Mijn geluk kon niet op toen ik te horen kreeg dat ik voor het eerst op studiereis mocht voor Namasté. De bestemming? Indonesië, Java & Bali! Het duurde niet lang voordat ik vluchten in optie had gezet, de route uitgestippeld had en de reisdata 20/5 – 3/6 geblokt stond in mijn agenda. Let's do this!

Ik besluit dit avontuur samen met mijn vriend Remi aan te gaan. Best spannend aangezien het voor hem de eerste keer is dat hij kennismaakt met Azië en daarbij ook voor het eerst een lange vlucht zal moeten maken…

Aan het einde van de middag (op 21 mei) komen we aan in Yogyakarta, de hoofdstad van Centraal Java. Tijdens de autorit van de luchthaven naar het hotel moeten we even wennen aan het chaotische en drukke verkeer… Het is een wirwar van auto's en (voornamelijk) brommertjes die elkaar al toeterend links en rechts inhalen. Soms denken we; 'dit kan niet goed gaan…', maar op de een of andere manier zit er toch een bepaald systeem in en weet iedereen goed op elkaar in te spelen. Gelukkig maar! Met een gerust hart rijden we vervolgens verder naar ons hotel.

Er is in Yogyakarta voor ieder wat wils, velen zien Yogya dan ook als een van de leukste steden van Indonesië, of in ieder geval van Java. Je vindt er o.a. veel winkeltjes, oude tempels en paleizen, zilverfabrieken en tal van andere bezienswaardigheden in en rondom de stad.

Candirejo is een klein Javaans dorpje op ca. anderhalf uur rijden van Yogyakarta. Onderweg worden we door onze chauffeur Bowo muzikaal verrast met Nederlandse volksmuziek van niemand minder dan André Hazes..! Hoewel er al vrij direct een klik is met Bowo – zeker als blijkt dat hij een aardig woordje Nederlands spreekt – is het ijs hierna helemaal gebroken. Al zingend komen we aan bij het startpunt van de fietstour waar we vriendelijk worden ontvangen door Budu, onze gids. De fietsen staan al voor ons klaar en al vrij snel is duidelijk welke fiets voor mij is, de knalroze.. ;-). Budu leidt ons rond en vertelt vol enthousiasme over het reilen en zeilen in Candirejo. We krijgen een bijzonder kijkje in het dagelijks leven van de bewoners; hoe en welke gewassen er worden verbouwd (van pinda's tot mandarijnen en van chili tot bananen!), wat de culturele gebruiken zijn, hoe kroepoek gemaakt wordt en hoe de Indonesische volksmuziek gamelan klinkt èn gespeeld wordt, een waar contrast met die van Hollandse bodem kan ik vertellen. In het gezamenlijke dorpsgebouwtje kruipen Remi en ik in de huid van gamelanspelers en proberen we samen met de gids een mooi ritmisch muziekspel te creëren op de kulintangs en de gambang. Ondertussen worden we vergezeld door een dorpsbewoner die de gongs voor haar rekening neemt! Na dit muzikale avontuur is het tijd voor een heerlijke Javaanse lunch met o.a. sayur lodeh soep, oseng-oseng en saté ayam. Hierna nemen we afscheid van Budu en bedanken wij hem voor het delen van zijn liefde en toewijding voor zijn dorp met haar hartverwarmende bewoners.

De plantages bij Candirejo
Kroepoek fabriek
Gamelan muziek maken

Ook naar Java & Bali? Bekijk onze rondreizen Indonesië.

Bowo neemt ons vervolgens mee naar het tempelcomplex van de Borobudur, een boeddhistische heiligdom en World Heritage Site. Vanaf Candirejo duurt de rit naar de Borobudur ongeveer 15-20 min. Bij de entree besluiten wij om een gids te huren om op deze manier een goed beeld te krijgen van de verhalen achter dit magische en imposante bouwwerk.

De volgende ochtend worden we afgezet bij het treinstation van Yogyakarta voor de trein naar Malang, een vroegere populaire verblijfplaats voor de Nederlanders. Bij aankomst op het treinstation in Malang worden we weer met een grote glimlach door Bowo opgewacht :).

De volgende dag zetten we ons schrap voor een avontuurlijke rit van de gebaande paden af! Bowo zet ons af in het dorpje Tumpang aan de rand van het Bromo Tengger Semeru National Park. Hier stappen wij over op een open jeep en rijden we richting de Bromo vulkaan. Onderweg passeren we prachtig divers landschap met bergen, uitgestrekte groenteplantages, rivieren, watervallen en savannevlaktes! Uiteindelijk komen we uit op een grote zwarte zandzee, een spectaculaire rit wat iets wegheeft van een woestijntrip! Eenmaal aan de rand van het kratercomplex kiezen we ervoor om per paard verder te gaan tot aan de trap. Boven op de kraterrand word je getrakteerd op schitterend panoramisch uitzicht!

