Een mooie combinatie van een bezoek aan de theeplantages en de kloosters van Sikkim in India en een kennismaking met het authentieke Bhutan.

Hoogtepunten van Sikkim & Bhutan

Hoogtepunten van deze reis

 • Een bezoek aan Tiger Hill op 2590 meter
 • Bezoek aan Kolkata
 • Uitzicht op de Kangchenjunga
 • Bezoek aan het Rumtek klooster
 • Met de toytrain door Darjeeling
 • Mooie natuur in de Phobjikha Vallei
 • Trekking naar het Taktshang klooster in Paro

Dag 1

U vertrekt van Amsterdam naar Kolkata.

Uw reis door India is begonnen! Tijdens uw reis wordt onderstaande route afgelegd.

Dag 2

Aankomst in Kolkata. Na aankomst wordt u verwelkomd door een medewerker van onze lokale agent. Namasté, welkom in India! U ontvangt de reisdocumenten en u heeft de mogelijkheid om vragen te stellen. U wordt naar het hotel gebracht. Check-in is vanaf 14:00 uur. De rest van de dag is ter vrije besteding zodat u genoeg tijd heeft om te acclimatiseren. U overnacht in Hotel Astor.
Ontbijt inbegrepen

Dag 3

Vandaag maakt u met een lokale gids een stadstour langs de belangrijkste hoogtepunten van Kolkata. Het is de hoofdstad van de staat West Bengalen. Vroeger stond de stad bekend als 'Calcutta'. Tijdens de Britse overheersing tussen 1773 en 1911 was dit de hoofdstad van India. Er zijn daarom ook nog vele Britse invloeden te zien. Kolkata is dé stad bij uitstek om het Indiase leven op u te laten inwerken. Slechts een korte wandeling door het chaotische centrum of langs de vele markten levert al een schat aan indrukken op. Kolkata is ook India's belangrijkste stad op cultureel gebied. Het is de geboorteplaats van Rabindranath Tagore, 's lands meest gevierde poëet. Overal in de stad hangt zijn portret, o.a. in het Indian Coffeehouse vlakbij de universiteit. In deze wijk vindt u ook de meeste boekenwinkels. In de avond volgt de transfer naar het treinstation voor de nachttrein naar New Jalpaiguri (22:05 – 08:00+). Wij reserveren tweedeklas slaapplaatsen voor u.
Ontbijt inbegrepen

Dag 4

In de ochtend komt u aan in New Jalpaiguri en wordt u naar Darjeeling gebracht. De tocht geeft u de mogelijkheid om te genieten van een prachtig uitzicht. Deze rit door de bossen en langs watervallen, grote valleien en bergen biedt u regelmatig een verbluffend uitzicht. Bij helder weer kunt u zelfs de toppen van het Himalaya gebergte zien. Na aankomst bezoekt u het Tibetan Refugee Centre (gesloten op zondag). Opgericht in 1959, biedt dit centrum een weeshuis, school, ziekenhuis en diverse ambachtswinkels waar vooral kleden worden aangeboden van typisch wol uit Ladakh. Ook brengt u een bezoek aan de dierentuin en het Mountaineering Institute (gesloten op donderdag) van Darjeeling. Dit is zeker een bezoek waard. U vindt hier alleen diersoorten die in deze omgeving leven, zoals de snow leopard en de rode panda. Daarna kunt u een wandeling maken door het kleine centrum van Darjeeling, u vindt hier een interessante boekenwinkel waar u Engelstalige boeken kunt vinden over bijvoorbeeld de omgeving en het boeddhisme. Bezoek ook de New Mahakal market. U verblijft in het Cedar Inn.
Ontbijt & diner inbegrepen

Dag 5

In de ochtend bezoekt u het hoogste punt van de regio: Tiger Hill, op 2590 meter. De uitkijkpost op de heuvel is beroemd vanwege de prachtige uitzichten tijdens zonsopgang over de Kangchenjunga (8585 meter) en andere pieken van het Himalayagebergte. De Kangchenjunga is de derde hoogste berg ter wereld en ligt gedeeltelijk in Nepal en in Sikkim. Als u geluk heeft is het helder weer, dan kunt u hier ook de top van de Mount Everest zien. Hierna bezoekt u het klooster van Ghoom. In dit mysterieuze klooster staat de Maitreya Buddha. Bezoekers kunnen het heiligdom betreden. Daarna maakt u nog een tochtje met de toytrain van Darjeeling naar Ghoom. Het railway museum in Ghoom is wel een bezoekje waard. Darjeeling staat bekend om de thee die hier wordt geproduceerd. In de omgeving vindt u vele theeplantages. In de middag bezoekt u de Happy Valley tea plantation, waar u uitleg krijgt hoe thee wordt gemaakt. Ook leert u hier wat het verschil is tussen zwarte, groene en witte thee. De rest van de middag is ter vrije besteding in Darjeeling. Breng ook een bezoek aan Glenary's Bakery & Cafe, waar u een kopje Darjeeling thee kunt drinken met een gebakje. Overnachting in Cedar Inn.
Ontbijt & diner inbegrepen

