Met onze online reisgids over Myanmar willen wij u informeren en inspireren. Behalve praktische informatie over vaccinaties, het klimaat en reisdocumenten delen we op deze pagina tips van onze reisspecialisten, leuke adresjes, filmpjes en foto's.

Myanmar is één van de meest authentieke bestemmingen van Azië. Een land waar zoveel moois te ontdekken valt dat we niet weten waar we moeten beginnen..

Wij begonnen in 2003 al met het organiseren van reizen naar Myanmar. Wij ontdekten toen al dat het een magisch land is en wilden het graag delen met onze reizigers. Want wij waren er zeker van dat zij net zo enthousiast zouden zijn als wij. Want zodra je het vliegtuig uitstapt wacht je een warm welkom van een lieve bevolking, verbazingwekkende tempels en schilderachtige landschappen. Voor een bepaalde tijd was het niet mogelijk het land te bezoeken, maar in 2010 konden we onze reizigers eindelijk wel de mogelijkheid bieden om dit unieke land te gaan ontdekken. Een land waar - zonder te overdrijven - de droom van iedere reiziger uitkomt.

Houdt u van tempels? Dan kunt u in Myanmar uw hart ophalen. In Bagan staan er zo'n 2200! Deze kunnen het beste worden bewonderd vanuit een luchtballon. Maar in het hele land zijn prachtige tempels, stupa's en kloosters te vinden. Ook in Mandalay, de op één na grootste stad van Myanmar. Rondom Mandalay liggen een aantal interessante steden. In Amarapura is onder meer de U Bein Bridge wereldberoemd. Het is met z'n 1,2 kilometer de langste teak brug ter wereld. En in Sagaing vindt u zo'n 500 stoepa's en kloosters.

Myanmar is gezegend met een prachtige ongerepte natuur en ontspannen kan tijdens een verblijf aan het Inle Lake; hier kunt u kanoën, wandelen, fietsen of gewoon genieten van het uitzicht. De bewoners van Inle Lake zijn beroemd omdat zij op een aparte manier roeien: ze doen dit namelijk met hun benen. En Myanmar heeft ook een aantal prachtige stranden, zoals Ngapali Beach.

Hoogtepunten van Myanmar

 1. De Shwedagon Pagoda in Yangon
 2. De Gouden Rots, pelgrimsoord voor boeddhisten
 3. Ontdek het nog vrij rustige Mrauk U en de Chin dorpjes
 4. Mahamuni Paya en Mandalay Hill in Mandalay
 5. De meer dan 2200 tempels in Bagan
 6. Een avontuurlijke trekking door Shan State
 7. Het Inle Lake; vissers, marktjes en drijvende tuinen
 8. Ngapali Beach, één van de mooiste stranden van Myanmar


 • hoofdstad Naypyidaw
 • taal Birmaans
 • valuta Kyat
 • inwoners 53,2 miljoen

Beste reistijd voor Myanmar

Qua klimaat kun je Myanmar verdelen in drie seizoenen. De beste reistijd is van november tot en met februari. De 'winter' valt in Myanmar van oktober tot en met februari. Dit zijn de beste maanden om Myanmar te bezoeken. De gemiddelde temperatuur ligt dan tussen de 17 - en 24 graden Celsius per dag.

De warmste maanden zijn van maart tot en met mei, de temperatuur kan dan oplopen tot boven de 40 graden Celsius, wat niet erg prettig is.

Van juni tot en met half oktober kent Myanmar het moessonseizoen, maanden waarin er veel regen valt. Veel plekken in Myanmar zijn door de regen dan niet bereikbaar. Toch zijn er ook plekken waar het niet zo nat is, zoals het gebied tussen Mandalay en Pyay. Ook zijn er tijdens deze maanden weinig toeristen zodat het af en toe voelt alsof u de enige reiziger bent in het land.

Tijdsverschil met Myanmar

Tijdens onze zomertijd is het in Myanmar zo'n 4,5 uur later dan in Nederland, en in de wintertijd is het in Myanmar 5,5 uur later.