Na middernacht worden we opgehaald en naar het uitzichtpunt Penanjakan gebracht voor de zonsopgang. Het zicht over het vulkanenlandschap inclusief de Bromo is zodra de zon opkomt verbluffend…! Na het ontbijt in het hotel moeten we alweer snel door voor de vlucht naar Bali. Op de luchthaven van Malang nemen we afscheid van Bowo en daarmee ook van Java. Ik kan de dagen op Java niet anders beschrijven dan intens, indrukwekkend en fantastisch! De eerste kennismaking met Indonesië is voor ons een succes!

Met de mooie herinneringen aan Java nog vers in het geheugen landen we dezelfde avond in Denpasar, op Bali. Het verschil met Java is hier bij aankomst al direct te merken in onder andere de bouwstijl. In tegenstelling tot Java waar de Islam de grootste religie is, is het merendeel van de bevolking op Bali Hindoeïstisch. Een compleet andere cultuur met veel spirituele gebruiken en tempeltjes, véél tempeltjes! We worden bij aankomst warm onthaald door onze chauffeur Awan, die ons de rest van de reis door Bali zal meenemen. Onze eerste bestemming is Ubud, '..een fijne plek, een plek die je eigenlijk niet mag missen tijdens een reis door Bali.' zoals Kim schrijft over haar studiereis. Daar sluit ik mij helemaal bij aan! Het is hier genieten van het struinen door de straatjes met winkeltjes, restaurantjes, souvenirshops èn van de brutale aapjes die buiten het Monkey Forest komen gluren.

Borobodur
Bromo Tengger National Park
8-bromo-tengger-np-krater-1498209030.jpg'
9-bromo-tengger-np-uitzicht-vanaf-de-kraterrand-1-1498209103.jpg'
10-bromo-tengger-np-bromo-bij-zonsopkomst-1498209128.jpg'

De volgende ochtend maken wij ons klaar voor een fietstour in het Baturgebied, het gebied rondom de Gunung (= berg) Batur. Na een ontbijt 'with view' bij het Lake View restaurant stoppen we bij een koffieplantage waar we aanschuiven voor een koffie- en theeproeverij. Hierna maken we onder leiding van onze gids Gustu al fietsend kennis met de Balinese levensstijl. De fietsroute gaat grotendeels bergafwaarts en is hierdoor goed uit te voeren voor alle leeftijden. De route voert ons langs rijstvelden, lokale leefgemeenschappen (compounds), tempeltjes, scholen en veel natuurschoon!

De reis zet zich voort naar de noordwestkust van Bali, naar het vissersdorp Pemuteran. Voordat wij ons hier aan het strand settelen, maken we onderweg diverse stops zoals de zeetempel Tanah Lot en de mooie rijstterrassen bij Pupuan en Kekeran.

Je verlaat Pemuteran natuurlijk niet voordat je gesnorkeld hebt bij Menjangan Island, and so we did..! Vanaf het resort stappen we op de boot naar het bekende snorkeleiland Menjangan, wat behoort tot het Bali Barat National Park. Zodra Remi en ik het snorkelapparatuur eenmaal onder controle hebben raken we al gauw betoverd door de kleurrijke onderwaterwereld; vissen in allerlei soorten en maten!

Nadat we terug zijn op het vaste (ei)land zetten we de reis oostwaarts voort naar Munduk, een klein bergplaatsje tussen groene rijstterrassen en heuvels. Door de hoge ligging is het hier een stuk koeler en is het gebied daarom uitermate geschikt voor wandelingen. Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt (wederom 'with view') staan we dan ook in de startblokken voor een drie uur durende trekking door het ongerepte regenwoud. De gids laat ons bij het uitzichtpunt Puncak Bagus eerst (in de verte) zien hoe de route loopt, namelijk tussen de twee meren van Munduk; Lake Buyan en Tamblingan, ookwel Twin Lake genoemd. De wandeling begint op vrij vlakke grond, maar al snel ontvouwt zich een heuvelachtig parcours voor ons uit waarbij we soms moeten klimmen en klauteren (op handen en voeten!). Door de recente regenbuien van de voorgaande dagen zijn we dan ook af en toe genoodzaakt om uit te wijken naar nóg een ongereptere paden. Het is een waar avontuur waar enige conditie bij komt kijken, althans.. als je er niet langer dan 3 uur over wilt doen! Vrees niet, rustige en makkelijkere wandelingen zijn in Munduk gelukkig ook heel goed mogelijk :). We eindigen de pittige doch mooie trekking af met een kano tocht over het Tamblingan meer. De laaghangende wolken boven het meer bieden niet alleen een spookachtig tafereel, maar zorgen er jammer genoeg ook voor dat we de overkant niet droog halen…

