Dit jaar reis ik voor Namasté Reizen naar India. Ik bezoek de deelstaten Delhi, Uttar Pradesh en Rajasthan. De route is als volgt: Delhi, Nawalgarh, Mandawa, Bikaner, Jaisalmer, Osian, Jodhpur, Rohet, Ranakpur, Udaipur, Deogarh, Pushkar, Jaipur, Ranthambore, Bharatpur, Agra en Delhi. De route gaat voornamelijk door Rajasthan, het land van de Maharadja's. Gigantische forten, prachtige paleizen en de kleurrijke kleding van de bevolking maken van Rajasthan een levend sprookje.

Ik begin de reis in Delhi, de op een na grootste stad van India. De stad is verdeeld in twee delen: Old en New Delhi. Old Delhi ontdek je het beste te voet, dus ik maak hier een wandeling met een gids langs de markten, bazaars en tempels. Na de Indiase lunch in restaurant Veda bezoek ik New Delhi, zoals de Sikh tempel en Khan Market. In de avond bezoek ik Connaught Place, het hart van Delhi. Deze avond is een spannende avond voor de Indiërs, want er wordt een belangrijke cricket World Cup match gespeeld. De nummer 1 sport in India. Het is een zenuwslopende wedstrijd, maar uiteindelijk wint India van Australië. Het is feest.

Ik verlaat de grote stad en ga naar het platteland. In Nawalgarh breng ik een bezoek aan een prachtige haveli, een koopmanshuis met mooie beschilderingen. Ook maak ik een wandeling met een gids door Mandawa. Deze plaatsen in het Shekhavati District staan bekend om hun prachtige haveli's. In de avond dineer ik in Castle Mandawa, waar toevallig een Bollywoodfilm wordt opgenomen in de tuin van het hotel.

De reis gaat verder naar Bikaner, waar ik een bezoek breng aan het prachtige Junagarh Fort. Een imposant fort met 37 bastions. Op ongeveer een half uur rijden ligt de Karni Mata tempel. In deze tempel krioelen ratten die worden aanbeden door de lokale bevolking. Het brengt geluk als ze over je voeten rennen. Ik maak een wandeling door de straatjes van Bikaner. Aan het begin van de avond bruist het hier. Breng vooral een bezoek aan de spice market en de Jaïn tempel om de plaatselijke sfeer, kleuren en geuren te ervaren. Drink een chai met de lokale bevolking. Taste the local life!

Een lange rit naar Jaisalmer, een prachtige ommuurde stad in de woestijn. Ik wandel door de sfeervolle straatjes langs de haveli's en tempels. Deze middeleeuwse stad is een sprookje van duizend-en-één-nacht. Voor wat avontuur ga ik per jeep de woestijn in. Ik bezoek hier een oase en de ruïne van het Khaba fort. Per kameel reis ik verder de woestijn in en zie het landschap veranderen naar een duinlandschap. In de zandduinen zie ik de zon onder gaan en wordt er een Indiase maaltijd geserveerd.

De volgende dag verlaat ik Jaisalmer. Onderweg stop ik in Osian om een Jaïn tempel te bezoeken. Hierna reis ik verder naar Jodhpur, de blauwe stad. Veel huizen zijn hier blauw geverfd. Het gaat hier om de huizen van Brahmanen, personen van een hoge kaste. In Jodhpur bevindt zich het Mehrangarh Fort, wat op een heuvel ligt. Een prachtig fort met een interessante collectie schilderijen over de godin Durga.

Van Jodhpur ga ik verder naar Rohet. Ik bezoek het platteland van India. Hier maak ik een jeepsafari op zoek naar wilde dieren die in deze omgeving leven. Denk hierbij aan wilde pauwen en antilopen. De pauw is het nationale symbool van India. Het dier staat symbool voor de god Krishna en wordt als heilige vogel beschouwd. Ik bezoek een Bishnoi dorp, deze mensen leven volgens de 29 principes van Guru Jamboji. Ze leven in harmonie met de natuur. In een Brahmanendorp verderop wordt een opium ceremonie uitgevoerd.

Onderweg bezoek ik de tempels van Ranakpur. Hier bevindt zich een van de mooiste Jaïn tempels van India. Het complex is gedetailleerd en telt 1444 zuilen. Ik reis verder naar Udaipur, een romantische droomstad waar je uren rond kunt dwalen. In Udaipur geniet ik van een heerlijk diner vanaf het dakterras in Hotel Jagat Niwas Palace, met uitzicht op het meer.

