Met onze online reisgids over China willen wij u informeren en inspireren. Behalve praktische informatie over vaccinaties, het klimaat en reisdocumenten delen we op deze pagina tips van onze reisspecialisten, leuke adresjes, filmpjes en foto's.

China is één van de grootste landen ter wereld met een vijfde van 's werelds inwoners. Het is daarmee ook één van de meest diverse bestemmingen ter wereld op het gebied van cultuur & natuur.

Er leven 55 erkende etnische minderheden in China naast de Han meerderheid. Dit voormalige keizerrijk kent een rijke & lange geschiedenis die volop is terug te vinden in dit land. Daarnaast maakt het de afgelopen decennia een zeer rapide economische ontwikkeling mee. Enkele belangrijke hoogtepunten zijn de Chinese Muur, die op verschillende plaatsen vanuit Beijing is te bezoeken, de Verboden Stad & de Tempel van de Hemel in Beijing en het Terracottaleger in Xi'an. China biedt daarnaast een spectaculaire & variërende natuur, van het schilderachtige landschap van het karstgebergte en de Li River bij Yangshuo in het Zuidoosten tot de uitgestrekte Gobi woestijn in het Noordwesten. Denk ook aan het hoogplateau van Tibet & Qinghai en de verschillende heilige bergketens. Wereldsteden als Shanghai en Hong Kong bieden weer een hele andere ervaring. China is een land waarbij traditie en moderniteit samengaan.

Kortom, een aanrader voor de cultuur- natuur- & avontuurliefhebber. China is een veelzijdig land waar u een unieke vakantie zult beleven!

Een aantal hoogtepunten van China

 1. De Chinese Muur
 2. De Verboden Stad en de Tempel van de Hemel in Beijing
 3. De Longmen Caves in de provincie Henan
 4. Het Terracotta Leger in Xi'an
 5. De waterdorpjes en tuinsteden in de omgeving van Shanghai in de Yangtze Delta
 6. De Reuzenpanda's in Chengdu
 7. Het Karst gebergte bij Yangshuo
 8. De draken rug rijstterrassen in de provincie Guangxi
 • hoofdstad Beijing
 • taal Mandarijn
 • valuta Yuan
 • inwoners 1,3 miljard

Beste reistijd voor China

China kent in het algemeen vier seizoenen, net als Nederland, maar met grotere extremen en verschillen. De beste reisperiode voor geheel China is het voorjaar en het najaar. Dit zijn droge periodes met gematigde temperaturen.

De uitgestrektheid van China zorgt voor een zeer afwisselend klimaat. Het noorden van China heeft een landklimaat. 's Winters zorgt een koude luchtstroom uit Oost-Siberië voor lage temperaturen onder het vriespunt. De zomers zijn warm, afhankelijk van de hoogteligging zijn temperaturen boven de 30 graden normaal. De warme oceaanlucht die in die tijd de boventoon voert is vochtig en maakt van juli en augustus regenachtige maanden. Het grootste deel van Zuid-China heeft een tropisch klimaat dat onder invloed is van de buiigheid in de Intertropische Convergentiezone (ITCZ). Het is er warm - in de winter zelden onder de 10 graden, in de zomer regelmatig boven de 30 - maar niet té warm: met name langs de kust blijven de temperaturen gematigd.


Tijdsverschil met China

Tijdens onze zomertijd is het in China 6 uur later en tijdens onze wintertijd is dit verschil 7 uur.


Religie in China

In de grondwet van 1982 werd vastgesteld dat voor alle burgers godsdienstvrijheid geldt, wat inhoudt dat religie wordt getolereerd maar niet gestimuleerd. Het merendeel van de Chinezen is gesloten over zijn of haar geloof. Traditionele chinese levensfilosofieën en religies zijn confucianisme, taoïsme en boeddhisme. Verder is een kleine minderheid van de chinezen moslim of christen.

Het confucianisme is een stelsel van ethische regels dat de nadruk legt op deugdzaamheid, persoonlijke groei door het beoefenen van de wetenschap, eerbied voor de familie en gerechtheid. Het taoïsme, de filosofie van de Lao Tse, neemt de natuur als voorbeeld. Tao bestaat uit twee tegenpolen yin (het passieve, vrouwelijke, donkere element) en yang (het actieve, mannelijke lichte element), die samen een eenheid vormen. Zonder yin bestaat er geen yang en zonder yang geen yin. Het boeddhisme kwam in de 1e eeuw na Christus uit India naar China via de Zijderoute. Er wordt geschat dat meer dan 68 miljoen Chinezen zichzelf nog steeds beschouwen als boeddhisten, maar het is tegenwoordig niet meer te vergelijken met de Indiase oorsprong van deze filosofie. Oorzaken daarvan zijn de taoïstische invloeden en de introductie van lokale goden en heiligen. Het boeddhisme heeft vooral in de beeldhouwkunst en architectuur overal in China indrukwekkende sporen nagelaten.

