Met onze online reisgids over Japan willen wij u informeren en inspireren. Behalve praktische informatie over vaccinaties, het klimaat en reisdocumenten delen we op deze pagina tips van onze reisspecialisten, leuke adresjes, filmpjes en foto's.

Het land van de rijzende zon telt naast de vier hoofdeilanden Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu nog ruim 6.800 kleinere eilanden. Het merendeel van de 127 miljoen inwoners wonen in de vlakke gebieden langs de kust, omdat de vele bergen en bossen ongeveer twee derde van het landoppervlak bedekken. De hoofdstad Tokyo is de grootste metropool ter wereld, met zo'n 35 miljoen inwoners. Het eilandenrijk telt een erg rijke en lange geschiedenis. Aan het begin van de 17e eeuw was Japan bijna 200 jaar afgesloten van de buitenwereld en is daardoor één van de weinige landen waar de cultuur zo goed bewaard is gebleven. Ook staat Japan op nummer drie op de wereldranglijst van grootste economieën.

Beleef het traditionele Japan in de cultuurhoofdstad Kyoto met ruim 2000 heiligdommen en de laatste overgebleven Geisha's. Laat u meevoeren in het dynamische Tokyo en geniet van haar verscheidenheid, hoge gebouwen en hippe inwoners. Door de hoogteverschillen op het eilandenrijk heeft u vaak een prachtig uitzicht op de ongerepte natuur. Wij houden vooral van de lente, wanneer het overal roze kleurt door de kersenbloesem, een prachtig gezicht. Voor een unieke, onvergetelijke reiservaring in een land als geen ander bent u in Japan op de juiste plek!

Een aantal hoogtepunten van Japan

 1. De vele heiligdommen en tempels in de cultuurhoofdstad Kyoto en in de rest van het land
 2. Het bijzondere en oude dorpje Shirakawago
 3. De bruisende hoofdstad Tokyo
 4. Het Peace Memorial Park in Hiroshima
 5. De natuurlijke warmwater bronnen in bv. Hakone
 6. Het symbool van Japan; Mount Fuji
 7. Het Matsumoto Kasteel
 • hoofdstad Tokyo
 • taal Japans
 • valuta Yen
 • inwoners 127,3 miljoen

Beste reistijd voor Japan

Het klimaat varieert van een koel vochtig continentaal klimaat in het noorden tot een vochtig subtropisch klimaat in het zuiden van Japan. De beste reistijd voor Japan zijn de maanden september en oktober in het najaar en maart tot juni in het voorjaar. In die maanden komen de twee uiterste klimaten samen en zijn de dagen aangenaam, mild en droog.

Door de ligging van Japan als eilandenrijk, treedt natuurgeweld zoals tyfoons en aardbevingen frequent op. Het orkaanseizoen is van juli tot en met november met de meeste activiteit in de maanden augustus tot en met oktober.

De zomers zijn erg warm en vochtig met veel regenval. Verder verschilt het klimaat van Japan niet veel met dat van Nederland, maar de temperaturen zijn erg afhankelijk van het bepaalde gebied. De winter is over het algemeen mild, net zoals in Nederland, maar het eiland Hokkaido kent lange, strenge winters met sneeuw en vorst.


Tijdsverschil met Japan

Tijdens onze zomertijd is het in Japan 7 uur later en tijdens onze wintertijd is het 8 uur later.


Religie in Japan

De twee belangrijkste religies in Japan zijn het shintoïsme en het boeddhisme. Het boeddhisme heeft een sterke invloed gehad op het shintoïsme, waardoor de verschillen tussen deze godsdiensten als marginaal worden gezien. De meeste Japanners hangen dan ook beide geloven aan. Het boeddhisme en het shintoïsme zitten zo diep geworteld in het dagelijks leven en de tradities van de Japanners, dat de meeste zichzelf niet zien als gelovigen. Het shintoïsme wordt gezien als het geloof voor tijdens het leven en het boeddhisme wordt gezien als het geloof voor na het leven. In Japan trouwt men daarom meestal volgens shintoïsme rituelen en gaan begrafenissen meestal volgens het boeddhistische ritueel. De andere stromingen in Japan zijn veelal afkomstig van het boeddhisme of het shintoïsme. Minder dan 1% van de bevolking is christen.

