Kloosters, tempels, nomandendorpen, een adembenemende natuur en een bezoek aan de residentie van de Dalai Lama. Kortom, een zeer bijzondere India reis!

Hoogtepunten Himachal Pradesh & Ladakh

Hoogtepunten van deze reis

 • Wandeling door labyrint van straatjes in Old Delhi
 • De gouden tempel van Amritsar
 • Dharamshala; woonplaats van de Dalai Lama
 • Het turkooisblauwe Tsho Moriri meer
 • Rit over de hoogste passen van de Himalaya
 • Bloemen, kruiden en planten in de Nubra Vallei
 • Het Lamayuru klooster, het oudste klooster van Ladakh

Route

Tijdens uw reis wordt onderstaande route afgelegd.

Dag 1

Vandaag komt u aan in Delhi. Na aankomst wordt u verwelkomd door een medewerker van onze lokale agent. Namasté, welkom in India! Hierna volgt de transfer naar het hotel. U overnacht in Haveli Hauz Khas.

Dag 2

Na het ontbijt begint u de dag met een wandeling door Old Delhi. Dit deel van de stad oogt rommelig met zijn nauwe straatjes, marktjes en gekrioel van mensen, riksja's, fietsen, auto's en paardenkarren. Uw wandeling begint bij de Jama Masjid, waar op de binnenplaats 25.000 gelovigen tegelijkertijd een plaats vinden, en eindigt bij de Fatehpuri Moskee. Deze moskee werd gebouwd in 1650 door één van de vrouwen van Shah Jahan. Door één van de poorten kunt u het Red Fort zien liggen. Tijdens de wandeling zult u ogen tekort komen! Op iedere vierkante meter is wel een winkeltje of 'restaurantje' te vinden. Houd uw camera in de aanslag want behalve overweldigend is dit ook een heel fotogeniek deel van de stad. U rijdt per riksja terug naar het beginpunt van de wandeling, de Jama Masjid. Hier stapt u in de auto naar New Delhi voor een vegetarische currie bij Veda, één van onze favoriete restaurants. Na de lunch is het tijd om New Delhi te verkennen. Dit deel van de stad is statig, groen en wijds opgezet en een stuk moderner dan Old Delhi. U bezoekt Humayuns Tomb wat als voorbeeld diende voor de bouw van de Taj Mahal. Trek ook een uurtje uit voor Khan Market waar een aantal mooie winkels te vinden zijn zoals Anokhi en Good Earth en ga thee drinken (met taart!) bij Cafe Turtle. Liever even de rust opzoeken? Niet ver van Humayuns Tomb liggen de Lodi Gardens waar een serene rust heerst. Een mooi einde van de dag beleefd u in de Sikh Tempel Gurudwara Bangla Sahib, waar een magische sfeer hangt. Het water in de vijver bij het complex wordt dan ook als heilig beschouwd. Overnachting in Haveli Hauz Khas.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 3

Vroeg in de ochtend brengt de chauffeur u naar het treinstation voor de dagtrein naar Amritsar (07.20 – 13.25). Deze stad staat bekend om de Golden tempel en is een belangrijke pelgrimsplaats. Na aankomst transfer naar uw hotel. U brengt in de middag een bezoek aan de hoogtepunten van Amritsar. U start met een bezoek aan de indrukwekkende Golden Temple, ook wel de Harimandir Sahib genoemd. Deze tempel wordt dagelijks door duizenden pelgrims bezocht. Tevens brengt u een bezoek aan de gedenkplaats Jallianwala Bagh. Hier vond op 13 april 1919 een vreselijk drama plaats toen het Brits-Indische leger het vuur opende op een grote groep pelgrims tijdens een religieus festival. Amritsar heeft ook vele kleurrijke bazars die een bezoekje waard zijn. En vergeet niet te proeven van de lokale lekkernijen, zoals de Punjabi Style paratha's van Borthers' Dhaba en de zoetigheden van Blue Bakers. U overnacht in Ranjit's Svaasa.
Ontbijt inbegrepen