Fietstour door Ubud
11-ubud-fietstour-3-1498209673.jpg'
Thee- en koffieproeverij
Kanoën op het Tamblingan meer
Eindpunt van de rafting tour bij Sidemen
Verse kokosnoot bij The Lawn in Canggu
Locals in Seminyak

Bekijk hier een voorbeeld van een rondreis Bali?

Opgedroogd en wel brengt Awan ons zuidoostwaarts naar Sidemen, een vooralsnog weinig bezocht plaatsje door toeristen. Ook hier vind je groene rijstterrassen, kokospalmen en traditionele dorpjes. Sidemen is onder andere een goede uitvalbasis voor verschillende wandeltochten, tempelbezoeken en niet te vergeten voor een spectaculaire raftingtocht over de Telaga Waja rivier! Aan het laatste wagen wij ons… De 16 kilometer lange tocht voert ons over het snelstromende water waarbij het een aaneenschakeling is om rotsen, laaghangende takken en omgevallen bomen te omzeilen!

We sluiten de rondreis in vergelijking met de voorgaande dagen rustig af en brengen een bezoek aan de kustplaatsen Sanur en Canggu. Sanur, gelegen in het zuidoosten van Bali, is een relaxte en populaire strandbestemming met mooie zandstranden. Je vindt hier veel souvenirshops, fijne restaurantjes en een groot aanbod aan mooie accommodaties.

Tot slot eindigen we in Canggu, aan de zuidwestkust. In tegenstelling tot de ontwikkelde badplaatsen zoals Sanur en het zuidelijk van Canggu gelegen Seminyak, Legian en Kuta is dit surfersplaatsje nog opkomend. Het bekendste deel van Canggu is de Jalan Pantai Batu Bolong, een lange weg met hippe tentjes, lokale restaurantjes en surfershops die uiteindelijk uitkomt op het gelijknamige Batu Bolong strand.

En dan is de dag aangebroken dat we naar huis gaan, altijd veel sneller dan gewenst. Ik pak mijn koffer weer in. Vol met mooie, avontuurlijke en indrukwekkende ervaringen en – nog belangrijker – met een goed beeld van onze (potentiële nieuwe) hotels, excursies en leuke adresjes. Ik kan Java en Bali een ieder aanraden voor een afwisselende rondreis door Indonesië! Zelf kan ik niet wachten tot ik de rest van het prachtige archipel kan ontdekken! Indonesia, untill we meet again!

Tips

  • Restaurant Ingill in Malang; een lokaal restaurant vlakbij het stadhuis. Bij de entree loop je langs een klein museum met oude postzegels en voorwerpen over de Nederlandse geschiedenis in Indonesië. De nasi goreng is hier een heuse aanrader, nergens anders is dit Indonesische gerecht zo smaakvol geweest als hier..!
  • Mama Mia in Ubud; even zin in een Westerse maaltijd? Bestel bij Mama Mia dan een heerlijke pizza, gebakken in een hout gestookte steenoven!
  • Villa Sing Ken Ken in Sidemen; 'Sing Ken Ken' oftewel 'Maak je geen zorgen', een juiste omschrijving voor dit kleinschalige verblijf tussen de rijstvelden. Kom hier tot rust en geniet van de prachtige omgeving en het adembenemende uitzicht.
  • Klumpu Bali Resort in Sanur; verscholen achter de hoofdstraat Jalan Danau Tamblingan bevindt zich dit kleine paradijs met 8 traditionele Klumpu's in moderne stijl. Het verblijft beschikt tevens over een zwembad en een spa.
  • The Calmtree Bungalows in Canggu; een kleinschalige accommodatie met slechts 8 Balinese bungalows. Het verblijf weerspiegelt compleet mijn beeld van Bali; gastvrij, vriendelijk en hartverwarmend!
Tantusha Soekhlal

Tantusha Soekhlal

Gastblogger

Als Senior Sales Support probeer ik de reisspecialisten zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar het leukste stukje van mijn werk is dat ik reizigers mag helpen bij het organiseren van hun droomreis naar Indonesië.