Dag 6

Na het ontbijt rijdt u naar Pelling. Onderweg bezoekt u de ruïnes van Rabdantse. Dit was de tweede stad in het voormalige koninkrijk van Sikkim tussen 1670 en 1814. De stad werd verwoest door het Gurkha leger en nu zijn alleen de ruïnes nog zichtbaar. Het blijft nog wel een mooie en sereene plek, waar u bij helder weer uitzicht heeft op de Himalaya. Ook vindt u hier een klein vogelpark, wat u kunt bezoeken. U rijdt daarna verder naar Pelling. Deze kleine stad is gelegen midden in het oude koninkrijk Sikkim in het Himalaya gebergte. Het stadje is gelegen op een hoogte van 2150 meter en ligt aan de voet van de Kangchenjunga berg. Deze plaats staat vooral bekend om de mooie uitzichten op het Himalaya gebergte. U verblijft in het Norbu Ghang Resort.
Ontbijt inbegrepen

Norbu Ghang Resort

Norbu Ghang Resort

In een schitterende omgeving met uitzicht op Mt. Khangchendzonga bevindt zich Norbu Ghang Resort. Het resort is netjes verzorgd en ingericht met traditioneel Sikkimese accenten. Voor totale ontspanning kunt u gebruik maken van het spa- en wellnesscentrum. Sluit de dag af met een heerlijk diner in het Silver Fir Restaurant waar zowel de lokale als internationale keuken bereid wordt.

www.norbughang.com

Dag 7

In de ochtend bezoekt u het Pemayangste klooster, het beroemdste klooster van Sikkim. Enkel volbloed Tibetanen kunnen toetreden en de monniken hebben veel aanzien. Op de muren en plafonds binnen het klooster staan prachtige beschilderingen. Ook herbergt het klooster zeldzame relikwieën. Probeer het bezoek vroeg te plannen, zodat u het ochtendgebed mee kunt maken. Het is bijzonder om getuige te zijn van zo'n gebed en de jonge monniken in actie te zien. Daarna rijdt u verder naar Gangtok. Onderweg bezoekt u het Buddha Park in Ravangla. Hier staat een groot boeddha beeld wat uitkijkt over de prachtige omgeving. In het gebouw onder het beeld kunt u het verhaal van boeddha bezichtigen, het wordt uitgebeeld in mooie schilderingen. Na aankomst in Gangtok heeft u de tijd ter vrije besteding. U overnacht in Summit Golden Cresent Resort & Spa.
Ontbijt inbegrepen

Dag 8

Vandaag bezoekt u de belangrijkste bezienswaardigheden van Gangtok. Op 24 kilometer van de stad ligt het grootste klooster van de deelstaat, Rumtek. Het Rumtek klooster is een exacte kopie van het Tsruphu klooster in Tibet. Het is het hoofdkwartier van de Kargyapa orde, een van de hoofdstromingen binnen het lamaïsme. Binnen het klooster vindt u mooie muurschilderingen. U bezichtigt ook de Stupa Du Drul Chorten en u brengt een bezoek aan het Namgyel Instituut voor Tibetologie (gesloten op zondag). U kunt hier ook een bezoek brengen aan de dierentuin (gesloten op donderdag). Overnachting in Summit Golden Cresent Resort & Spa.
Ontbijt inbegrepen

Dag 9

In de ochtend bezoekt u het klooster van Enchey (gesloten op zondag). Bezoek ook het handicraft centre in Gangtok, waar studenten tapijten maken en hout bewerken. Daarna reist u verder naar Kalimpong. Bij aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. U verblijft in Hotel Sinclears Retreat.
Ontbijt inbegrepen

Dag 10

Na het ontbijt leert u de kleine stad Kalimpong beter kennen. Ooit behoorde deze stad tot de rajas van Sikkim, maar begin 18e eeuw werd de stad overgenomen door Bhutanezen en later, in de 19e eeuw, door de Britten. Van iedere periode van overheersing zijn dan ook duidelijke restanten terug te zien in de stad. De stad biedt onder andere drie kloosters, een aantal kerken, een orchideeëntuin en uitstekende mogelijkheden voor wandeltochten. Bezoek hier het klooster in Durpin Hills en de lokale markt. Overnachting in Hotel Sinclears Retreat.
Ontbijt inbegrepen