Religie in Myanmar

De voornaamste religie van Myanmar is het boeddhisme, 89% is aanhanger van het Theravada boeddhisme. Deze vorm van boeddhisme richt op het bereiken van Nibbana (sanskriet voor Nirwana = verlichting. Maar de meeste inwoners van Myanmar streven niet naar verlichting, zij denken dat dit meer is weggelegd voor monniken die ervoor kiezen hun hele leven in het klooster te blijven. Ze geloven wel in Karma; wie goed doet goed ontmoet. Daarom bouwen zij pagodes en schenken ze eten aan bedelmonniken. Ook doen zij aan meditatie of maken zij pelgrimstochten. Van de mannen wordt verwacht dat zij minimaal twee keer in hun leven tijdelijk hun intrek nemen in een klooster. Eén keer tussen het 5e en 15e levensjaar en één keer als ze volwassen zijn.

Het leven in Myanmar is niet alleen gericht op het Theravada boeddhisme. De inwoners mengen dit boeddhisme namelijk met de animistische verering van geesten, ook wel 'nats' genoemd. Volgens animisten is alle materie 'bezield' en huizen er geesten in ieder mens, dier en voorwerp. Vele honderden geesten wonen in bossen, rivieren en heuvels. Zowel goede als kwade geesten. Mount Popa wordt beschouwd als de verblijfplaats van de 37 belangrijkste geesten. Er worden voor zowel het boeddhisme als voor nats offers gemaakt. Voor het boeddhisme is dat voor de volgende levens, voor de nats is het vooral voor het huidige leven.

Naast het boeddhisme zijn het christendom en de islam de andere belangrijke religies.

Iets leuks

Upper Class, Myanmar per trein

In 2014 bezocht Edwin Myanmar: "Vandaag reis ik een stuk per trein. Op mijn kaartje staat vermeld upper class. Inmiddels heb ik al op een behoorlijk aantal treinen in Azië mee gehobbeld en wist ik dat ik aan deze term niet veel waarde moet hechten. Ik grapte tegen de gids of er WIFI en airco aan boord is en of er een koud glas bier klaar stond! Hij begon hard te lachen".

Lees verder op ons weblog Namaste op reis.


Documenten voor Myanmar

Voor uw reis naar Myanmar dient u in het bezit te zijn van een paspoort, die bij vertrek vanuit Myanmar nog minimaal 6 maanden geldig is. Tevens is een visum nodig.

Het visum voor uw reis naar Myanmar dient voor vertrek geregeld te zijn. Bij het ontvangen van uw visum is deze 90 dagen geldig. De kosten voor een visum bedragen op dit moment € 40,00 per persoon en is maximaal 28 dagen geldig.

Wij adviseren u uiteraard graag over het aanvragen van het visum, maar willen u erop wijzen dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Vaccinaties voor Myanmar

Voor een reis door Myanmar worden diverse vaccinaties aanbevolen. Neem voor advies op maat contact op met uw huisarts of de GGD Reisvaccinaties. Ook vindt u meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering of op de website van Thuisvaccinatie. Bent u woonachtig in België dan kunt u terecht bij uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen.

Swedagon Pagoda
Yangon
Monikken
Meisje in Mandalay
Heteluchtballon over Bagan
Inle Lake
Klooster
Vrouwen met pot op hoofd

''Myanmar, een geweldig land, schitterende pagodes, veel afwisseling en ontzettend lieve mensen. En natuurlijk voortreffelijk georganiseerd door Namasté!'' Nicolaas

Voorpret voor uw reis naar Myanmar

Een belangrijk onderdeel van uw reis is de voorpret. Het kijken van een film en lezen van een boek over de bestemming horen daarbij. Een aantal tips:

 1. Boek Birma, het land van geheimen – ISBN 9050189229
 2. Boek Vlucht uit Birma – ISBN 9031503193
 3. Reisgids Nelles Myanmar – ISBN 9783865743480
 4. Film The Lady
 5. Lees hier reiservaringen en tips van andere reizigers

Van ons ontvangt u een uitgebreid informatiepakket incl. leuke adressen van lokale winkels en restaurants.

Staat Myanmar ook hoog op uw verlanglijstje?

Bekijk onze voorbeelden van rondreizen Myanmar. Wij organiseren individuele reizen op maat voor ieder budget!

Marleen Cok

Marleen Cok

Specialist Myanmar, Cambodja, Laos, Sri Lanka  & Vietnam

"Tijdens haar studie maakte Marleen haar eerste verre reis naar Bali, Indonesië, waar zij direct verliefd werd op de cultuur. Azië blijft voor haar het meest bijzondere continent om te ontdekken en zij bewaart aan al haar reizen herinneringen die haar voor altijd bij zullen blijven."