Kersenbloesem japan

Kersenbloesem

Tijdens de lente staat in Japan de kersenbloesem in volle bloei. Deze prachtige bloem groeit aan verschillende boomsoorten van het geslacht Prunus, met name de Prunus serrulata. In de volksmond Japanse sierkers genoemd, in Vlaanderen Japanse kerselaar. Tegenwoordig is de boom of struik wereldwijd verspreid, alleen nergens betekent de kersenbloesem zo veel als in Japan.

Lees verder op ons weblog Namaste op reis

Documenten voor Japan

Voor een reis naar Japan dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Een visum is niet vereist. Als toerist krijgt men bij aankomst een tijdelijk visum voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Als buitenlander dient u in Japan het paspoort altijd bij u te dragen.

Wij willen u erop wijzen dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.


Vaccinaties voor Japan

Voor een reis door Japan zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen. Zou u toch advies op maat willen, neem dan contact op met uw huisarts of de GGD Reisvaccinaties. Ook vindt u meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering of op de website van Thuisvaccinatie. Bent u woonachtig in België dan kunt u terecht bij uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen.

Tokyo
Thee ceremonie
Het Kawaguchi meer
Hiroshima in de herfst
Sushi
Kyoto in de avond

"Meermalen hoorden we onszelf tijdens de reis zeggen: 'Lekker bezig, Marleen!' Complimenten voor hoe je onze wensen vertaald hebt in een vol en intensief maar fantastisch programma!" Ruud en Rianne

Voorpret voor uw reis naar Japan

Een belangrijk onderdeel van uw reis is de voorpret. Een film kijken, Japans eten of lezen over de bestemming horen daarbij. Een aantal tips:

 1. Reisgids Lonely Planet Japan - ISBN 9781742204147
 2. Reisgids Dominicus Japan - ISBN 9789025751289
 3. Cultuur Bewust! Japan - ISBN 9038917279
 4. Sights and Scenes of Japan - ISBN 9789058565617
 5. Roman Mijn Leven als Geisha - ISBN 9032508644
 6. Gratis cursus Japans bij Kotatsu
 7. Website Tokyo.nl
 8. Film Lost in Translation
 9. Restaurants IZAKAYA in Amsterdam, Arigato in Eindhoven of Yamayu Santatsu in Antwerpen
 10. Lees hier reiservaringen en tips van andere reizigers

Van ons ontvangt u een uitgebreid informatiepakket incl. leuke adressen van lokale winkels en restaurants.

Mini City Guide Japan

Mini City Guide Tokyo

Tokyo is een wereldstad en heeft aan restaurants en winkels geen gebrek. Wij hebben alle leuke adresjes alvast voor u op een rijtje gezet. Zoals Numazukou (foto), waar u sushi kunt eten vanaf een lopende band. En Tower Records, één van de grootste muziekwinkels ter wereld met op de bovenste verdieping een Engelse boekenwinkel.

Download hier de Mini City Guide Tokyo met meer leuke adressen

Ook een keer sushi eten in Japan?

Wij reserveren graag een restaurant en regelen uiteraard ook de rest van uw reis!

Marleen Cok

Marleen Cok

Specialist Myanmar, Cambodja, Laos & Japan

"Tijdens haar studie maakte Marleen haar eerste verre reis naar Bali, Indonesië, waar zij direct verliefd werd op de cultuur. Azië blijft voor haar het meest bijzondere continent om te ontdekken en zij bewaart aan al haar reizen herinneringen die haar voor altijd bij zullen blijven."