Dag 11

U reist naar Chalsa. Dit plaatsje ligt aan de voet van de Himalaya en wordt omringd door heuvels, theetuinen en bossen. Hier brengt u de nacht door om de dag erna naar Bhutan te reizen. U overnacht Sinclair Retreat.
Ontbijt & diner inbegrepen

Dag 12

Na het ontbijt reist u naar Phuentsholing, aan de grens tussen India en Bhutan. Welkom in Bhutan! Bij de grens staan uw chauffeur en uw Engelssprekende gids u op te wachten. Samen rijdt u naar Thimphu, de hoofdstad vol charme en bouwwerken in traditionele stijl. Wellicht is deze hoofdstad de kleinste van de hele wereld. Leer meer over de cultuur en de religie en ervaar het dagelijkse leven waarin geluk belangrijker is dan materiële rijkdom. U overnacht in Tashi Yoedling of vergelijkbaar.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 13

vallei. Daarna maakt u een stadstour door Thimphu en leert de bijzondere manier van leven van Bhutan beter kennen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn onder andere het imposante Trashichho Dzong en het Memorial Choeten. Buddha Dordenma, een van de grootste Boeddhabeelden van Azië is ook erg indrukwekkend om te zien. Wilt u graag het nationale dier van Bhutan zien? Bezoek dan het Takin Preserve. Rijdt ook naar het Thimphu view point waar u prachtig uitzicht heeft over de stad. U kunt prachtige Bhutanese souvenirs kopen in het National Emporium. Bent u in het weekend in Thimphu? Van vrijdagmiddag t/m zondag is er weekendmarkt en komen er Bhutanezen vanuit het hele land naar Thimphu om hun spullen te verkopen! Ga 's avonds nog even de stad in. Hier heerst een gezellige drukte en veel winkels zijn nog open. Overnachting in Tashi Yoedling of vergelijkbaar.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 14

Vandaag rijdt u door naar Punakha, de oude winterhoofdstad van Bhutan, mede door de lage ligging kan men hier makkelijk rijst, sinaasappelen en bananen oogsten. In de middag maakt u een korte trekking door het achterland van Punakha, die begint vanaf Chime Lhakhang. Tijdens de trekking wandelt u door prachtige natuur en komt u langs kleine dorpjes. U overnacht in Hotel Lobesa of vergelijkbaar.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 15

In de ochtend maakt u een mooie wandeling maken door het platteland van Punakha. U loopt bergopwaarts naar de Khamsum Yueley Namgyal Chorten. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over de vallei. Na de lunch brengt u een bezoek aan het Punakha Dzong, waar de Mo Chu- en Po Chu rivier samensmelt. De tempel is gebouwd in 1637 door Zhabdrung Ngawang Namgyal, de stichter van Bhutan en tot op heden wordt hier zijn lichaam bewaard. Het is altijd het koninklijke winterpaleis geweest, totdat Koning Jigme Dorje Wangchuk 3 in 1955 besloot zich in Thimpu te vestigen. Nu wonen er monniken. Overnachting in Hotel Lobesa of vergelijkbaar.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 16

U rijdt vandaag door naar de vallei van Phobjikha aan de grens van het Black Mountains National Park. Gedurende de harde winters in Tibet vliegen de zeldzame zwarthalskraanvogels naar dit gebied om te overwinteren en te broeden. Na aankomst brengt u een bezoek aan Gangtey, het grootste en enige klooster van Nyingmapa in het westen. Ook bezoekt u het Black Necked Crane visitor centre, waar u meer te weten komt over deze bijzondere zwarthalskraanvogels. Liefhebbers kunnen in de avond bijvoorbeeld genieten van een 'hot stone'-bad, waarbij de stenen geneeskrachtige eigenschappen hebben. U overnacht in Hotel Dewachen of vergelijkbaar.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Hotel Dewachen

Hotel Dewachen

Een netjes en verzorgd hotel midden in de dennenbossen van Phobjikha, de thuisbasis van de zeer zeldzame zwarthalskraanvogel. In de omgeving zijn verschillende activiteiten te ondernemen zoals een Gangtey trekking en/of hike. De kamers van dit hotel zijn verzorgd en tijdens het ontbijt heeft u een schitterend uitzicht over de omgeving!

