Alle 4400 tempels en pagode's in Bagan (Myanmar) bezoeken? Onmogelijk, of u moet er maanden de tijd voor nemen. Daarom hierbij onze top vijf. Daar willen we wel twee dingen aan toevoegen:

  • start uw dag vroeg, houd tijdens het heetst van de dag een siësta en ga rond vier uur weer op pad
  • neem de tijd om een beetje rond te dwalen en u te laten verrassen door tempels die misschien niet in het lijstje van mooiste en niet te missen tempels staan. Bijna iedere tempel heeft een sleutelhouder. Zoek deze op zodat u ook binnen een kijkje kunt nemen.


Lawkaoushaung Temple

Deze tempel ligt ten westen van de Shwesandaw Pagoda waar het 's morgens behoorlijk druk kan zijn met toeristen. De tempel heeft een tweede en derde verdieping en biedt een adembenemend uitzicht. Kom hier zo vroeg mogelijk, dan is de kans groot dat u de tempel helemaal voor uzelf heeft. Het kan zijn dat de tempel nog dicht is, ga dan op zoek naar de sleutelhouder. Bezoek hierna de Shwesandaw Pagoda, waar als het goed is de grote stroom toeristen inmiddels is vertrokken.

Gawdawpalin

Deze tempel werd gebouwd in de eerste helft van de 13de eeuw. Gawdawpalin is de tweede hoogste tempel van Bagan, na de Thatbyinnyu Temple die ook het bezoeken waar is. In 1975 werd hij gedeeltelijk verwoest door een aardbeving, maar inmiddels is de tempel gelukkig volledig gerestaureerd.

Ananda Pahto

Deze bekende tempel is wit, grijs en zwart van kleur en heeft bovenop een gouden top, wat de tempel heel bijzonder maakt. Vergeet niet - voordat u naar binnengaat - een wandeling rondom de tempel te maken. Binnen in de tempel kunt u zich vergapen al heel veel prachtige boeddhabeelden.

Ballonvaart over tempels van Bagan

Thambula Temple

De Thambula Temple werd gebouwd door koningin Thambula - vrouw van koning Uzana - in 1255. Thambula wordt van binnen heel goed verlicht - wat best uitzonderlijk is - en daarom zijn de Chinese invloeden hier goed te zien, o.a. door het gebruik van de kleur geel.

Shwegugyi tempel

Bewaar deze tot aan het einde van de middag, want vanaf deze tempel kunt u een mooie zonsondergang beleven. Beklim de tempel en geniet van een uitzicht over Old Bagan en de That Byin Nyu tempel.


Lees hier meer over Bagan en haar 4400 tempels en pagode's.

Tip: boek een ballonvaart en zweef in alle stilte over de tempels

Interesse in een rondreis door Myanmar? Kijk dan op onze pagina rondreizen Myanmar.

Edwin Qualm

Edwin Qualm

Gastblogger

"Ik heb al een behoorlijk aantal bestemmingen in Azie gezien en toch raak ik steeds weer onder de indruk van de cultuur en de natuur. Ieder land is uniek, in Azië zegt men dan ook vaak "same same, but different". De mensen zijn altijd vriendelijk en hebben een grote glimlach op het gezicht."