Regelmatig organiseren wij in ons reiscafé de eendaagse cursus 'Boeddhisme in de Himalaya'. De cursus wordt gegeven door Hubert Bastiaens, ecoloog, boeddhismekenner en schrijver van het positief door pers en lezers ontvangen boek 'Uit een lotusbloem ben ik geboren'. Binnenkort verschijnt zijn tweede boek 'Stoepa's en manistenen' en geeft hij wederom een cursus in het reiscafé. In een kort interview vroeg ik hem iets meer over zichzelf te vertellen, maar ook over de cursus en zijn nieuwe boek.

Hubert, kun je in het kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben afgestudeerd als ecoloog aan de Universiteit van Wageningen en heb een aantal jaren bij verschillende natuurbeschermingsorganisaties gewerkt. Daarnaast heb ik een opleiding gedaan tot lichaamsgericht therapeut en een tijd een eigen praktijk gehad. Ik ben altijd zeer geïnteresseerd geweest in religie en spiritualiteit en reis graag. Sinds zeven jaar ben ik full time bezig met het Tibetaans boeddhisme en schrijf daar ook over.

Hoe en wanneer ben je in aanraking gekomen met het boeddhisme?

Al tijdens mijn middelbare schoolperiode las ik boeken over het boeddhisme. Toen ik later door Noord-India trok kwam ik opnieuw met het boeddhisme in aanraking en vanaf toen ben ik me er echt in gaan verdiepen. Ik volgde retraites op verschillende boeddhistische instituten en woonde studiedagen bij.

Wat raakt jou in dit geloof?

Wat ik in de eerste plaats wil zeggen is dat het boeddhisme geen godsdienst is, het is eerder een levensfilosofie. Wat mij trekt zijn de talloze mogelijkheden die het boeddhisme biedt om je geest te ontwikkelen, om je te bevrijden van oude conditioneringen en pijn en werkelijk vrij te leven. Je kunt deze methoden en technieken beoefenen en toch bijvoorbeeld christen of moslim zijn. Het bijt elkaar niet, integendeel het vult elkaar juist heel mooi aan.

Sinds een jaar geef je de cursus Boeddhisme bij Namasté Reizen. Voor wie is de cursus interessant?

De cursus is zeer geschikt als voorbereiding als je op reis wilt gaan naar landen als Tibet, Nepal, Bhutan en Noord-India, maar ook zuid-oostelijke landen als Sri Lanka, Myanmar, Thailand, Cambodja en Vietnam. Ook voor mensen die al veel in Azië hebben rondgetrokken en zich nóg meer willen verdiepen in de boeddhistische cultuur en uitingsvormen, is de cursus interessant.

Lokapala’s, die tempels en in het algemeen de wereld beschermen tegen binnendringende demonen
Tijdens de cursus Boeddhisme in het reiscafé

Binnenkort komt jouw tweede boek uit, kun je hier iets over vertellen?

Mijn tweede boek gaat over de verschillende boeddhistische elementen die je in Azië in het landschap tegenkomt en over de verschillende boeddha's die in kloosters en tempels zijn afgebeeld. Het is dus zeer geschikt voor mensen die naar landen in en rond de Himalaya gaan en meer willen weten over het boeddhisme zoals dat daar wordt beleden. In het boek wordt ook ingegaan op de boeddhistische leer, zodat je weet waar het in het boeddhisme om gaat en waar de boeddhisten naar streven. Het boek is geïllustreerd met tientallen prachtige foto's en tekeningen, die de leer verduidelijken en maken dat je de verschillende boeddha's van elkaar kunt onderscheiden en kunt herkennen.

Hoe en waar kunnen wij jouw boek bestellen?

Het boek komt eind mei uit en is bij mij persoonlijk te bestellen via hubertbastiaens@hetnet.nl of via de webwinkel van boekscout.

De volgende cursus zal plaatsvinden op 10 juni, in ons reiscafé aan de Nieuwe Langendijk 39 te Delft. Meer informatie vindt u hier, aanmelden kan via margaretvrolijk@namaste-reizen.nl

Margaret Vrolijk

Margaret Vrolijk

Eigenaar

"Na een rondreis door India was ik op slag verliefd op dit kleurrijke land. Ik kon niet wachten om weer terug te keren en om anderen kennis te laten maken met deze explosie aan indrukken. Namasté Reizen werd geboren en groeide uit tot een reisorganisatie met als specialisatie Azië. Bijna achttien jaar later is dat nog steeds wat ik het liefste doe; op reis gaan naar India en mijn ervaringen delen"