Dewachen Hospitality

Dag 17

De vallei van Phobjikha is een mooi gebied voor een lange wandeling. Dat staat er dan vandaag dan ook op het programma. Loop door de mooie vallei en loop bergopwaarts tussen de bossen. Onderweg ziet u grazende koeien en paarden. De zwarthalskraanvogels kunt u hier vinden in de periode vanaf eind oktober t/m februari tijdens hun overwintering. Het is een mooie wandeling waarbij u langs dorpjes loopt en kunt genieten van de prachtige omgeving. Overnachting in Hotel Dewachen of vergelijkbaar.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 18

Vandaag reist u verder naar Paro. Loop eens door het centrum van Paro. Waarschijnlijk komt u nog veel Bhutanezen tegen die oude ambachten beoefenen. U overnacht in Tashi Namgay of vergelijkbaar.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 19

Vandaag rijdt u naar de Chelela pass. Vanaf hier heeft u bij helder weer prachtig uitzicht op het Himalaya gebergte. Daarna maakt een wandeling van ongeveer een uur waarbij u uitzicht heeft op de Haa vallei. Wellicht ziet u nog bijzondere vogelsoorten onderweg. Als het helder is kunt u de Jomolhari berg zien. Daarna wordt u weer naar Paro gebracht. Na aankomst bezoekt u Paro. Loop eens door het centrum. Waarschijnlijk komt u nog veel Bhutanezen tegen die oude ambachten beoefenen. U brengt ook een bezoek aan het nationale museum, de Dzong van Paro en u kunt nog een wandeling maken over de oudste houten brug die nog steeds gebruikt wordt. Overnachting in Tashi Namgay of vergelijkbaar.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 20

Vroeg in de ochtend maakt u een trekking naar het Taktshang klooster, ook wel het Nest van de Tijger genoemd. Een flinke klim, maar uiteindelijk heeft u een prachtig uitzicht vanaf het klooster. De middag en avond heeft u ter vrije besteding in Paro en kunt u bijkomen van de klim. Breng bijvoorbeeld ook een bezoek aan de Kichu Tempel, een tempel uit de 7e eeuw. Geniet daarbij nog even van de laatste avond in Bhutan. Overnachting in Tashi Namgay of vergelijkbaar.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 21

Transfer naar de luchthaven van Paro voor de vlucht naar Kolkata. Let op dat u een double/multiple entry visum aanvraagt voor India! Na aankomst transfer naar het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding. Overnachting in Hotel Astor.
Ontbijt inbegrepen

Dag 22

In de vroege ochtend wordt u naar de luchthaven van Kolkata gebracht voor de vlucht naar Amsterdam. Aankomst dezelfde dag.

Reissom: vanaf € 4.635,00 per persoon

Deze reissom is gebaseerd op twee personen. Bovenstaande reissom is afhankelijk van het seizoen waarin u reist en de beschikbaarheid van vluchten en hotels.

Deze reis is gebaseerd op een vlucht van Emirates vanaf Amsterdam, maar u bent niet gebonden aan deze maatschappij. Per vertrekdatum kunnen wij kijken wat de meest voordelige vlucht is.

Inbegrepen:

 • Retourvlucht Amsterdam – Kolkata met Emirates (overstap in Dubai)
 • Vlucht Paro – Kolkata met Drukair
 • Luchthavenbelasting
 • Ticket nachttrein Kolkata – New Jaipalguri (2T AC Sleeper)
 • Treinticket toytrain in Darjeeling
 • Alle transfers
 • Alle vervoer per privé-auto met chauffeur (AC Tata Indigo in Kolkata, AC Innova in India & AC SUV in Bhutan)
 • Op reisdagen iedere ochtend een fles mineraalwater per persoon
 • Engelssprekende begeleidende gids behalve in Kolkata & Chalsa
 • Gids tijdens stadstour in Kolkata
 • Alle overnachtingen in middenklasse hotels
 • Verblijf in Bhutan op basis van volpension (lunch & diner in lokale restaurants)
 • Maaltijden in India volgens programma
 • In India entreegelden voor de bezienswaardigheden die u volgens het programma bezoekt, behalve in Kolkata
 • In Bhutan entreegelden voor de bezienswaardigheden die u volgens het programma bezoekt
 • Visum & permits Bhutan en Sikkim
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging
 • Uitgebreide reisinformatie

Niet inbegrepen:

 • Overige maaltijden
 • Overige entreegelden
 • Visum India (double/multiple entry)
 • Administratiekosten (€ 25,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Kosten van persoonlijke aard, fooien e.d.

Ook naar India?

Bovenstaande reis kan natuurlijk zo geboekt worden, maar wij stellen ook graag een programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Edwin Qualm

Edwin Qualm

Specialist India, Nepal & Bhutan

Na een praktijkstage van een halfjaar in Vietnam in 2005 is Edwin erg onder de indruk geraakt van het Verre Oosten. Daarom solliciteerde hij in 2006 naar de functie van reisspecialist bij Namasté Reizen en benut hij sindsdien graag zijn kennis en ervaring bij het samenstellen van een mooie reis.