Met onze online reisgids over Cambodja willen wij u informeren en inspireren. Behalve praktische informatie over vaccinaties, het klimaat en reisdocumenten delen we op deze pagina tips van onze reisspecialisten, leuke adresjes, filmpjes en foto's.

Bijna iedereen kent Angkor Wat, een van de zeven wereldwonderen. Maar Cambodja is zoveel meer dan dit enorme tempelcomplex! Wij zien het als onze missie u dit te laten zien.

Allereerst is er de altijd vriendelijke en optimistische bevolking, ondanks de pijnlijke geschiedenis. Behalve de Angkor Wat zijn er meerdere mooie tempelcomplexen, vaak diep in de jungle verborgen. Zo maakte vooral Sambor Prei Kuk veel indruk op ons. De natuur is overweldigend mooi en een fietstocht door de rijstvelden onvergetelijk. De helft van het land bestaat uit jungle welke zeer de moeite waard is om te verkennen, of ga per boot op zoek naar de Irrawaddy dolfijn. In Phnom Penh bezoekt u natuurlijk het Koninklijk Paleis en de zilveren pagode, maar wij struinen er ook graag over de lokale markt of maken een ritje in de fietstaxi.

Behalve cultuur en natuur kunt u tijdens een rondreis Cambodja ook genieten van mooie stranden, zoals in het kleine plaatsje Kep en het voor de kust liggende Rabbit Island. Cambodja een ideale bestemming voor een gezinsvakantie en goed te combineren met Thailand, Laos en Vietnam.

Een aantal hoogtepunten van Cambodja

 1. Onbekende en bekende tempels zoals Angkor Wat, een van de wereldwonderen
 2. De Irrawaddy dolfijnen bij Kratie
 3. Watervallen, jungle en wandelen met olifanten in Moldulkiri
 4. Vanuit Phnom Penh per ferry en fiets naar het kleine eiland Koh Dach
 5. Relaxen aan het strand van Sihanoukville
 6. Verse krab eten in Kep
 • hoofdstad Phnom Penh
 • taal Khmer
 • valuta Cambodjaanse Riel
 • inwoners 15 miljoen

Beste reistijd voor Cambodja

Cambodja heeft een tropisch klimaat. Dit betekent onder andere een gemiddelde jaartemperatuur van 27°C. De periode met zeer weinig neerslag (noordoostmoesson) duurt van november tot mei. De overige maanden kan de enorme regenval reizen lastiger maken, maar zeker niet onmogelijk. Tijdens de regentijd is het land overigens prachtig groen! Van maart tot en met juni zijn de temperaturen het hoogst en kunnen ze oplopen tot 35°C. November tot en met februari zijn de koelere maanden.


Tijdsverschil met Cambodja

Tijdens onze zomertijd is het in Cambodja 5 uur later en tijdens onze wintertijd is dit verschil 6 uur.


Religie in Cambodja

95% van de Cambodjanen is Boeddhist. Omdat Cambodja op de handelsroute van India lag, is het land sterk door dit land beinvloed. Eerst werd het Hindoeisme overgenomen en later het Boeddhisme. Karma heeft een belangrijke betekenis voor de Cambodjaan, "wie goed doet, goed ontmoet". Tijdens het regime van de Rode Khmer was het boeddhisme verboden, maar sinds het einde van de onderdrukking is het geloof helemaal terug. Al 2000 jaar is het boeddhisme de belangrijkste religie in het land. Veel invloeden van het eens machtige Khmerrijk zijn nog zichtbaar in het huidige Cambodja. Meisjes leren op school Apsara dansles, een traditionele Khmer dans, de Cambodjanen zijn zichtbaar trots op de Angkor Wat en recepten uit de Khmer keuken worden nog dagelijks bereid.

Waterfestival

Waterfestival Cambodja

Het waterfestival is waarschijnlijk het meest bijzondere festival in Cambodja. Het begint drie dagen na volle maan, eind oktober of begin november, en het duurt drie dagen. Er komt een grote groep mensen samen aan de oevers van het Tonle Sap meer en aan de Mekong rivier om te kijken naar bootraces. Deze races dateren uit de oudheid en laat de kracht zien van de Khmers tijdens het Khmer keizerrijk. De dagen worden afgesloten met prachtig vuurwerk. In 2018 is het festival van 22 tot en met 24 november.


Documenten voor Cambodja

Voor een reis naar Cambodja dient u in bezit te zijn van een geldig paspoort wat bij vertrek uit Cambodja nog minimaal zes maanden geldig is. Tevens is een visum vereist.

Het visum is vier weken geldig en bij aankomst in Cambodja verkrijgbaar. De kosten zijn ongeveer US$ 35,00 per persoon. Zorg ervoor dat u 2 recente pasfoto's bij u heeft. Wij raden u aan het geld voor het visum contant mee te nemen.

Wij adviseren u uiteraard graag over het aanvragen van het visum, maar willen u erop wijzen dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.


Vaccinaties voor Cambodja

Voor een reis door Cambodja worden diverse vaccinaties aanbevolen. Ook is voor enkele gebieden een malaria-profylaxe nodig. Neem voor advies op maat contact op met uw huisarts of de GGD Reisvaccinaties. Ook vindt u meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering of op de website van Thuisvaccinatie. Bent u woonachtig in België dan kunt u terecht bij uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen.

Angkor Wat
Mooie stoffen op de markt in Siem Reap
Tonle Sap Lake
Tempel in Battambang
Monnik
Lokale markt
Platteland Cambodja
Zon, zee en strand

"Ik wil jullie hartelijk danken voor jullie bemoeienis, echt fantastisch! Het is nu de derde keer dat ik via jullie reis en zal het in de toekomst zeker weer doen en zal jullie bij vrienden en bekenden aanbevelen." Nogmaals dank, ook voor het kaartje bij thuiskomst." Els Folmer

Voorpret voor uw reis naar Cambodja

Een belangrijk onderdeel van uw reis is de voorpret. Een film kijken of lezen over de bestemming horen daarbij. Een aantal tips:

 1. Trotter Laos en Cambodja - ISBN 9789020972412
 2. Reizen door Laos en Cambodja door Dolf de Vries - ISBN 9789038922300
 3. Lekkel; een culinaire reis door Azië - ISBN 9789058269065
 4. Recepten uit de Cambodjaanse keuken door Jeroen van Vliet, eigenaar van een restaurant in Kep
 5. Lees hier reiservaringen en tips van andere reizigers

Bij boeking van een rondreis Cambodja ontvangt u van ons een uitgebreid informatiepakket incl. leuke adressen van lokale winkels en restaurants.

Interesse in een reis naar Cambodja?

Een culturele reis of juist meer focus op de natuur? Een reis per auto met chauffeur of liever met het openbaar vervoer? Wij organiseren een Cambodja rondreis geheel afgestemd op uw wensen.

Marleen Cok

Marleen Cok

Specialist Myanmar, Cambodja, Laos, Sri Lanka  & Vietnam

"Tijdens haar studie maakte Marleen haar eerste verre reis naar Bali, Indonesië, waar zij direct verliefd werd op de cultuur. Azië blijft voor haar het meest bijzondere continent om te ontdekken en zij bewaart aan al haar reizen herinneringen die haar voor altijd bij zullen blijven."