Zon, zee en strand in China

Zon, zee en strand in China

Nee, de stranden van China zijn niet zo mooi als die van Maleisië of Thailand. Maar na een rondreis van een aantal weken is een paar dagen strand wel heel fijn. Wij raden Yalong Bay in Sanya op Hainan Island aan. Hier vindt u kilometers lange witte zandstranden, kunt u lange wandelingen maken en verse vis en tropisch fruit eten op de 'nightmarket'. Maar u kunt er ook golfen, duiken of een bezoek brengen aan de Nanshan Temple.

Lees verder op ons weblog Namasté op reis.

Documenten voor China

Voor een reis naar China dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort wat op de dag van vertrek uit China nog minimaal zes maanden geldig moet zijn. Tevens is een visum vereist.

U kunt het visum zelf aanvragen via de website Visa For China. Deze organisatie heeft een directe link met de ambassade van China. U kunt de aanvraag voor het visum ook uitbesteden aan een visumdienst. Wij werken hiervoor samen met de Visumcentrale in Den Haag. De kosten voor een toeristenvisum bedragen op dit moment € 71,30 per persoon exclusief de bemiddelingskosten van de Visumcentrale. Vraag het visum niet te vroeg aan, want het is na afgifte maximaal drie maanden geldig.

Wij adviseren u uiteraard graag over het aanvragen van het visum, maar willen u erop wijzen dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.


Vaccinaties voor China

Voor een reis door China worden diverse vaccinaties aanbevolen. Ook is voor enkele gebieden een malaria-profylaxe nodig. Neem voor advies op maat contact op met uw huisarts of de GGD Reisvaccinaties. Ook vindt u meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering of op de website van Thuisvaccinatie. Bent u woonachtig in België dan kunt u terecht bij uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen.

Chinese Muur
Tempel
Naar de markt
De chinese keuken
Ruines in de woestijn
Gobi woestijn
Zijde route
Guilin Lake

"We zijn een mooie en interessante ervaring rijker. Hartelijk dank dat jullie dat mede mogelijk hebben gemaakt." Fred en Stef Brink

Voorpret voor uw reis naar China

Een belangrijk onderdeel van uw reis is de voorpret. Een film kijken, lezen over de bestemming of een restaurant bezoeken horen daarbij. Een aantal tips:

 • Reis door China in 48 dagen - ISBN 9789402126587
 • Voor wie met kinderen reist: China, not for parents - ISBN 9781743214268
 • China ebook door acteur en auteur Dolf de Vries
 • Reisgids Wallpaper Cityguides China
 • De Stichting Chinese Culturele Evenementen organiseert jaarlijks het de Chinese Nieuwjaarsviering in Den Haag
 • In o.a. Amsterdam, Den Haag en Antwerpen vindt u een Chinatown; om alvast in de stemming te komen!
 • HanTing Cuisine is een Chinees sterrenrestaurant in Den Haag, welke unieke oosterse gerechten serveert.
 • Lees hier reiservaringen en tips van andere reizigers

Van ons ontvangt u een uitgebreid informatiepakket incl. leuke adressen van lokale winkels en restaurants.

Mini City Guide Beijing

Mini City Guide Beijing

Beijing barst van de leuke restaurants, art galleries en winkels. Een voorbeeld hiervan is Shin Kong Palace, een warenhuis van 180.000 vierkante meter. Hier worden meer dan 938 topmerken verkocht zoals Max Mara, Fendi en Mango. U kunt hier gerust een dagje doorbrengen want er is ook een Food Court waar u kunt proeven van Koreaanse, Taiwanese en Kantonese gerechten. En voor een goede kop koffie is er de Starbucks.

Download hier de Mini City Guide Beijing

Altijd al een keer naar China willen reizen?

Wij organiseren reizen op maat voor ieder budget!

Elsbeth Martens-Venema

Elsbeth Martens-Venema

Specialist China, Vietnam & Zuid-Korea

Al op jonge leeftijd kwam Elsbeth in aanraking met Azië en de fascinatie met dit continent is dan ook vroeg ontstaan. Vooral China heeft haar altijd aangetrokken en zij heeft zelfs 1½ jaar in Beijing gewoond. Elsbeth vindt het een uitdaging om middels advies, service en begeleiding een onvergetelijke reis voor u samen te stellen!