Dag 4

Vandaag reist u verder naar Dharamshala (1800m), een reis van ongeveer zes uur. Onderweg brengt u een bezoek aan Pragpur, een gemoedelijk stadje, gebouwd rondom een meer.Wandel op uw gemak door het centrum, sommige gebouwen zijn wel 100 jaar oud! Pragpur ligt in een natuurlijke omgeving, maak bijvoorbeeld een wandeling en onderbreek deze met een picknick op een mooie plek. Na aankomst in Dharamshala heeft u tijd ter vrije besteding. Feitelijk heet de plaats waar u nu bent McLeod Ganj, een hoog boven Dharamshala gelegen "hillstation" van de Engelsen. Hier vestigde de Dalai Lama zich na in 1959 uit Tibet te zijn gevlucht. Er is in de loop van de tijd een enorme kleurrijke gemeenschap van Tibetanen ontstaan, en overal proef je de Tibetaanse sfeer met de typische gebedsvlaggen, gebedsmolens en talrijke kloosters. U overnacht in WelcomHeritage Grace Hotel.
Ontbijt inbegrepen
Ongeveer zes uur rijden

Dag 5

U bezoekt vandaag de residentie van de Dalai Lama en de Namgyal tempel in Dharamsala. Net als de Tibetanen kunt u een "kora", een circumambulatie, om de tempel maken. Er zijn verder diverse kloosters en meditatiecentra in de omgeving van McLeod Ganj, de winkelstraatjes hebben leuke souvenirwinkels en goede boekenwinkels, waar van alles te koop is. U kunt ook naar het hindoe plaatsje Bhagsunath lopen, even buiten McLeod Ganji, waar een mooie mandir (hindoe tempel) en waterval zijn. Ook het Norbulinka instituut en de lokale markt zijn een bezoek waard. En heeft u nog wat tijd over, bezoek dan ook het Tibetan Children's Village, dat bekend is om haar goede school. Genoeg mogelijkheden dus om deze dag bijzonder in te vullen! De chauffeur is u graag van dienst. Overnachting in WelcomHeritage Grace Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 6

Vandaag rijdt u naar Manali (2050m). U rijdt door de prachtige Kullu Vallei, langs de Beas Rivier. De vallei wordt ook wel de Vallei der Goden genoemd, omdat zich er vele legendes hebben afgespeeld. Het heeft nog veel bos en is bekend om haar appels, abrikozen en rozijnen. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije bestding. U overnacht in Hotel Honeymoon Inn, naast de prima ingerichte kamers is er ook een mooie tuin. Hier kunt u genieten van een kopje thee terwijl u uitkijkt op de bergen.
Ontbijt inbegrepen
Ongeveer zeven uur rijden

Dag 7

Vandaag brengt u een bezoek aan Manali. Er staan een aantal bijzondere tempels in de stad die een bezoekje waard zijn; de Dhungri temple of de Gompa Gadhan Thekhokling. Op de bazaar van Manali kunt u leuk winkelen. Opvallend zijn de lokale ronde hoedjes of "topi", geweven sjaals en wollen jasjes. Ook bezoekt u het gemoedelijke Old Manali, ongeveer 3 kilometer ten noordwesten van Manali. Old Manali is een bergdorpje mooi gelegen tussen boomgaarden en de Beas rivier. Kenmerkend voor het dorp zijn de karakteristieke houten huisjes. U vindt er ook de Manu Maharishi Temple, vernoemd naar de god Manu. Overnachting in Hotel Honeymoon Inn.
Ontbijt inbegrepen

Dag 8

Na het ontbijt rijdt u door naar Keylong, via de Rothang La Pas (3980m), waar u voor het eerst sneeuw zou kunnen tegenkomen. Deze pas is ook populair voor de vele Indiase toeristen die hier in grote getalen voornamelijk vanaf Manali komen. Het is een prachtige rit langs watervallen en steile kliffen. Vanaf de pas rijdt u verder tot Keylang (3350m; 115km rijden vanaf Manali), in het hartje van Lahaul, een district binnen de staat Himachal Pradesh. De bevolking is hier overwegend Boeddhistisch en we zien vele kloostertjes in de omgeving. Het landschap is hier al sterk veranderd. U vindt er voornamelijk naaldwoud in plaats van loofwoud. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. U overnacht in Dekyid Hotel.
Ontbijt & diner inbegrepen
Ongeveer vijf uur rijden

