Rondreizen > Maleisië > Beleef Sabah en Brunei
Rondreizen op maat naar Maleisië

Rondreizen op maat naar Maleisië - Beleef Sabah en Brunei

15-daagse rondreis · vanaf € 2.975,00 p.p.

Sandakan – Sepilok – Selingan Turtle Island – Sukau – Kinabalu National Park – Bandar Seri Begawan – Ulu Temburong National Park – Kota Kinabalu

Dag 1

Vertrek van Amsterdam naar Sandakan.

Dag 2

Aankomst in Sandakan, waar u wordt verwelkomd door onze lokale agent. Daarna transfer naar het Sepilok Nature Resort. Na aankomst is hier de rest van de dag ter vrije besteding. Accommodatie: Sepilok Nature Resort (Chalet).

Indien u vroeg in de ochtend aankomt kan het zijn dat u nog niet kunt inchecken, wij kunnen voor u tegen een toeslag een extra nacht boeken.

Vervoer per (mini)bus met chauffeur
Tijdens uw reis worden de transfers en excursies uitgevoerd per (mini)bus met chauffeur in gezelschap van een wisselende internationale groep. De excursies worden begeleid door een Engelssprekende gids. De transfers en excursies kunnen ook privé worden uitgevoerd, hier geldt een toeslag voor.

Dag 3

Bezoek vandaag op eigen gelegenheid Sepilok, waar tientallen orang-oetans leven. Het centrum is in 1964 opgericht om gevangen orang-oetans voor te bereiden op hun terugkeer in de natuur. De inmiddels vrijgelaten orang-oetans leven in de bossen rond het centrum. Twee keer per dag (om 10.00 en om 15.00) worden op twee platformen melk en bananen gebracht om de orang-oetans te voorzien van het nodige voedsel. U heeft de mogelijkheid om de mensapen, soms met kleintjes om de nek, van dichtbij te bewonderen en fotograferen, wat ze trouwens graag laten doen! Tip: Het is mogelijk om in het centrum een klein orang oetan weesje te adopteren. Twee keer per jaar ontvangt u dan leuke informatie en foto’s van uw kleine aapje! (Zie ook www.orangutan-appeal.org.uk). Overnachting in Sepilok Nature Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 4

U rijdt weer terug naar Sandakan, vanwaar u per boot wordt gebracht naar Selingan Turtle Island, de belangrijkste broedplaats voor zeeschildpadden in heel Zuidoost-Azië. Het is een bijzondere ervaring om ’s nachts de grote schildpadden hun eieren te zien leggen op de stranden van het eiland. De schildpadden leggen gemiddeld 100 eieren per keer. De parkwachters zorgen ervoor dat de eieren op een veilige plek gedurende 50-60 dagen kunnen uitbroeden, voordat de schepseltjes hun weg naar de zee zullen vinden. Ongeveer 3% van alle kleine schildpadden weet te overleven, om na 20 jaar terug te keren naar het strand en de cyclus voort te zetten. In de middag kunt u op eigen gelegenheid snorkelen of luieren op het tropische zandstrand. Accommodatie: Selingan Island Resort (Chalet).
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 5

Transfer per boot terug naar Sandakan waar u weer op de boot stapt naar Sukau. Een prachtige tocht! De boottocht wordt onderbroken voor een lunch in het Abai Jungle Restaurant, gelegen op een mooie locatie. Na de lunch vaart u verder naar Sukau bij de Kinabatangan Rivier, waar de grootste concentratie flora en fauna van heel Maleisië en mogelijk ook heel Borneo leeft! ’s Middags staat er nog een boottocht over de Menanggul Rivier op het programma. Dit is een kleine zijrivier van de Kinabatangan. U heeft een goede kans om wildlife te spotten langs de oevers van deze rivier. Accommodatie: Kinabatangan Riverside Lodge (Standard Room).
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 6

In de ochtend wordt u gewekt door de zang van tientallen soorten vogels, een nieuwe dag vol verrassingen staat u te wachten! U bezoekt vandaag de befaamde Oxbow Lakes en u maakt een boottocht over de Kinabatangan Rivier, terwijl vogels in alle kleuren en maten overvliegen. De dieren die u gister heeft moeten missen, zullen zich vandaag misschien wel laten zien! Soms worden bij deze meren zelfs wilde olifanten gespot. Neusapen laten zich niet snel zien, de kans dat u er een groep zal tegenkomen is dan ook klein, maar niet onmogelijk! De Maleisische bevolking noemt dit dier Orang Belanda ofwel de "Mens die lijkt op Nederlanders", waarmee ze de eerste scheepslui bedoelden die op Borneo voet aan wal hadden gezet. Zij hadden net zo'n grote lange neus en een bolle buik als de neusaap. De neusaap komt alleen voor op Borneo en wordt helaas met uitsterven bedreigt. U sluit de middag wederom af met een boottocht op zoek naar wildlife. Overnachting in Kinabatangan Riverside Lodge.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 7

