
 • Alle boottransfers (in groepsverband) waar genoemd
 • Alle overnachtingen in eenvoudige hotels en verzorgde lodges
 • Wandeling door Kinabalu National Park (in groepsverband)
 • Activiteiten in Billit (in groepsverband)
 • Maaltijden volgens programma
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging
 • Uitgebreide reisinformatie

Niet inbegrepen:

 • Intercontinentale vluchten
 • Vroege check-in en late check-out
 • Overige maaltijden
 • Toeristenbelasting (10 RM per kamer per nacht, te betalen bij uitchecken)
 • Fooien, cameragelden en uitgaven van persoonlijke aard
 • Administratiekosten (€ 35,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Evt. bijdrage aan Trees for All (€ 30,00 per persoon)
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
 • Evt. inentingen

Ook naar Maleisië?

Wij organiseren individuele reizen op maat voor ieder budget!

Evelien Booms

Evelien Booms

Specialist Sri Lanka , Maleisië, Vietnam & India

Evelien is onze reisspecialist voor Sri Lanka, India, Vietnam & Maleisië. Zij vindt het iedere keer weer een luxe om naar een bestemming in Azië af te mogen reizen en op basis van haar ervaringen een unieke reis voor u te mogen organiseren.