De volgende ochtend ga ik naar de markt in Udaipur. Een hoogtepunt van deze plaats is het City Palace, wat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht over de stad. Hierna maak ik een boottocht over Lake Pichola. In de middag heb ik een high tea in het Hotel Fateh Prakash Palace restaurant. Ik ontmoet hier meneer en mevrouw Soen, klanten voor wie ik een reis heb samengesteld. Hoe bijzonder is dat. In de avond loop ik langs het water langs kleine tempels en geniet samen met locals van een zonsondergang. Ik bezoek een dansvoorstelling bij Bagore Ki Haveli, gelegen aan het Gangaur Ghat. Iedere avond wordt hier tussen zeven en acht uur een voorstelling gegeven. Is zeker leuk om te zien.

Jodhpur
Spice market Bikaner
Old Delhi
Tijger in Ranthambore
Udaipur Pichola
Camel Safari
De blauwe stad van Jodhpur
Jeepsafari Ranthambore
Ratten tempel Bikaner
Jeepsafari Rohet
Rohet
Udaipur
Pushkar Lake
Raj Mandir Cinema
Jaisalmer
Huwelijksaankondiging

Ik reis verder naar Deogarh, voor een Indiase lunch in Deogarh Palace. Een mooie omgeving in de bergen. Eenmaal aangekomen in Pushkar, ontdek ik dit pelgrimsplaatsje in de avond. Je kunt een wandeling maken rond het heilige Pushkar meer. Volgens een legende heeft Brahma hier een lotusbloem laten vallen, waar vervolgens een bron ontstond. Dit is dan ook de enige plek waar er een Brahma tempel staat. Er hangt hier een spirituele sfeer. Tip: drink een mango lassi in het Sunset Café.

Van Pushkar ga ik verder naar Jaipur. Deze roze stad is de hoofdstad van Rajasthan. Een van de mooiste paleizen is de Hawa Mahal, het Paleis der Winden. Bezoek de lokale winkeltjes om leuke Indiaase spullen te kopen. In de avond ga ik naar de bekende Raj Mandir Cinema. Deze elegante bioscoop staat bekend om stijl en elegantie. Ik als Bollywood fan, moest dit natuurlijk bezoeken. De film Ki & Ka wordt vertoond, met de bekende Bollywoodster Kareena Kapoor. De film heeft geen ondertiteling, maar voor iedereen die kennis wil maken met Bollywood, is het zeker de leuk om mee te maken. Bollywood is de grootste filmindustrie ter wereld.

Om de drukte van Jaipur te ontsnappen reis ik naar Ranthambore. Als natuurliefhebber is het zeker interessant om dit nationale park te bezoeken. Per jeep ga ik het park in op zoek naar wilde dieren. Het is een avontuurlijke rit door de natuur. Er leven verschillende vogelsoorten, Samba herten, apen, antilopen, beren, luipaarden en andere diersoorten. In dit gebied leven tijgers. Er is een kans dat je ze kunt zien, al is het met wilde dieren altijd een kwestie van geluk. Mijn lievelingsdier is de tijger en ik had het geluk om er een in het wild te kunnen zien. Een droom die uit is gekomen! Heel bijzonder.

De volgende ochtend bezoek ik het Ranthambore fort per jeep. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het natuurgebied. Wilde pauwen en apen lopen rond. Ik reis verder naar Bharatpur, waar ik het Keoladeo national park bezoek. Per riksja ga ik door het park, waarbij ik diverse vogelsoorten en herten zie.

Ik reis verder naar Agra. Hier bezoek ik de prachtige en imposante Taj Mahal met zonsopgang. Het witte marmeren mausoleum is een liefdesmonument die Shah Jahan liet bouwen na dood van zijn echtgenote Mumtaz Mahal. Ik reis verder naar Delhi, helaas alweer de laatste dag in India.

Ik neem in Delhi afscheid van collega's en vrienden die ik heb gemaakt tijdens mijn reis. India is echt incredible en het land raakt echt je ziel. Ik was al verliefd op India en mijn gevoel werd alleen maar sterker. De energie, de ontmoetingen, het geloof en de geschiedenis. Je leert wat er echt belangrijk is in het leven. Leef bij de dag en waardeer datgene wat je hebt. Met pijn in mijn hart verlaat ik dit prachtige en bijzondere land. Later krijg ik een bericht uit India: 'Don't be sad. Whatever happen, happen for good'.

Jane Sauer

Jane Sauer

"Reizen is mijn grote passie. Als kind maakte ik mijn eerste verre reis naar familie in Indonesië. Maar ook andere landen in Azië vond ik altijd al fascinerend en interessant. De mooie natuur, vriendelijke mensen, tropische vruchten, rijke culturen en mystieke sferen".