Dag 9

Uw reis vervolgt zich naar Leh (3505m), de hoofdstad van Ladakh. Een mooie maar lange tocht over een bijzondere route. Onderweg heeft u schitterend uitzicht over de Himalaya en verandert het landschap continu naarmate u verder de bergen in rijd. Leh telt zo'n 27.000 inwoners en is de hoofdstad van Ladakh. Het lag vroeger op het kruispunt van karavanen, van de Zijderoute via Leh naar India en van Kashmir via Leh naar Tibet. Leh wordt gedomineerd door het 17e eeuwse voormalig winterpaleis van de koningen van Ladakh, dat ook te bezichtigen valt. Hogerop boven het paleis ligt de Tsemo tempel, waarin een groot beeld van Boeddha Maitreya staat, de Boeddha van de toekomst. Vlakbij Leh liggen op loopafstand het Samkar klooster (3560m) en de Shanti Stupa (3590m), beide zeker een bezoek waard. U overnacht in Hotel Spic 'n Span Ladakh.
Ontbijt inbegrepen
Ongeveer tien uur rijden

Dag 10

Vandaag rijdt u naar het 17e eeuwse Hemis klooster (3650m). Dit klooster behoort tot de Dukpa Kargyudpa school en is het grootste en rijkste klooster van Ladakh. Het 14e eeuwse Thikse (3280m) ligt hier niet ver vandaag en behoort tot de Gelukpa school. Het is een bijzonder goed onderhouden fotogeniek gelegen klooster. In dit klooster wordt er tevens voor u een lunch verzorgd. De rest van de dag is ter vrije besteding. Overnachting in Hotel Spic 'n Span.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 11

Na het ontbijt rijdt u vanaf Leh naar de Nubra Vallei. Deze vallei bestaat uit de Nubra en Shayok valleien en in komt van het Ladakhi woordje ldumra, dat bloementuin betekent. De om en nabij de 3000m laaggelegen valleien staan inderdaad vol met allerlei interessante bloemen, kruiden en planten. Tevens is er een enorme boom- en struikbegroeiing te vinden langs de rivieroevers en langs de vruchtbare zijvalleien, waar zich veelal de dorpjes bevinden. Heerlijke abrikozen, appels en walnoten komen uit de Nubra vallei. Om er te komen reist u over de hoogste pas van deze reis, de Khardong La (5602m) en in de vallei kunt u prachtige kloosters bezoeken, een kamelensafari maken, heerlijk wandelen en baden in de heetwaterbronnen van Panamik. U overnacht in Lharimo North Guesthouse.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen
Ongeveer zes uur rijden

Dag 12

Een gehele dag om de omgeving van de Nubra Vallei te verkennen. U brengt onder andere een bezoek aan Diskit en Samur. Hier kunt u bezoek brengen aan het 265 jaar oude Samastenling klooster. Een complex wat bestaat uit zeven tempels. Ook bezoekt u de nabijgelegen zandduinen in Hunder. Overnachting in Lharimo North Guesthouse.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 13

Vandaag rijdt u naar Alchi. Het 11e eeuwse klooster in Alchi wordt beheerd door monniken van het Likir klooster. Het is gebouwd in opdracht van de leermeester Rinchen Zangpo en bevat de mooiste wandschilderingen en kleien beelden van Boeddha's en Bodhisattvas in heel Ladakh, gemaakt door 35 ambachtslieden uit het toenmalige Boeddhistische Kashmir. Alchi is werkelijk schitterend gelegen aan de Indus rivier. U overnacht in Zimskhang Holiday Home.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen
Ongeveer zes uur rijden

Dag 14

Na het ontbijt bezoekt u het klooster. Vervolgens reist u verder naar Lamayuru. Het Lamayuru klooster op 3470 meter is het oudste klooster van Ladakh. Onderweg kunt u af en toe stoppen, om te genieten van het indrukwekkende landschap. In Lamayuru brengt u een bezoek aan het 11e eeuwse Lamayuru klooster en de unieke Sengge Lhakhang, een tempel in het dorp uit de tijd van de beroemde Boeddhistische leermeester Rinchen Zangpo, welk in West Tibet in de 11e eeuw 108 tempels en kloosters liet bouwen. Tenslotte rijdt u weer terug naar Alchi. Overnachting in Zimskhang Holiday Home.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen
Ongeveer vier uur rijden

