Behalve mooie stranden, tempels en theeplantages heeft Sri Lanka veel nationale parken. Uit deze nationale parken hebben wij onze top 5 geselecteerd. Welke dieren kunt u waar spotten, welke reistijd is het meest geschikt en welke accommodatie kiest u?

Yala National Park

Het Yala National Park is het grootste en bekendste park, gelegen in het zuidoosten van Sri Lanka. Hiernaast is het ook het drukste park en vrij toeristisch. Het park zelf is een savanneachtige vlakte, die aan de noordoostkant van het park weer langzaam overgaat in een wat weelderiger jungle. Ook ligt het aan een ruige kust wat verschillende vegetatie met zich meebrengt.

Wat kunt u er spotten
Luipaarden, olifanten, krokodillen, wilde zwijnen, buffels, apen en lippenberen.

Beste tijd om het park te bezoeken
Olifanten en luipaarden kunnen het hele jaar worden gespot, maar de maanden mei tot en met augustus zijn de beste maanden voor een bezoek aan het park. In de maanden september en oktober kan het park soms enkele weken gesloten blijven.

Waar te overnachten
Cinnamon Wild Yala; sfeervolle chalets aan de rand van het Yala National Park en aan de kust. Heel bijzonder, er staat namelijk geen hek omheen waardoor de wilde dieren tot aan uw chalet kunnen komen.
Back of Beyond; huisjes met muren van klei en een dak van riet, gelegen in Gurugoda, vlakbij de ingang van het Yala National Park.

Udawalawe National Park

Minder bezocht dan het Yala National Park, maar het wordt hier langzamerhand ook wat drukker. Het park is gelegen in het zuiden van het land en bestaat vooral uit kale vlaktes en lage struiken. Dit klinkt iets minder avontuurlijk, maar hierdoor is de kans op het spotten van een olifant wel aanzienlijk groter!

Wat kunt u er spotten
Olifanten, krokodillen, wilde zwijnen, buffels, herten, ijsvogels, neushoornvogels en bea eaters.

Beste tijd om het park te bezoeken
Tussen december en april, de droge maanden, omdat de olifanten dan tevoorschijn komen om water te drinken. Maar het gehele jaar door is het park open en is er kans om olifanten te spotten.

Waar overnachten
Kalu's Hideaway; een leuke ecologische accommodatie van de beroemde gepensioneerde cricketspeler Romesh Kaluwitharana. In de tuin ligt een zwembad en er is een massagepaviljoen. Er zijn diverse comfortabele kamertypes en een goed restaurant. U wandelt zo naar het meer waar ook in gevist kan worden.
Elephant Safari; een kleinschalige accommodatie op een mooie locatie vlakbij het National Park. Hier verblijft u echt midden in de natuur.

Olifanten spotten in Yala
Back of Beyond in Yala
Kalu's Hideaway Udawalawe

Gal Oya National Park

Dit park ligt in het oosten van het land en wordt niet veel opgenomen in reisprogramma's. Het ligt niet op de route en er zijn niet veel accommodaties. Toch is het van ons een favoriet, juist omdat er niet veel toeristen komen. Ga hier op safari per boot vanaf het meer Senanayake Samudra, de grootste tank van Sri Lanka, een unieke manier om onder andere de Aziatische olifant te spotten! Anders dan in andere parken kunt u hier de Vedda's ontmoeten, de inheemse bevolking van Sri Lanka. Een wandeling door het park met één van de Vedda's is een unieke ervaring.

Wat kunt u er spotten
Olifanten, krokodillen en vele soorten vogels.

Beste tijd om het park te bezoeken
Het park kan het gehele jaar bezocht worden, maar de maanden maart tot en met juli zijn de beste maanden omdat olifanten dan samen komen rondom het water.

Waar overnachten
Gal Oya Lodge; een mooie ecolodge gebouwd van enkel natuurlijke materialen. De houten bungalows zijn sfeervol ingericht en beschikken over een eigen zitruimte en een eigen veranda met uitzicht op de natuur. Vanuit het hoger gelegen restaurant kijkt u uit over het zwembad en de heuvels van het Gal Oya National Park.

Wasgamuwa National Park

Ook het Wasgamuwa National Park wordt minder bezocht dan Yala en Udawalawe. Het ligt in de buurt van de koningssteden Polonnaruwa en Sigiriya en is dus goed te combineren met een portie cultuur.

Wat kunt u er spotten
Olifanten, luipaarden, waterbuffels, herten en makaken. Ook leven er lippenberen en bij het water kunt u watervaranen en moeraskrokodillen zien. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit park, er zijn bijna 500 verschillende vogelsoorten in Sri Lanka en hiervan leven er 143 in het Wasgamuwa National Park.

Beste tijd om het park te bezoeken
Het park kan het hele jaar bezocht worden, maar van januari tot en met maart is de beste tijd.

Waar overnachten
Willy's Safari Hotel; deze accommodatie ligt vlakbij de entree van het Wasgamuwa National Park. De accommodatie is heel eenvoudig. Maar als u ook voor de cultuur komt zijn er vele andere opties in Sigiriya en Habarana, van eenvoudig tot lekker luxe.

Wilpattu National Park

Het Wilpattu National Park is een groot en uitgestrekt park, maar ondanks dat nog vrij onontdekt door het toerisme. Het telt ongeveer 60 meertjes waar dieren hun dorst kunnen lessen, dus de kans om wild te zien is groot. Er zijn ongeveer 30 verschillende soorten zoogdieren geteld. Ook komen er veel soorten vogels en reptielen voor.

Wat kunt u er spotten
Luipaarden, olifanten, krokodillen, herten, buffels, wilde zwijnen, lippenberen en vele vogelsoorten.

Beste tijd om het park te bezoeken
Het park kan het gehele jaar bezocht worden, maar de beste maanden zijn oktober tot en met februari.

Waar overnachten
Wilpattu Teal Cottage; een gemoedelijke kleinschalige cottage met maar zeven kamers.

Gal Oya National Park
Wilpattu National Park
Logeren onder een sterrenhemel
Comfortabele tenten
Gezellig bij het kampvuur

Kamperen midden in de natuur

In het Yala National Park, Udawalawe National Park & Wilpattu National Park kunt u ook kamperen! Overnacht in een tent van een Big Game Safari; er zijn klapstoeltjes, een schoenenrek, zaklamp en paraplu aanwezig. Ook is er een kleine badkamer met toilet, douche en wastafel. 's Avonds wordt het kampvuur aangestoken.

Heeft u interesse gekregen in een avontuurlijke natuurreis naar Sri Lanka? Bekijk de voorbeelden van onze rondreizen Sri Lanka of neem contact met ons op voor een voorstel op maat.

Evelien Booms

Evelien Booms

Reisspecialist Sri Lanka, Vietnam, Nepal, Bhutan en India

"Het is iedere keer weer een luxe om naar een bestemming in Azië af te mogen reizen. Om vervolgens op basis van deze ervaring een unieke reis voor één van onze reizigers te mogen organiseren maakt het natuurlijk helemaal af!"