U reist naar het Kinabalu National Park, een lange maar mooie rit. In de buurt van het park krijgt u af en toe een glimp van de Mt. Kinabalu te zien, die met haar 4.092 meter de hoogste berg is van heel Zuidoost-Azië. Accommodatie: Kinabalu Pine Resort (Standard Room).
Ontbijt inbegrepen

Dag 8

Vandaag maakt u kennis met de flora en fauna van het Kinabalu National Park. Met een gids maakt u een wandeling door het park en door de Mountain Garden. De omgeving van het Kinabalu National Park is prachtig; het park huist onder meer ruim duizend verschillende orchideëen, een groot aantal soorten rododendrons en tientallen soorten vleesetende bekerplanten, waarvan enkele zelfs uniek zijn in de wereld. Ook het aantal vogels is niet minder fascinerend, waarvan de meeste soorten alleen in berggebieden voorkomen, waaronder een aantal unieke soorten. Ga ook op zoek naar de rafflesia. De rafflesia is de grootste bloem ter wereld die wel tot een meter in diameter kan worden! In en rondom het Kinabalu Park groeien verschillende soorten. Toch blijft het bijzonder als u er hier één tegenkomt, de bloem groeit in 6-9 maanden tot die grootte om vervolgens 4-7 dagen vol in bloei te zijn. Vraag diverse gidsen in het park of zij weten of er een rafflesia in bloei is in de omgeving. Hierna brengt u een bezoek aan de Poring Hot Springs, net even buiten het park gelegen. De warmwaterbronnen van Poring hebben een genezende werking door de hoge concentratie van mineralen. Naast de warmwaterbronnen vindt u hier een vlindertuin en een canopy-walk door de toppen van het regenwoud. Aan het eind van de middag rijdt u door naar Kota Kinabalu. Accommodatie: Novotel 1Borneo Hotel.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 9

In de ochtend transfer naar de luchthaven van Kota Kinabalu voor de vlucht naar Bandar Seri Begawan, de hoofdstad van Brunei. Nadat u bent ingecheckt in uw hotel maakt u een stadstour door de hoofdstad van Brunei. U zult snel het contrast zien tussen Maleisië en Brunei. Waar Sabah vooral inkomsten vergt uit de palmolie, is Brunei één van de rijkste landen ter wereld door de winning van ruwe olie en aardgas. Het land is zo rijk dat het woord ‘belasting’ niet in het woordenboek voorkomt, ziektekosten worden vergoedt en scholing gratis is. Afbeeldingen van de populaire sultan treft u dan ook op elke hoek van de straat. Toch zult u vandaag het contrast tussen arm en rijk binnen de landsgrenzen ook duidelijk zien. U begint met een boottocht door Kampung Ayer, ook wel ‘Venetië van het Oosten’ genoemd. Kampung Ayer is met haar 30.000 inwoners ’s werelds grootste dorp op palen, in het hart van de hoofdstad! Het dorp heeft alles wat elk ander dorp heeft; een ziekenhuis, scholen, een brandweerkazerne en grappige tankstations. Vervolgens trekt u de stad in en bezoekt o.a. de spectaculaire Jam’ Asr Hassanil Bolkiah Moskee, gemaakt volgens klassiek Islamitische architectuur van Italiaans marmer, mosaïek van goud en Engels raamwerk. Ook bezoekt u de Royal Regalia Exhibition Hall, waar de unieke historie van Brunei en Borneo wordt tentoongesteld, inclusief alle giften die de sultan in de loop der jaren heeft ontvangen. De residentie van de huidige sultan mag uiteraard niet in de lijst ontbreken. De Istana Nurul Iman (wat het grootste woonhuis ter wereld is!) is een plaatje om te zien. Accommodatie: The Centrepoint Hotel (Deluxe Room).
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 10