Dag 15

Vandaag rijdt u weer terug naar Leh. Onderweg kunt u een stop maken in Likir,een 11e eeuwse klooster, dat tot de Gelukpa school behoort. De spirituele leiding van het klooster is in handen van Ngari Rinpoche, de broer van de Dalai Lama. Buiten staat een indrukwekkend beeld van de Maitreya, Boeddha van de Toekomst. Overnachting in Hotel Spic 'n Span.
Ontbijt inbegrepen
Ongeveer twee uur rijden

Dag 16

Vanuit Leh reist u verder naar Tsho Moriri. Het op 4530m hoog gelegen turkooisblauwe Tso Moriri meer is bijzonder vogelrijk en ligt in het hart van het nomadengebied Korzok, welke haar hoofdkwartier in het dorpje Korzok heeft. U kunt hier dan ook nomaden en hun grotte kudden yaks, schapen en geiten zien. De reis naar het meer voert u door de Indus vallei en prachtige kloven, over hoge passen en uitgestrekte vlakten. U overnacht in Tso Moriri Resort & Camp.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen
Ongeveer vijf uur rijden

Dag 17

Een mooie rit op de planning naar Tsokar Lake, White Lake. Deze bijnaam dankt het zoutmeer aan de dikke witte en gele zoutkorsten die zich op de drassige oevers van het meer bevinden. Zout uit het meer wordt in heel Ladakh en Kashmir verkocht. Tevens kunt u een bezoek brengen aan Thukje en het klooster hier. Hierna wordt u weer terug naar Leh gebracht. Overnachting in Hotel Spic 'n Span.
Ontbijt inbegrepen
Ongeveer zeven uur rijden

Dag 18

Deze dag is ter vrije besteding in Leh. U kunt op eigen gelegenheid de stad bezoeken. Er zijn leuke winkels en goede restaurantjes om de dag door te brengen. U kunt ook een dagexcursie maken naar bijvoorbeeld Shey. In Shey (3240m) staat het vroegere zomerpaleis van de koningen van Ladakh en in de tempel van het paleis is een schitterend koperen beeld van Boeddha Shakyamuni, gemaakt in 1633. Shey komt van het Ladakhi woord "shel", dat glas of kristal betekent. Vlak voor het paleis ligt een meer en van een afstand kunt u het paleis in het zien liggen. In de schittering van het water lijkt het zo net op een kristallen paleis. Overnachting in Hotel Spic 'n Span.
Ontbijt inbegrepen

Dag 19

Het is tijd om afscheid te nemen van Ladakh. U wordt naar het vliegveld van Leh gebracht voor de vlucht naar Delhi.
Ontbijt inbegrepen

Reissom: € 2.405,00 per persoon

Deze reissom is gebaseerd op twee personen. Bovenstaande reissom is afhankelijk van het seizoen waarin u reist en de beschikbaarheid van vluchten en hotels. Let op: in verband met sluiting van de passen kan deze reis alleen van 1 juni t/m 30 september gemaakt worden.

Indien bij boeking een accommodatie niet beschikbaar blijkt te zijn zoeken we, uiteraard in overleg met u, naar een passend alternatief.

Inbegrepen:

 • Vlucht Leh – Delhi
 • Treinreis Delhi – Amritsar (A/C Chair Car)
 • Alle transfers per privé-auto met chauffeur (Toyota Innova)
 • Alle overnachtingen in eenvoudige/middenklasse guesthouses of hotels
 • Maaltijden volgens programma
 • Stadswandeling in Delhi met Engelssprekende gids
 • Engelssprekende gids van dag 10 t/m 17
 • Benodigde permits per programma
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging
 • Uitgebreide reisinformatie


Niet inbegrepen:

 • Intercontinentale vluchten
 • Vroege check-ins & late check-outs
 • Overige maaltijden
 • Entreegelden
 • Visumkosten
 • Administratiekosten (€ 35,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Kosten van persoonlijke aard
 • Evt. bijdrage aan Trees for All (€30,00 per persoon)
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
 • Evt. inentingen

Ook naar India?

Bovenstaande reis kan natuurlijk zo geboekt worden, maar wij stellen ook graag een programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Edwin Qualm

Edwin Qualm

Specialist India, Nepal & Bhutan

Na een praktijkstage van een halfjaar in Vietnam in 2005 is Edwin erg onder de indruk geraakt van het Verre Oosten. Daarom solliciteerde hij in 2006 naar de functie van reisspecialist bij Namasté Reizen en benut hij sindsdien graag zijn kennis en ervaring bij het samenstellen van een mooie reis.