Als ik het over Bhutan heb, zijn er veel mensen die nog nooit van het land hebben gehoord. Maar misschien is dat onbekende en nog niet ontdekte land juist ook wel weer de reden waardoor het een bijzondere bestemming is. Vooral voor wie van natuur houdt! Het koninkrijk in de Himalaya is namelijk een paradijs voor natuurliefhebbers!

De grootste biodiversiteit van de Himalaya is dan ook in Bhutan te vinden. Een groot deel van het land bestaat uit bos. Denk hierbij aan naald- en loofbossen. Het land bestaat voornamelijk uit een bergachtig landschap met bergen van meer dan 6.000 meter hoog. Sommige delen van de hoge bergen zijn bedekt met sneeuw. Het land heeft een rijke flora, er zijn meer dan 5.500 soorten planten en 600 soorten orchideeën te vinden. De nationale bloem van Bhutan is de blauwe klaproos.

De natuur speelt een belangrijke rol in het leven van de Bhutanezen. De natuurlijke rijkdom is zo intact gebleven door het Boeddhisme. Alle levende wezens zijn afhankelijk van elkaar en dienen gerespecteerd te worden. Ook geloven Bhutanezen dat er Goden in de heilige bergen wonen, waardoor er geen toeristen worden toegelaten in die gebieden.

Naast godsdienst, speelt de politiek ook een grote rol. Meer dan een kwart van het land bestaat uit beschermd natuurgebied. De biologische corridor is een belangrijke ader in dit geheel. Hierdoor kunnen wilde dieren zich vrij bewegen tussen de natuurparken. Dit komt ten goede aan de bedreigde diersoorten zoals de tijger, nevelpanter, rode panda en de zwarte beer. De kans om deze dieren te zien is klein, maar het komt de dieren ten goede dat zij met rust worden gelaten.

Takin
Phubjika Valley
Tijger
Red Panda
Trongsa

Bhutan staat bekend om de hoeveelheid soorten vogels. Er leven meer dan 700 soorten! De zwarthals kraanvogel is een bijzondere verschijning. Het dier heeft zilvergrijze veren, een zwarte hals en een rood kapje op het hoofd. Deze vogel komt naar Bhutan om te overwinteren. De grootste kans om dit dier te zien is in de wintermaanden in de Phobjikha vallei, in het midden van Bhutan. De vallei ligt op een hoogte van bijna 3.000 meteren is een belangrijk natuurreservaat met wilde dieren. Het nationale dier is de takin; een uiterst zeldzaam dier met de neus van een tapir en qua lichaamsbouw een kruising tussen een buffel en een hert). Dit dier leeft in bamboe bossen en graslanden in de hoge delen van de Himalaya. De Aziatische olifant, grijze wolf, gouden langoer aap, beermarter en de bergschaap zijn diersoorten die in Bhutan voorkomen.

Een overzicht van de natuurparken in Bhutan:

  • Jigme Dorji National Park – in het noorden van Bhutan. Het grootste beschermde natuurgebied van Bhutan. Het is een bergachtig gebied met gletsjers en ijsmeren. De blauwe klaproos, edelweiss en rododendrons vindt u hier. Er zijn ruim 300 plantensoorten welke voor de inheemse geneeskunde worden gebruikt. Dit is het leefgebied van de sneeuwluipaard, takin, tijger, Aziatische zwarte beer en rode panda. Ook leven er verschillende soorten fazanten.
  • Royal Manas National Park – in het zuiden van Bhutan. Staat vooral bekend om de bedreigde dieren- en plantensoorten die hier te vinden zijn. Diersoorten die hier leven zijn onder andere de Bengaalse tijger, Aziatische olifant, nevelpanter, Gangesdolfijn en de gouden langoer. Ook zijn hier meer dan 365 vogelsoorten en 900 soorten planten te vinden.
  • Trumshingla National Park – in het midden van Bhutan. Ongerepte bossen en bergen waar de sneeuwluipaard, tijger, rode panda en bijzondere plantensoorten te vinden zijn. De verschillen in hoogte van de bergen variëren tussen de 1000 en 4000 meter. Hier leven ook veel verschillende vogelsoorten.
  • Jigme Singye Wangchuck National Park – in het midden van Bhutan. Dit gebied bestaat voornamelijk uit bossen. Hier leven dan ook muskusherten, Aziatische zwarte beren en tijgers. In de winter vindt u in de Phobjikha vallei de zwarthals kraanvogel.
  • Torsa Stricht Nature Reserve – in het westen van Bhutan. Hoogteverschillen van 1400 tot 4800 meter vindt u in dit gebied. Het is een bosrijk gebied. Dit is het enige park in het land dat geen menselijke inwoners kent.
  • Bumdeling Wildlife Sanctuary – in het noordwesten. In de wintermaanden vindt u hier een groep zwarthals kraanvogels. Het is tevens een paradijs voor vlinders. Er leven hier meer dan 130 soorten.
  • Sakteng Wildlife Sanctuary – in het oosten van Bhutan. Een onbekend en verlaten gebied met een grote biodiversiteit. De sneeuwluipaard, rode panda, muntjakhert en rode vos leeft in dit gebied. Tijdens de lente verandert het gebied in een kleurrijke tuin.
  • Khaling Wildlife Sanctuary – in het zuidoosten van Bhutan. In dit kleine gebied leven exotische dieren zoals de olifant, dwergzwijn en het Bengaals konijn.
  • Philsoo Wildlife Sanctuary – in het zuiden van Bhutan. In dit park vindt u olifanten, tijgers, gouden langoers en neushoornvogels.
  • Wangchuck Wildlife Sanctuary – in het noorden van Bhutan. Het grootste park van het land. Het is een bergachtig gebied. Hier leeft de Bengaalse tijger, sneeuwluipaard en de Aziatische zwarte beer.


Meer informatie over Bhutan:

Krijg een indruk van de mooie natuur in Bhutan! In de BBC Earth documentaire 'Het Verloren Land van de tijger' (EAN 9789461620200) komt een internationaal team van experts samen om de tijger te redden. Zij krijgen exclusief toegang tot de jungle en bergen van Bhutan om het uitsterven van dit prachtige dier te voorkomen.

Rondreizen Bhutan

Website van het Tourism Office van Bhutan

Jane Sauer

Jane Sauer

"Reizen is mijn grote passie. Als kind maakte ik mijn eerste verre reis naar familie in Indonesië. Maar ook andere landen in Azië vond ik altijd al fascinerend en interessant. De mooie natuur, vriendelijke mensen, tropische vruchten, rijke culturen en mystieke sferen".