Vroeg uit de veren voor een dagtrip naar het oostelijke deel van Brunei. De tocht erheen is al een heel avontuur op zich! Per boot vertrekt u over open zee en door nauwe waterwegen naar het plaatsje Bangar, vanwaar u per minibus naar Batang Duri wordt gebracht. In dit traditionele Iban-dorpje krijgt u een briefing over wat u te wachten staat met een kopje thee. Per langstaartboot vaart u verder de regenwouden in naar het Ulu Temburong National Park. Doordat Brunei over zoveel fossiele brandstoffen beschikt, zijn de nationale parken in het land nooit bedreigd door houtkap voor plantages. De rijkdom van het Ulu Temburong National Park zult u snel opvallen tijdens een wandeling over goed uitgezette looppaden, hangbruggen en touwbruggen! Aan het eind van de middag bent u weer terug in uw hotel. Overnachting in The Centrepoint Hotel.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 11

Transfer naar het vliegveld van Bandar Seri Begawan voor de terugvlucht naar Kota Kinabalu. De stranden van Kota Kinabalu zijn een perfecte uitvalsbasis om tot rust te komen na een mooie rondreis. Accommodatie: Beringgis Beach Resort (Dinawan Wing).
Ontbijt inbegrepen

Deluxe optie: Sluit de reis af in het luxe Nexus Karambunai. Een leuke accommodatie ten noorden van Kota Kinabalu aan prachtige brede stranden. De toeslag bedraagt € 95,00 per persoon. Van 15 juli t/m 31 augustus geldt een extra toeslag van € 50,00 per persoon voor het totale verblijf.

Dag 12 & 13

Twee dagen ter vrije besteding in het Beringgis Beach Resort. Geniet van zon, zee en strand! Het resort biedt verschillende excursies naar nabij gelegen eilanden om te kunnen snorkelen of tot rust te komen op de stranden. Ook kunt u met de shuttlebus van het hotel tegen een klein bedrag naar Kota Kinabalu. De stad is een uitstekende plaats om de laatste Maleisische souvenirs in te kopen, of om één van de vele attracties te bezoeken. Overnachtingen in Beringgis Beach Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 14

In de avond transfer naar het vliegveld van Kota Kinabalu voor de terugvlucht, via Kuala Lumpur, naar Amsterdam.

De check-out is om 12.00. Wij kunnen tegen een toeslag een dagkamer boeken.

Dag 15

Aankomst in Amsterdam.

 

Reissom: € 2.975,00 per persoon

(Deze reissom is geldig van 1 april t/m 1 december 2015 en is gebaseerd op twee personen. De reissom is afhankelijk van beschikbaarheid. Van 1 januari t/m 31 maart geldt een korting van € 165,00 per persoon. Hoogseizoentoeslagen vlucht: Van 3 t/m 6 april, van 21 t/m 27 april en van 10 augustus t/m 25 oktober geldt een toeslag van € 30,00 per persoon. Van 26 juni t/m 9 augustus geldt een toeslag van € 90,00 per persoon. Op vrijdag en zaterdag geldt een extra toeslag van € 30,00 per persoon. Hoogseizoentoeslagen landarrangement: Voor diverse data gelden hoogseizoentoeslagen die afhankelijk zijn van uw vertrekdatum. Neemt u met ons contact op voor meer informatie.)

 

Inbegrepen:
 • Retourvlucht Amsterdam – Sandakan / Kota Kinabalu met Malaysia Airlines
 • Retourvlucht Kota Kinabalu – Bandar Seri Begawan met Royal Brunei Airlines
 • Alle luchthavenbelastingen (€ 427,00 p.p.)
 • Alle transfers (in groepsverband)
 • Alle boottransfers (in groepsverband) waar genoemd
 • Alle overnachtingen in middenklasse hotels en verzorgde lodges zoals genoemd in het programma
 • Bezichtigen van het broedproces van schildpadden op Selingan Turtle Island (in groepsverband)
 • Boottochten over de Sungai Kinabatangan rivier (in groepsverband)
 • Bezoek aan het Kinabalu National Park (in groepsverband)
 • Stadstour Bandar Seri Begawan (in groepsverband)
 • Dagexcursie Ulu Temurong National Park (in groepsverband)
 • Maaltijden volgens programma
 • Entreegelden voor de nationale parken
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging
 • Uitgebreid informatiepakket inclusief het boekje ‘Te Gast In’

 

Niet inbegrepen:
 • Vroege check-ins & late check-outs
 • Overige maaltijden
 • Fooien, cameragelden en uitgaven van persoonlijke aard
 • Administratiekosten (€ 35,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
 • Evt. inentingen

 

Terug naar reizen Maleisië

Reis details